Otváracie hodiny
Blog
Kyslá kapusta
19. 11. 2017
Kyslá kapusta 
 
 
Najlepšia kvasená kapusta je pripravovaná doma. Pripravíte si ju podľa svojej chuti a s tým určite budete spokojní. Dáte si do nej ingrediencie také aké máte najradšej. Príprava kyslej, alebo kvasenej kapusty je rôzna, to už závisí len na vás. Takáto vitamínová bomba bude po ruke celú zimu. Je zdrojom mnohých vitamínov a dokáže významne posilniť obranyschopnosť organizmu.
 
 
Obsahuje
 
vitamín C, E, vitamíny skupiny B a K a rovnako v nej nájdete železo, fosfor, flór, horčík či draslík.
Kyslá kapusta je aj antioxidantom a požieračom tuku. Je jedna z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily.
Pre všetky svoje blahodarné účinky sa už pradávno zaradila na prvé priečky najzdravších potravín vôbec. Dodáva organizmu množstvo hodnotných bioaktívnych látok a dokonale prečistí organizmus od všetkých škodlivín.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu B12, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť, podieľa sa na správnej činnosti mozgu a nervov, metabolizme bielkovín, tvorbe červených krviniek, raste buniek a kostí.
 
 
Ako pôsobí
 
Ak chcete schudnúť stačí si dať každý deň misku kapusty a nemusíte siahnúť po rôznych umelých prípravkoch na schudnutie.
Kyslú kapustu by sme mali jesť surovú, ale nezanedbateľné účinky na zdravie má aj vo forme šalátov či tepelne upravená. Vďaka vitamínom významne podporuje našu obranyschopnosť a imunitu, vďaka laktobacilom nám pomáha organizmus detoxikovať, prirodzene prečistí steny žalúdka a doslova nanovo naštartuje našu mikroflóru.
 
Vedecké výskumy potvrdili, že kyslá kapusta pozitívne bojuje proti rakovinotvorným bunkám, alebo samotným nádorovým ochoreniam. Podporuje aj náš mozog, nervy, tvorbu červených krviniek, rast buniek, funkciu svalov, bojuje proti infekciám a vírusom. Má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.
 
 
Účinky
 
- v surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C než citrón
- je prevenciou rakoviny, Alzheimera, chráni pečeň i pľúca
- lieči žalúdočné vredy, choroby dvanástorníka, hrubého čreva, aj hemoroidy
- zmierňuje zápaly, dezinfikuje a šťava z jej listov odvádza škodlivé látky aj cez kožu
- zbavuje telo toxínov a detoxikuje
- bola od nepamäti považovaná za všeliek
- spomaľuje starnutie, podporuje chudnutie
- pomáha pri pocite plnosti, pálení záhy a grganí
- zmierňuje príznaky opitosti (často sa používa pri rôznych oslavách) 
 
Používa sa surová, varená, na šaláty, polievky, ako príloha k mäsu. Dá sa kombinovať s veľkým množstvom pokrmov, preto sa bez nej nezaobíde ani nemecká, poľská, či ruská kuchyňa.
 
 
KVASENÁ KAPUSTA
Na 100 kg narezanej kapusty
 
Ingrediencie
 
1,7 kg soli himalájskej
1 – 2 kg cibule (kvalitnú)
30 g rasci celej
15 g čierne korenie celé
10 g nové korenie 
8 – 9 bobkových listov
Vetvičku kôpru
2 – 3 jablká
Chren a iné
 
 
POSTUP
 
Narezanú kapustu dobre premiešame s himalájskou soľou, prísadami a necháme postáť. Po asi 30 minútach kapustu tlačíme do suda pokiaľ nedosiahneme hladinu šťavy na povrchu kapusty.
Kapustovú šťavu zo suda nevylievame, aj keď sa nám zdá ako prebytočná, nie je tomu tak, lebo v šťave je rozpustená himalájska soľ, vitamíny a iné výživné látky. Odobratím kapustovej šťavy zo suda nám môže kapusta zmäknúť a nedostatok šťavy zhoršuje dlhodobú skladovateľnosť (černanie kapusty, tvorba plesne).
Kapustu natlačíme do suda najviac do 85 % objemu, pretože pri kvasení kapusta v sude zväčší objem a šťava môže zo suda vytekať. Ak nám už vyteká šťava zo suda, túto odoberieme do fľaše a po vykvasení kapusty, keď klesne hladina šťavy ju vlejeme späť do suda. Povrch kapusty v sude je vhodné zaťažiť, aby bola na povrchu hladina šťavy.
Kapustu necháme kvasiť asi 21 dní pri teplote 15 – 16 °C, max. 18 °C.
Po vykvasení klesne hladina šťavy v sude.
Vykvasenú kapustu skladujeme v chlade, tme a dobre zatvorenú. Prístup vzduch do suda spôsobí tvorbu plesní až úplné pokazenie kapusty, preto pravidelne kontrolujeme hladinu vody vo vodnom uzávere (jarček na sude) suda. 
 
 
MOJA RADA
 
Kôpor nedávam do kapusty, ale vy si môžete pokojne dať.
Do vodného uzáveru môžeme priliať trocha jedlého oleja, ktorý zamedzí vyparovaniu vody z uzáveru a zároveň je potrebné byť opatrný, aby sa olej nepokazil.
Rezanú kapustu je nutné spracovať čo najskôr. Do 12 hodín.
 
Z takejto kyslej kapusty som Vám pripravila 
VIANOČNÚ KAPUSTNICU. 
Postup prípravy bude v ďalšom príspevku.  
 
 
Kyslá kapusta
Čierne strukoviny
19. 11. 2017
Čierne strukoviny
 
 
Strukoviny sú výborné a zdravé. Naše babičky ich často varili pre ich neoceniteľné výživové vlastnosti. My ich často z jedálnička vynechávame, pre ich nafukovacie vlastnosti a zabúdame na ich liečivé účinky. Pri varení na nich často zabúdame, len preto, že ich musíme deň pred varením namočiť do vody, aby sa nám ľahšie, skôr uvarili. Ak ich varíme je potrebné dodržať niektoré rady, aby sme ich nevarili príliš dlho. To znamená v prvom rade namočiť na noc do vody a variť ich bez soli, vtedy sa rýchle uvaria. 
Ak konzumujeme strukoviny, ľahko obmedzíme konzumáciu živočíšnych bielkovín, ktoré v prehnanom množstve škodia nášmu zdraviu.
 
 
Prečo konzumovať strukoviny 
 
Svojím zložení strukoviny chránia naše cievy a srdce. Môžu pomôcť pri znižovaní cholesterolu , krvného tlaku, hladine cukru v krvi a posilňujú funkciu čriev. Patria medzi superpotraviny, ktoré pomáhajú v prevencii zhubných nádorov.
 
 
Čo obsahujú
 
Čo im chýba sú vitamíny A a C, ale tie sa dajú pomerne jednoducho vykompenzovať pridaním masla, smotany alebo prílohou z čerstvej zeleniny. Zato je bohatá na vitamíny skupiny B.
Riboflavín (B2) je dôležitý pre dobrý stav kože, oči, funkcie srdca a celkovo ovplyvňuje látkovú výmenu v tele. Zvýšenú potrebu tohto vitamínu majú ľudia, liečení antibiotikami, ľudia s ochoreniami štítnej žľazy, cukrovkou, aj novorodenci s novorodeneckou žltačkou. Ďalším vitamínom zo skupiny B je kyselina listová. Tento vitamín je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy, kvôli správnemu vývoju plodu. Obsahujú tiež veľké množstvo zinku a ten je nutný pre správny vývoj rozmnožovacích orgánov v puberte a v neskoršom veku i pre tvorbu spermií. Prítomnosť železa z nej robí dobrého pomocníka pri tvorbe červených krviniek. Mangán vás chráni pred duševnými chorobami, svalovými kŕčmi aj osteoporózou. Nezanedbateľné sú látky ako je draslík, molybdén a kobalt dôležité k fungovaniu tela.
 
Strukoviny podľa čínskej medicíny posilňujú ľadviny. Ak si dobre pozriete na tvar fazule, tak zistíte, že sa naozaj podobá ľadvine. Táto východná medicína učí, že ak je tvar niektorej rastliny podobná na nejaký orgán, potom je táto rastlina pre tento orgán liečivá.
 
Zaujímavá je i východná múdrosť, ktorá potraviny rozdeľuje podľa piatich základných elementov.
Napríklad červená fazuľa azuki, či červená šošovica patrí k elementu Ohňa a posilňuje srdce a tenké črevo. Žltá farba cíceru, sóji alebo hrachu patrí k prvku Zeme a posilňuje oblasť slinivky, sleziny a žalúdka, biele fazule súvisia s prvkom Kovu a doporučujú sa na posilnenie hrubého čreva a pľúc. Čierna fazuľa a tmavá šošovica sa priradzuje k Vode a vraj najlepšie pôsobí na ľadviny a nakoniec zelená farba fazuliek mungo symbolizuje Drevo, ktoré povzbudzuje pečeň.
Strukoviny sú vhodné pre diabetikov, lebo majú nízku hladinu glykemického indexu a znižujú hladinu cukru v krvi. Vhodné sú aj pre celiatikov, lebo sú prirodzene bezlepkové.
Tých, ktorých páli záha, alebo vám spôsobuje nadúvanie, alebo máte oslabenú slinivku či žlčník, sú vhodné len občas v menšom množstve. 
 
 
Strukoviny a deti 
 
Deťom môžete strukoviny podávať už od 8. mesiaca a to najprv lúpanú červenú šošovicu a neskôr fazuľky azuki a cícer. V malom množstve 1 – 2 lyžice pridaním do zeleninovej polievky, dobre uvarené a zo začiatku aj prepasírované.
Ostatné strukoviny môžete podávať až po jednom roku dieťaťa, nezabudnite namočiť a dôkladne povariť s korením proti nadúvaniu, alebo riasou a pridať do zeleninovej polievky.
 
 
Čierne strukoviny
 
Shiitake
19. 11. 2017
SHIITAKE
 
Jedna z najuznávanejších hub je huževnatec jedlý (Lentinus edodes), po celom svete známy pod japonským názvom shiitake.
Táto liečivá huba Shiitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov. Shiitake je vzácna pre jej liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a ťažkosti s pečeňou. V Japonsku, Kórei a Číne je už viac ako 1000 rokov známa ako liek a doplnok potravy. Pri liečbe osôb postihnutých výbuchom atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki bolo vyskúšané množstvo podporných látok, ale ako najúčinnejšie sa prejavili účinky plodníc huby Shiitake. Huby Shiitake pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela a preto účinne absorbovala rádioaktívne žiarenie. Štúdie zistili protinádorové účinky, znižovanie hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pri bolestivosti a zápaloch kĺbov.
Jej liečivé účinky sa uplatňujú v liečiteľstve, ale aj v kuchyni. Vitamíny, minerály a vysoký obsah látky glukán zaručuje skutočnú silu tejto liečivej huby. Glukán je látka, ktorá cielene ničí rakovinové, nádorové bunky, silne stimuluje imunitný systém a eliminuje rôzne druhy žiarení a škodlivé látky z ovzdušia.
 
 
Zloženie shiitake
 
Voda, bielkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, sodík, meď, zinok, mangán, selén, cholín, omega 3, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová a glukán (protirakovinová látka)
 
 
Účinky na zdravie
 
Urýchľuje hojenie organizmu
Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
Prevencia proti rakovine
Zamedzuje rastu rakovinových buniek
Silná podpora imunitného systému
Prečisťuje celý organizmus
Odstraňuje z tela ťažké kovy, žiarenie a odpad. látky
Zabezpečuje zdravé dýchacie cesty
Eliminuje prejavy alergii
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Znižuje vysoký cholesterol z krvi
Znižuje vysoký krvný tlak
Upokojuje nervový systém
Odstraňuje stres z tela
Antiseptické účinky
Podporuje funkciu obličiek a pečeni
Odstraňuje nadbytočné soli z tela
 
 
Použitie
 
Hubu shiitake môžete používať v sušenej či čerstvej forme tak isto, ako klasické huby. 
Použiť ju môžete do: 
polievky, omáčky, rizota, zeleninového šalátu, cestovinového šalátu, ku pečenému mäsu a všade tam, kde Vám bude chutiť.
 
 
Príprava čaju 
 
Rozdrvené huby zalejte vriacou vodou, prikryte a nechajte 10 – 15 minút vyluhovať.
Pite ešte teplý.
 
 
Shiitake
 
Bazalka posvätná
18. 11. 2017
BAZALKA posvätná,
 
PERILLA čínska – čínska žihľava
TULSI,
 
Super bylina,
 
Bazalka je veľmi známa a pestujú ju a používajú skoro v každej domácnosti.
 
Pre svoje liečivé účinky sa používa
 
- ako korenina do rôznych čajov, jedál, šalátov, polievok, na ochutenie mäsa, rýb a omáčok
- v lekárstve 
- voňavkárstve
 
Pri tepelnom spracovaní si zachováva svoje liečivé vlastnosti.
Najlepšie je ak chcete zachovať jedinečnú chuť, listy bazalky pridávajte až na konci varenia do jedla. Chutí ako mäta, škorica a aníz.
 
Jej priaznivé účinky sú známe
 
- pri tvorení plynov, t.j. pri nadúvaní, má proti kŕčový účinok
- dráždením žalúdočných žliaz vyvoláva bazalka zvýšenú chuť do jedla
- bazalka účinkuje i protizápalovo, pri ochoreniach ústnej dutiny
- odstraňuje problémy s dýchacími cestami ako sú kašeľ, hlieny a bolesti
- alergie, pretože znižuje hladinu histamínu
- obmedzuje rast a šírenie rakoviny
- odstránení horúčky pri prechladnutí
- antivírusové, antimykotické, hlístopudné
- antibakteriálne a antiseptické
- pri pestovaní v domácom prostredí je ako prírodný repelent
- stimuluje srdce, očisťuje krv, taktiež reguluje tlak a hladinu cukru v tele
- má výrazné antioxidačné účinky, prostredníctvom ktorých stimuluje imunitu
- zmierňuje stres
- v období menopauzy zmierňuje návaly tepla a potenia
- zvyšuje obranyschopnosť a fyzickú silu
- pomáha pri pocite zvracania tehotným ženám
- znižuje hladinu kyseliny močovej a tým k úľave pri dne
- osviežuje
- pôsobí preventívne proti akné, prekrvuje pokožku
- má priaznivé účinky pri reumatizme
 
Olej z BAZALKY, PERILLY čínskej alebo známy ako TULSI 
sa pije 2x denne 1 lyžička.
 
Vhodný aj pre celiatikov.
 
 
Bazalka posvätná
 
Kosatec
17. 11. 2017
Kosatec
 
 
Krásny fialovo modrý kvet, ktorý nájdete v záhradách často na nepokosených lúkach je kosatec. Všetky tri druhy kosatcov sú uznávané ako liečivé rastliny.
Používa sa už odpradávna ako liečivý prostriedok na podporenie vylučovania žlče a moču a ako dávidlo. Používa sa pri ochoreniach žlčníka a zápaloch horných dýchacích ciest.
Zbierajú sa podzemky troj až päť ročných rastlín, umyjú sa, zbavia zelených častí, ošúpu sa a usušia v tenkých vrstvách.
Extrakt z podzemku stimuluje aktívne vrstvy ľudskej pokožky a prenáša hydratáciu a rovnováhu do jej vonkajších vrstiev. Vďaka jeho pôsobeniu je pokožka jemnejšia, vláčnejšia a vyzerá zdravšie.
 
 
kosatec
 
Imelo
17. 11. 2017
Imelo
 
 
Podľa tradičnej čínskej medicíny sa imelo používa na zníženie krvného tlaku. V liečiteľstve sa používa na kŕčové žily a na kĺby. Odporúča sa používať pri dlhodobej menštruácii, pri pocite návalov krvi do hlavy a najmä v KLIMAKTÉRIU, pri krvácaní z nosa a HEMOROIDOCH. Využíva sa ako podporný prostriedok pri rakovine žalúdka, štítnej žľaze, epilepsii, ženskej a mužskej neplodnosti. Imelo sa využíva, lebo jeho schopnosť je  upokojovať organizmus. Imelo účinne upokojuje nervový systém a za týmto účelom sa využíva už stovky rokov.  Reguluje vylučovanie žlče do čriev a ovplyvňuje činnosť pankreasu. Má istú protireumatickú aktivitu, potláča chorobne zvýšenú činnosť štítnej žľazy a pomáha pri liečbe niektorých prejavov sennej nádchy. Pri kŕčových žilách a bércových vredoch možno odporučiť omývanie, prípadne kúpele nôh. Silný čaj z imela je skvelým prostriedkom na nespavosť a nepokoj, pretože v organizme uvoľňuje neurotransmitery, ktoré majú upokojujúci efekt a skvalitňujú spánok. Najnovšie výskumy ďalej ukazujú, že v prípade niektorých druhov rakoviny dokáže imelo priamo zapríčiniť likvidáciu rakovinových buniek. Užívanie extraktu z imela sa v prípade liečby rakoviny spája i so skvalitnením života a so spomalením rastu tumorov či dokonca s ich zmenšením. Je bežne dostupný v zdravých výživách,  slovenských lekárňach.
 
 
Príprava čaju
 
Sušené lístky bieleho imela si jednoducho zalejete vriacou vodou a necháte vylúhovať ako v prípade iných bylinkových čajov. Imelo má listy a stonky liečivé, ale biele gulôčky sú zdraviu škodlivé. U nás dostanete kúpiť imelo aj vo forme tinktúry. Imelo je parazitujúca rastlina, ktorá  sa stala v mnohých kultúrach symbolom Vianoc, oddychu  a lásky.
 
 
Imelo
 
 
 
Ostružina černicová - Černice
 
 
Liečivé účinky černíc sú skvelým zdrojom vitamínu C, látky nevyhnutné pre naše zdravie, silnú imunitu a detoxikáciu organizmu.
Čerstvé ovocie ostružiny černicovej sú pozoruhodné svojou vysokou nutričnou hodnotou.
 
 
Čo obsahujú
 
Veľké množstvo vitamínu C, A, E, vlákniny, kyseliny listovej, fenolových kyselín, vitamíny skupiny B, z minerálov je to hlavne železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok a mangán. Sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov, čím spomaľujú starnutie. Antioxidanty sa preukázali aj ako účinní bojovníci s rakovinou.
 
 
Aké poznáme účinky na organizmus
 
Účinky černicových listov sa osvedčili na choroby tráviacej sústavy, zápal horných dýchacích ciest a ústnej dutiny, kožných chorobách, vredoch, ranách. Odporúčajú sa aj pri hnačkách, vnútornom krvácaní a pri zväčšenej štítnej žľaze.
Hnačka – Roztlačené plody černíc sa pretlačia sitkom a varí sa v rovnakom množstve vody. Pri varení zbierame penu. Keď kvapalina zhustne, nechá sa vychladnúť a plní sa do fliaš .
Nachladnutie – Lyžica sušeného lístia sa sparí hrnčekom vriacej vody, nechá sa 5 minút odstáť a pije sa horúce s medom.
Vyčerpanie, slabosť – Najlepšie sú čerstvé plody.
Zápal pľúc, prechladnutie – Pije sa výluh a odvar zo suchých plodov alebo čaj z lístia.
 
 
Použitie
 
Plody sa využívajú surové. Sušené listy používajú v ľudovom liečiteľstve predovšetkým pri liečení chronických zápalov čriev. Využitie tohto kríka je však rozsiahlejšie.
Všetky spomínané látky sú pre naše telo nevyhnutné a je určite príjemnejšie konzumovať je vo forme lahodného ovocia.
Konzumácia černíc je vhodná pri liečbe chorôb z prechladnutia a infekčných ochorení, angíny, chrípky, kašľa, zápalu dutín a pod., Rovnako ako pre rekonvalescenciu po chorobách, ktorú nám pomôžu urýchliť. Konzumovať černice môžem čerstvé a tým chránime svoje zdravie.
Ostružina černicová černice je veľmi rozšírená rastlina, ktorú možno nájsť po celej Európe a tiež Ázii. V liečiteľstve sa používajú najmä jej listy, ktoré sa sušia a vyrába sa z nich potom výluh alebo čaj.
Z plodov si môžete pripraviť smoothie a rôzne múčniky, ktoré pomôžu aj celiatikom pri ich zdravotných problémoch.
 
 
Ostružina černicová - černica
 
Ligurček
15. 11. 2017
Ligurček lekársky, tiež korenie maggi 
 
Vonia korenisto, ostro a má horkastú chuť, čo  pripomína polievkové korenie maggi. 
Ligurček má liečivé účinky - vysoký obsah vitamínov. Odvar sa používa ako diuretikum na odvodnenie a vylučovanie škodlivých látok z tela. Pôsobí ako afrodiziakum.  Je to liečivá bylina , ktorá je v kuchyni nenahraditeľná a nachádza sa v mnohých zmesiach korení. Pridáva sa do rôznych jedál, v gastronómii je nenahraditeľný  a vývar si už ani neviete predstaviť bez tohto korenia.  Odstraňuje plynatosť,  zlepšuje trávenie, pôsobí močopudne,  je súčasťou čajových zmesi. Pre svoje ličivé účinky sa dá  piť aj ako čaj. V záhradách sa pestuje ako korenie. V gastronómii sa využívajú všetky jej časti. Listy ako korenie do polievok, omáčok, šalátov, do pečenia. Plody do nakladanej zeleniny aj niektorých druhov pečiva. Podzemky možno kandizovať.
 
 
Ligurček
 
Šalvia
15. 11. 2017
Šalvia
 
patrí k najlepším liečivým rastlinám a využívame ju na liečenie mnohých chorôb. Potláča potenie, vymývajú sa s ňou rany a vredy. Má krvičistiace a protizápalové účinky. Využívajú ju aj celiatici, pretože lieči choroby čriev, krvácajúce vredy žalúdka a dvanástnika a zápaly žalúdka. Je výborná pri ženských ochoreniach a klimakterických problémoch, nemala by chýbať v čajovej zmesi, ktorou sa liečime. Znižuje hladinu cukru v krvi. 
 
Pozitívne účinky ma na mastné vlasy, vypadávanie vlasov a problémy s pokožkou hlavy (svrbenie)
hnisajúce rany, problematickú pleť,  poranenia, popáleniny
tráviace ťažkosti (hnačka, bolesť žalúdka, nadúvanie)
ťažkosti s pamäťou, koncentráciou, duševným vyčerpaním a zvládaním stresu
problémy s nadmerným potením
oslabená obranyschopnosť
ťažkosti s močovými cestami
problematická pleť
 
Šalviu používame aj pri chorobách dýchacích ciest, (kašeľ), pri angíne, horúčkach, astme, zápale hrdla a prieduškách. Môžete ju použiť ak máte zápaly v ústnej dutine (krvácajúce ďasná, paradentóza, zápach z úst). Táto bylinka je účinná taktiež pri ušťipnutí hmyzom. Pri vnútornom použití majú mnohé pozitívne účinky na ľudské zdravie najmä vňať a listy.  Popísaný je však aj pozitívny vplyv na krvný beh a nervovú sústavu. Šalvia lekárska má tiež protizápalové, antivirotické a antibakteriálne účinky. Navyše zabraňuje nadmernému poteniu, a to najmä v období puberty či klimaktéria. Vnútorné použitie je doporučované tiež pri nadmernej tvorbe materského mlieka a ženám vie pomôcť aj pri komplikáciách spojených s nepravidelnou menštruáciou.
 
 
Použitie 
 
Vďaka jedinečnej chuti a aróme je šalvia obľúbenou koreninou. Používa sa na dochutenie mastnejších druhov mies, ako napríklad husacieho. Hodí sa aj k divine, rybám, omáčkam, syrom, na prípravu bylinkového masla či paštét.
 
Pripravte si čaj:
Na prípravu jednej šálky čaju je potrebná čajová lyžička šalvie, ktorá sa zaleje štvrť litrom vriacej vody. Nechá sa chvíľu lúhovať a pije sa po dúškoch dvakrát denne.
 
 
 
Zo šalvie sa pripravuje nielen čaj, ale aj tinktúra, ktorá sa používa podľa potreby aj na doliečenie rán.
 
 
 

 

Ak rastú bylinky na detoxikáciu organizmu.
 
Stačí si vybrať deň, hodinu a navštíviť prírodu. Natrhajte si ich čerstvé hneď z rána.
Keď si ich natrháte viacej ako spotrebujete, netreba ich vyhadzovať, ale usušiť, aby ste ich mali k dispozícii keď už nebudú rásť.
Detoxikáciou, očistou je možné zastaviť a liečiť veľa ochorení. Týka sa to hlavne chronických ochorení, ako je astma, pľúcne choroby, artróza a ďalšie ochorenia pohybového ústrojenstva, migrény, srdcovo-cievne ochorenia vrátane vysokého krvného tlaku, cukrovka, psychické choroby a obezita. Pomáha však aj pri problémoch s trávením a vylučovaním, pri kožných problémoch, posilňuje imunitný systém, prečisťuje a povzbudzuje krvný a lymfatický obeh, skracuje liečbu chrípky, angíny aj prechladnutia. 
Žihľava je vhodná na šalát, praženicu alebo čaj.
 
Bylinky na detoxikáciu
Vres
15. 11. 2017
Vres
 
z našej bio záhradky
 
 
Vres je symbol spomienok na bylinkovú sezónu. Je to vždy zelený ker. Kvitne v rôznych farbách. Ružový sa volá tak ako ja Erika.
 
 
Obsahuje 
 
minerálne látky, flavonoidy, triesloviny, alkaloidy, horčíny, kyselinu kremičitú, organické kyseliny.
Vres neslúži len oku pre jeho potešenie, ale aj telu. Ide o liečivú rastlinu, ktorú uznávajú mnohí bylinkári a odporúčajú ju na rôzne neduhy.
 
 
Účinky 
 
- pri chorobách ľadvín a prostaty. Výborne dezinfikuje močové cesty, má protizápalové účinky a tým pomáha pri zápale ľadvín, močového mechúra, močových ciest a zároveň rozpúšťa močové kamene.
Využíva sa pri nachladnutí a pri horúčkach.
Vres sa využíva najmä vnútorne, ale jeho sťahujúce účinky môžeme uplatniť aj z vnútra a to na umývanie rán.
Vres nájdete v každej lekárni, či zdravej výžive vo forme čaju, či už ako jednodruhový čaj, alebo ako súčasť rôznych namiešaných zmesí. Zbiera sa vňať aj kvet. Vňať sa zbiera v čase kvitnutia.
Čaj z vresu nemá žiadne nepriaznivé účinky ani pri dlhodobom užívaní.
 
 
Vres
 
Púpava
15. 11. 2017
Púpava
 
 
Pre niekoho burina, pre niekoho úžasná rastlina s mnohorakými liečivými účinkami, ktorá rastie všade kde sa len dá. Púpava je zaradená medzi 50 najsilnejších byliniek a využíva sa po celom svete.
 
 
Zdroje
 
Púpavový žltý kvet, listy aj koreň obsahuje veľké množstvo rôznych biologicky aktívnych látok – karotenoidy, antioxidanty, polysacharidy, a rôzne vitamíny a minerály – beta-karotén, luteolín, violaxantín, vitamíny A, B (tiamín, riboflavín), C, D, cholín, železo, horčík, kremík, sodík, draslík, zinok, mangán, meď, fosfor. Uvádza sa, že obsah vitamínu A je v púpavových listov, viac ako v karotke. Púpava je aj cenným zdrojom vlákniny.
 
 
Účinky
 
Púpava sa používa na jarné očistné kúry, pretože pomáha čistiť krv a dopĺňa energiu (vitamíny, minerály a bioaktívne látky) do organizmu po zime, z organizmu pomáha vylučovať zlúčeniny dusíka. Púpavové listy a korene sú po stáročia používané na liečbu pečene (hepatitída), žlčníka, obličiek, zlého a nedostatočného trávenia, zadržiavaní vody v organizme. Vďaka obsahu špecifických biolátok a účinkom na organizmus sa používa aj ako podporná liečba rakoviny. Púpava pomáha znižovať a stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Púpava lekárska sa používala v liečbe bakteriálnych infekcii. Ovplyvňuje peristaltiku čriev, rast probiotických baktérii v čreve, podporuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Inulín v púpave je prospešný aj pre diabetikov. Vďaka obsahu špecifických biolátok a účinkom na organizmus sa používa aj ako podporná liečba rakoviny.
 
 
Používa sa
 
ako krmivo pre zvieratá a liečivo pre ľudí. Pridáva sa do šalátov s rôznymi záhradnými plodinami. Z púpavy sa pripravuje čaj a med, a podáva sa pri bolestiach kĺbov, dny a reumatických ochorení a ako detoxikačný čaj pre pečeň. Horko-sladké korene púpavy môžete využiť rovnakým spôsobom ako mrkvu – pripravujte si ju na pare, pridajte ju do polievok alebo ju môžete rýchlo opiecť spolu s cibuľou a cesnakom.
 
 
Púpava
Kvasená kapusta
14. 11. 2017
Kvasená kapusta
 
Na 100 kg porezanej kapusty
 
Ingrediencie
 
1,7 kg himalájskej soli 
1 – 2 kg cibule (kvalitnú)
30 g rasci celej
15 g čierne korenie celé
10 g nové korenie 
8 – 9 bobkových listov
Vetvičku kôpru
2 – 3 jablká
Chren a iné
 
 
Postup
 
Porezanú kapustu dobre premiešame s himalájskou soľou, prísadami a necháme postáť. Po asi 30 minútach kapustu tlačíme do suda pokiaľ nedosiahneme hladinu šťavy na povrchu kapusty.
Kapustovú šťavu zo suda nevylievame, aj keď sa nám zdá ako prebytočná, nie je tomu tak, lebo v šťave je rozpustená himalájska soľ, vitamíny a iné výživné látky. Odobratím kapustovej šťavy zo suda nám môže kapusta zmäknúť a nedostatok šťavy zhoršuje dlhodobú skladovateľnosť (černanie kapusty, tvorba plesne).
Kapustu natlačíme do suda najviac do 85 % objemu, pretože pri kvasení kapusta v sude zväčší objem a šťava môže zo suda vytekať. Ak nám už vyteká šťava zo suda, túto odoberieme do fľaše a po vykvasení kapusty, keď klesne hladina šťavy ju vlejeme späť do suda. Povrch kapusty v sude je vhodné zaťažiť, aby bola na povrchu hladina šťavy.
Kapustu necháme kvasiť asi 21 dní pri teplote 15 – 16 °C, max. 18 °C.
Po vykvasení klesne hladina šťavy v sude.
Vykvasenú kapustu skladujeme v chlade, tme a dobre zatvorenú. Prístup vzduch do suda spôsobí tvorbu plesní až úplné pokazenie kapusty, preto pravidelne kontrolujeme hladinu vody vo vodnom uzávere (jarček na sude) suda.
 
 
MOJA RADA
 
Kôpor nedávam do kapusty, ale vy si môžete dať.
Do vodného uzáveru môžeme priliať trocha jedlého oleja, ktorý zamedzí vyparovaniu vody z uzáveru a zároveň je potrebné byť opatrný, aby sa nám olej nepokazil.
Porezanú kapustu je nutné spracovať čo najskôr. Do 12 hod.
Ak dáte do kapusty veľa soli, tak ju presolíte, ak dáte veľmi málo môže sa Vám pokaziť.
Z takejto kyslej kapusty Vám pripravíme 
VIANOČNÚ KAPUSTNICU.
 
 
Kvasená kapusta
 
 
Hurma kaki
14. 11. 2017
Hurma Kaki (Diospyros Kaki)
 
 
Hurma Kaki pochádza z Číny. Tvarom a farbou pripomína paradajku, no rastie na strome, ktorý môže dorásť až do výšky 15 metrov. Plody zrejú postupne, najskôr majú žltú, potom oranžovú až červenú farbu. Počas zrenia nie sú vhodné na konzumáciu kvôli trpkej chuti. Úplne dozrejú až v zime, keď zo stromu opadnú všetky listy a oni dostanú tú správnu silnú sladkú chuť, ktorá pripomína zmes melónu, marhule a jablka. Hurma Kaki obsahujú vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, sodík, železo, horčík, draslík, fosfor, zinok, meď, mangán, betakarotén a vitamíny skupiny B, A a C. Majú antioxidačné a protirakovinové účinky a na organizmus pôsobia omladzujúco. Podporujú imunitu, krvotvorbu, detoxikáciu čriev od toxínov a chorobnej zápchy či hnačky. Normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú srdcovo-cievny systém, obličky a močový trakt. Dodávajú energiu a zaženú chuť na nezdravé sladkosti.
 
Podľa tradičnej čínskej dietiky majú sladkú a mierne trpkú chuť a ochladzujúcu povahu. Podporujú cirkuláciu energie qi v krvi a najmä v ušiach a nose. Detoxikujú pri nadmernom užití alkoholu, zastavujú smäd, potláčajú žalúdočný oheň (nadmerný hlad, chuť na ťažké a mastné jedlá, neustále vyjedanie). Je podporným prostriedkom pri úplavici s hlienovitou stolicou a nafúkovaní. Prirodzene sladkou chuťou podporuje správne funkcie sleziny a žalúdka.
 
 
 
Nutričné hodnoty v 100g výrobku:
 
Energia v kj                1147
 
Energia v kcal             274
 
Bielkoviny                  1,38g
 
Uhľohydráty                73,43g
 
Tuky                           0,59g
 
Vláknina                     14,5g
 
Vitamín B2                 0,029mg
 
Sodík                         2mg
 
Sulfur dio                   10ppm
 
Železo                        0,74mg
 
Vápnik                        25mg
 
Draslík                        802mg
 
Horčík                         31mg
 
Fosfor                         81mg
 
Meď                            0,442mg
 
Mangán                      1,39mg
 
Zinok                          0,42mg
 
 
Hurma kaki
Bobkový list
14. 11. 2017
Bobkový list – Vavrín
 
 
Používa sa nielen na ochutenie jedál, ale aj na obklady na kĺby, zbavenie sa soli z tela,
sirup na kašeľ. Z bobkového listu sa pripravuje aj olej.
Gréci si bobkový list ctili a považovali ho za rastlinu boha Apolóna, ktorý mal na každej podobizni ovinutý veniec z vavrínových listov okolo hlavy.
Bobkový list nosili aj významní ľudia, napríklad aj Cézar, umelci, básnici.
V súčasnosti ho využívame ako koreninu.
 
Obsahuje 3 percentá silíc, éterické oleje, triesloviny a horčíny.
 
Prospešný je najmä pri problémoch:
 
Bolestiach sedacieho nervu
Bolestiach krížov, kostí
Pri reume a artritíde
Podporuje trávenia a chuť do jedla
Priaznivo ovplyvňuje dnu
Zmierňuje opuchy
Má protizápalové a dezinfekčné účinky
Pôsobí ako sedatívum
Zlepšuje prekrvenie mozgu, organizmu
Znižuje hladinu cukru v krvi
Je účinný pri MIGRÉNE
Podporuje pamäť, koncentráciu a sústredenie
Navodzuje dobrý spánok
Upokojuje nervový systém
Má protizápalové účinky
Pôsobí ako protijed na mnohé jedy
Moliam znemožňuje poškodzovať skvosty spomedzi oblečenia
 
Z bobkového listu sa dá pripraviť:
 
Sirup na kašeľ
 
250ml citrónovej šťavy rozpustite 500g cukru a pridáte 15 ks bobkového listu.
Varte asi 1 hodinu, kým nevznikne hustá konzistencia, podobná medu. Bobkový list vyberte a masu nalejte do uzatvárateľných fliaš. Skladujte v chladničke.
Užívajte 1 lyžičku denne.
 
 
Obklady na kĺby
 
Rozdrvte 8 ks bobkového listu a zmiešajte ich s olivovým olejom.
Naneste na čistý kus látky, prikladajte na viackrát za deň na reumou postihnuté miesta.
 
V kuchyni sa používa na prípravu polievky, mäsa a ja s ním rada robím zemiaky na kyslo.
 
Vhodné pre CELIATIKOV na prípravu bezlepkových jedál.
 
 
bobkový list
Olivy
12. 11. 2017
Olivy 
 
 
Olivy slúžia ako kvalitný zdroj vitamínov a minerálov nevyhnutných na posilnenie imunity. Navyše preventívne pôsobia proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Zelené, čierne, fialové alebo hnedé, veľké či malé olivy sú dôležitou súčasťou správnej životosprávy rovnako ako iné druhy ovocia a zeleniny. Hoci sa u nás nepestujú, nie je problém si ich kúpiť v ktoromkoľvek ročnom období.
Ak si myslíte, že čierne olivy pochádzajú z iných druhov olivovníkov než tie zelené, ste na omyle. Rozdiel je len v zrelosti. Farba olív, ktoré sa dostanú na váš stôl, závisí od toho, v akom momente ich obrali. 
Zelené olivy sú slanšie, pretože keďže v čase oberania nie sú celkom zrelé, dlhšie si poležia v slanom náleve. Čierne sa vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahším rozplývaním sa na jazyku.
Iné druhy olív sa používajú na výrobu olivového oleja a iné sú určené na konzumáciu. Stolové olivy sa ľahšie oddeľujú od kôstky a sú oveľa dužinatejšie, kým tie, z ktorých je neskôr olej, obsahujú viac tuku a dužina pevne obopína kôstku. 
Olivový olej obsahuje vysokú koncentráciu polyfenolov, ktoré majú pozitívne účinky na telo práve vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam.
 
 
Čo obsahujú
 
Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, tuk, vápnik, selén, železo, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, luteín, betakarotén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, E, K a kyselina listová
 
 
Účinky na zdravie
 
- Zvyšujú obranyschopnosť tela
- Chránia bunky pred rakovinovým bujnením
- Regenerujú bunky
- Má antiseptické účinky – chráni pred infekciami a zápalmi
- Lieči kožné poranenia a choroby
- Urýchľujú metabolizmus
- Zabezpečujú zdravé a pevné kostné tkanivo
- Prevencia Osteoporózy
- Zlepšujú vyprázdňovanie
- Znižujú vysoký cholesterol
- Znižujú vysoký krvný tlak
- Pôsobia na cievy 
- Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
- Prevencia proti ochoreniam obličiek a močových ciest
- Prečisťujú obličky a močové cesty
- Detoxikujú celý organizmus
- Prevencia proti rakovine
- Udržiavajú napnutú a hebkú pokožku
- Spomaľujú prejavy starnutia
 
Olivy pomáhajú urýchliť metabolizmus, trávenie, zvyšujú obranyschopnosťa chránia telo pred chorobami. Keď budete konzumovať olivy popri kvalitnej strave ako doplnok vyváženého stravovania aspoň 4 – 5 krát do týždňa po 5 kúskoch, tak budete čoskoro zdravší ale aj chudší a pritom nezabúdajte na pravidelný, každodenný pohyb.
Z olív sa vyrába zdravý olivový olej, ktorý by mal byť súčasťou každodenného jedálnička.
Olivy sa napĺňajú desiatkami druhov plniek a sú  prirodzene bezlepkové. 
 
 
Olivy
 
 
Pšenica ozimná
12. 11. 2017
Pšenica ozimná
 
 
Pšenica dodáva energiu a vitalitu. Najhodnotnejšie sú obilniny v prirodzenej celozrnnej podobe. V takejto podobe dodáva najviac vlákniny, vitamínov. Pšenica sa upravuje tak, že sa znej oddeľuje časť ako sú otruby a klíčky. Ostane z nej už len časť, ktorá je spracovaná na rafinovanú múku bielu a tá obsahuje veľké množstvo LEPKU /GLUTENU/. 
Takto spracovaná je už ochudobnená o výživné látky
Preto nie je vhodná PRE CELIATIKOV, to znamená, že JE ZAKÁZANÁ.
Pšenica sa používa ako príloha k jedlám. Ako múka sa používa na varenie, pečenie chleba, múčnikov, zápražky, zátrepky, pretože veľmi dobre lepí.
Z tejto pšeničnej múky dokážu odborníci LEPOK ODSTRÁNIŤ a takto upravenú múku už je možné použiť aj na prípravu jedla pre celiatikov, teda je BEZLEPKOVÁ, bezglutenová. 
 
Z takto upravenej múky sa pečie chlieb, múčniky, využíva sa na zápražky, zátrepky, tak ako z klasickej múky.
Výrobky, ktoré sú z takejto múky pripravované sú už označené písmom ako bezlepkové, alebo značkou preškrtnutého pšeničného klasu.
 
 
Pšenica ozimná
 
Fenikel
12. 11. 2017
Fenikel obyčajný
 
Fenikel sa podobá na niečo medzi mrkvou a kôprom a jeho účinky na zdravie človeka sú veľmi silné. Je charakteristickej anízovej chuti a považovaný za všestranný liečebný prostriedok. 
 
Táto liečivá bylina obsahuje cenné látky, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie. Fenikel by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, ako prvá pomoc, pri niektorých zdravotných problémoch. 
Fenikel má dve odrody a to sladkú alebo horkú odrodu.
Táto liečivá bylina dorastá do výšky 2 metrov. Pričom je buď dvojročná alebo trváca a je charakteristická žltými a voňavými kvetmi, podobne ako kôpor, kvitne od júna do konca septembra podobne ako kôpor. Obľubuje teplo, slnko ale nemá rád vietor a mráz. Mali by sme ho chrániť pred vetrom a mrazom.
 
 
Feniklové plody obsahujú napríklad silicu, mastný olej, sacharidy, kumariny a iné látky prospešné pre organizmus, pričom napríklad silica sa používa pri dezinfekcii proti blchám, kým na vnútorne použitie je fenikel určený pri liečbe kašľa, prechladnutia aj kŕčov v bruchu. Najčastejšie v kuchyni sa používa fenikel ako korenie v talianskej a francúzskej gastronómii, pričom sa používa aj pri konzervovaní zeleniny a jemne osekané feniklové lístky sa môžu dať do jogurtových zálievok.
Fenikel patrí medzi rastliny, ktoré majú široké využitie ako v kuchyni, tak v ľudovom liečiteľstve. Prvé záznamy o užívaní tejto byliny na liečenie aj v kulinárstve pochádzajú už z doby staroveku, používali ho v starej Číne, v Indii, v Oriente a v oblasti Stredomoria.
Pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu. Látky obsiahnuté v semenách uvoľňujú hladké svalstvo tráviaceho traktu. Pôsobí aj pri prekyslení žalúdku. Má tiež jemne dezinfekčné pôsobenie, môžeme ho s úspechom použiť pri bolestiach žalúdku a pri slabších zápaloch žalúdku alebo čriev. Fenikel podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek. Má aj močopudný vplyv, takže napomáha čistiť obličky a dezinfikovať organizmus. Pitie čaju podporuje odkašliavanie. V stredoveku vraj ľudia pili feniklový čaj alebo žuli semená ako prevenciu proti obezite, pretože po požití sa dostavuje pocit nasýtenia a tým sa znižuje ďalšia chuť k jedlu. Po žuvaní feniklových semien sa príjemne osviežil dych. 
V ľudovom liečiteľstve je bežne využívaný aj feniklový sirup a med.
 
Účinné látky
 
Feniklová hľuza je vďaka vysokému podielu vlákniny ideálnym liečivom pre všetkých, ktorí trpia tráviacimi poruchami, ako napríklad pri:
- nadúvaním
- má upokojujúce účinky na črevá 
- pocitom preplneného žalúdka a zápchou
- jemne utišuje a uvoľňuje 
- vláknina viaže toxíny a tuky v črevách, má teda aj detoxikačné účinky
- znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
- podporuje obranyschopnosť
- silný antiseptický účinok
- odstraňuje plynatosť
- eliminuje bolesti brucha (črevá, žalúdok)
- zlepšuje vyprázdňovanie
- podporuje chuť do jedla
- udržuje zdravé a prečistené dýchacie cesty
- uvoľňuje hlien
- odstraňuje kašeľ
- močopudný účinok
- odstraňuje nadbytočnú vodu
- prečisťuje obličky a močové cesty
- afrodiziakálny účinok
- odstraňuje stres z tela
- má blahodarný vplyv na nervy a zlepšuje náladu
- podporuje tvorbu materského mlieka
- znižovanie vysokého krvného tlaku
 
Nálev z feniklových semien sa používa hlavne na
 
- očné výplachy alebo obklady pri zápaloch, ktoré sa prejavujú začervenaním očí a pálením
- odvar ako kloktadlo pri zápaloch a bolestiach v krku. 
- ústna voda na zlepšenie stavu ďasien
 
Obsahuje
 
Fenikel má vysoký obsah draslíka (zabezpečuje hospodárenie s vodou v organizme a funkčnosť buniek) a vitamínu C (podporuje imunitu organizmu a mentálnu sviežosť). Feniklová hľuza obsahuje optimálnu kombináciu dvanástich dôležitých stopových prvkov a štrnástich aminokyselín (bielkovinových stavebných látok). Z fenikla sa získava éterický feniklový olej (tradičný prostriedok pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienu v oblasti nosohltana). 
 
Použitie
 
Vo väčšine starších kuchárskych kníh sa s feniklom takmer nestretneme, ba niektoré pred ním dokonca aj varujú. Fenikel má vraj takú nezvyčajnú a korenistú chuť, že chutí len málokomu.
V posledných rokoch si však fenikel získava medzi gurmánmi čoraz väčšiu obľubu. Mnohí totiž prišli na to, že pridaním fenikla sa dajú ozvláštniť aj obyčajné zemiaky. A zemiaky s feniklom, to je veru naozaj špecialita!
Pre ľudí trpiacich nadváhou je fenikel výborným prostriedkom na redukciu hmotnosti. Viaže tuky už v črevách tak, že v kritických zónach brucha, bokov, zadku a stehien sa už neusadzuje toľko triglyceridov (tukových molekúl). Okrem toho fenikel likviduje aj „mokrý“ tuk v bruchu, totiž zásoby vody v oblasti pupka, ktoré obézni ľudia omylom považujú za tukové vankúšiky.
 
V kuchyni sa používa repík feniklu buď v surovom stave do šalátov, alebo ho môžeme zapekať. Listy majú anízovú vôňu, pridávajú sa do nakladanej zeleniny, ale tiež do polievok a omáčok. V južnej Európe sa pridávajú ku grilovaným a pečeným rybám a rôznym bezmäsovým, alebo mäsovým, jedlám. Napríklad pečené bravčové karé s feniklom je výborná a aromatická pochúťka.
Fenikel umyjeme, vňať odstránime, ale nezahadzujeme. Nadrobno posekanú ju môžeme pridať na dochutenie alebo dozdobenie šalátov alebo prívarkov. Stonky odrežeme. Fenikel konzumujeme surový v šalátoch, ale aj varený vo forme prívarku. Do surových šalátov ho krájame na tenučké kolieska, pri varení hľuzu prekrojíme na štvrtky alebo pokrájame na menšie kúsky. Varíme v troche slanej vody asi 15 minút. Fenikel má výraznú vlastnú chuť, hodí sa však ku všetkým druhom zeleniny i korenín, akými sú citrónová šťava, čierne korenie, koriander, olivový olej, muškátový orech, ocot, ale aj ku kyslému ovociu, ako je pomaranč či jablko.
Populárny je nálev z feniklu, kedy môžete použiť jedna lyžička usušených feniklových plodov, tie sa zalejú 250 ml vriacej vody, celé sa to nechá vylúhovať 5 minút a následne sa to scedí. Takýto nálev sa môže osladením použiť aj na čaj, pričom by sa mal podávať vždy čerstvý a mierne teplý.
 
 
Fenikel
 
Muškátový orech
12. 11. 2017
Muškátový orech
 
 
patrí medzi najpoužívanejšie prírodné afrodiziaká. Stačí ho prisypať do jedla určeného na romantickú večeru a o „správnu náladu“ budete mať postarané.
 
 
Liečivé účinky
 
Korenie muškátového orecha pomáha pri týchto zdravotných problémoch
• pôsobí antibakteriálne a protizápalovo
• poruchy pečene
• problémy s potením
• nadúvanie
• lieči dnu
• odvodňuje
• zlepšuje krvný obeh
• činnosť srdca
• priaznivo pôsobí na nervový systém
• pomáha liečiť bronchitídu
• na zmiernenie problémov s prieduškami
• podporuje zdravé dýchacie cesty
• pri reume
• kŕčoch
• vhodný pri tráviacich problémoch, nadúvani
• navodzuje lepší spánok
• odstraňuje migrény
• vhodné aj pri hnačke
• podporuje imunitný systém
• priaznivo pôsobí na nervový systém
• muškátový olej prospieva zapáleným ďasnám
• pomáha pri škvrnách od slnka a nedokonalostiach pleti – stačí zmiešať trochu muškátového orecha s mliekom, chvíľu nechať pôsobiť a následne zmyť vodou
 
Dávkujete ho opatrne, aby na jednej strane pomáhal, no a na druhej strane pôsobí pri nadmerných dávkach ako droga. 
Denne sa môže zjesť maximálne 1 malej kávovej lyžičky tohto korenia, pretože pri väčších dávkach by mohlo vyvolať nevoľnosť. Predávkovanie je veľmi nebezpečné a jeho príznaky odznievajú aj niekoľko dní. Neberte to na ľahkú váhu, pretože muškátový orech sa radí medzi halucinogény, resp. narkotiká a vo veľkých dávkach pôsobí jedovato.
Muškátový orech obsahuje 30% oleja, 30% škrobu a až do 15% silíc (napr. myristicín a elemicín). Práve tie zapríčiňujú spomínané halucinogénne účinky. Muškát však môžete nájsť aj v dobrom víne. Jeho výnimočná vôňa a chuť tvorí súčasť viacerých odrôd kráľovského moku. Zvýrazňuje napríklad chuť vína Müller Thurgau, Irsai Oliver, no najmä muškátových odrôd - Moravský Muškát, či Muškát Ottonel.
Muškátový orech sa hodí do Muškátovým korením môžete ním dochutiť množstvo pokrmov.
 
 
Použiť ho môžete do:
 
jahňaciny, baraniny, štipľavých jedál, vaječných a syrových pokrmov, no rovnako zvýrazní aj chuť tých sladkých. Veľmi obľúbeným je v súčasnosti napríklad v Holandsku, no s obľubou ho používajú aj Taliani, či Arabské národy. Chutnejšími dokáže urobiť aj medovníčky, či rozličné ovocné koláče.
Muškátový orech pomôže aj pri bolesti brucha: obsahuje esenciálne oleje a ďalšie výživné látky, ktoré fungujú ako liek pri problémoch s bolesťami brucha a žalúdka. Pomôžu aj pri hnačke. Vyskúšajte nasledovný recept: Každé ráno niekoľko týždňov pridávajte do svojich raňajok, napríklad ovsenej kaše alebo musli, nastrúhaný muškátový orech. Nie viac ako pol čajovej lyžičky (väčšie množstvo môže spôsobiť nevoľnosť).
 
 
Muškátový orech pri problémoch so zaspávaním:
 
Nanešťastie niektorí ľudia majú problém večer zaspať, prehadzujú sa, no ten spánok nie a nie prísť. Ak aj vy patríte k takýmto ľuďom, potom by ste mali zaradiť do svojho jedálnička muškátový orech, ktorý pomôže vyriešiť problém so zaspávaním. Vyskúšajte si dať pred spaním nápoj z teplého mlieka a muškátového orieška. Nastrúhajte si štipku muškátového orecha a pridajte si ho do pohára teplého mlieka. Mlieko obsahuje tryptofán, ktorý zvyšuje v tele hladinu hormónu serotonínu – prinášajúceho spánok. Muškátový orech pomáha udržiavať dlhšie stabilnú hladinu serotonínu a môže pomôcť k rýchlejšiemu zaspávaniu.
 
Doporúčané denné dávkovanie
Denne môžete zjesť maximálne 1 malej kávovej lyžičky tohto korenia, pri väčšom množstve vyvoláva nevoľnosť.
Okrem toho obsahuje mastné oleje, škrob, pektín a farbivá.
 
Muškátový orech obklopuje (podobne ako marhuľu) mäsovitý, červený miešok, ktorý po usušení dostáva žItočervenú farbu a do predaja prichádza pod názvom muškátový kvet, macis (Flos macidis). 
 
Obidve tieto koreniny možno mnohostranne použiť postrúhané alebo roztlčené, ale používame ich iba v malom množstve. Ochucujú sa nimi, polievky (najmä mäsová), prívarky (špenát a pod.), sekané mäso a divina, mäsové halušky, omáčky, teplé syrové pokrmy, pekárenské a cukrárske výrobky. Vynikajúcu chuť dávajú zemiakovým šiškám, na masti pečeným rybám, hubovým alebo vaječným kroketám. Veľmi zaujímavú, pikantnú chuť dávajú zemiakovému a zelerovému šalátu. Pri správnom dávkovaní môžeme nimi okoreniť aj diétne jedlá pre ľudí so slabým žalúdkom, lebo majú známe liečivé účinky pri poruchách trávenia a nadbytku žalúdkovej kyseliny. 
Holanďania ho pridávajú do zemiakovej kaše, bielej kapusty. Taliani ním dochucujú miešanú zeleninu, omáčky, cestoviny. Muškátový orech má široké použitie aj pri príprave mäsa a dezertov.
Treba dbať na to, aby sa potrebné množstvo nastrúhalo vždy bezprostredne pred prípravou jedla, tak sa nestráca aróma. Zostávajúci muškátový orech môžeme odložiť, a v prípade potreby opäť nastrúhať iba potrebné množstvo. Tento muškátový oriešok môžu používať aj celiatici.
 
 
Muškátový oriešok
 
Granátové jablko
12. 11. 2017
Granátové jablko
Odborne marhaník granátový
 
Granátové jablká uznáva tradičná čínska medicína aj Ayurvéda. Jeho pozitívny vplyv na ľudský organizmus bol preskúmaný mnohými vedeckými štúdiami. Patrí medzi najstaršie liečivé rastliny, ktoré ho nazývajú aj rajskou záhradou. 
Liečivé účinky sú nielen z dužiny granátového jablka, ale aj listy rastliny ajadierka. U nás v našej zdravej výžive ho dostanete kúpiť vo forme 100 % šťavy. Malé guľôčky v granátovom jablku majú lepkavú červenú šťavu lahodnej chuti. V zimnej sezóne ho dostanete kúpiť aj čerstvé.
V mieste kde prirodzene rastie dorastá až do výšky 6 metrov. Angličania ho nazývajú pomegranate a patrí medzi najobľúbenejšie druhy ovocia. Patrí medzi ovocia so zázračnými
účinkami na podporu a regeneráciu pokožky.
 
 
Obsahuje
 
Bielkoviny, tuky, sacharidy, vodu, vlákninu, železo, zinok, selén, vápnik, horčík, mangán, fosfor, draslík, omega 6 mastné kyseliny B, C, E, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
 
 
Jablko pri pravidelnej konzumáicí dokáže
 
- podporiť regeneráciu pokožky
- upraviť zažívanie, trávenie a vyprázdňovanie
- zlepšuje a stimuluje krvný obeh
- podporuje správnu funkciu ľadvín
- urýchľuje liečbu zápalov 
- znižuje hladinu cholesterolu
- zbavuje telo škodlivých látok
- pôsobí ako prevencie kardiovaskulárnych chorôb
- bráni kornateniu tepien
- znižuje riziko vzniku rakoviny
- podporuje krvotvorbu
 
Plod granátového jablka zaraďte do jedálnička a budete ho využívať ako každé iné ovocie na jedenie a pitie.
Pridávať ho môžete do jogurtov, šalátov, nátierok a mäsa.
 
Granátové jablko
 
Umeboši slivky
12. 11. 2017
Umeboši (slivky)
 
 
Umeboši sú plody (slivky) ovocného stromu ume. Usušená slivka. Slivky umeboši majú výnimočné a liečivé účinky. 
Fermentáciou umeboši sliviek vzniká slano-kyslá prírodná voda, ktorej sa hovorí umeocot. Umeocot má síce v názve ocot, ale s klasickým octom nemá vôbec nič spoločného. Umeocot má chuť kyslú aj slanú a je oveľa zdravší, než klasický ocot.
Slivky umeboši sa zbierajú ako nezrelé plody, ktoré sa sušia na slnku niekoľko dní, potom sa spolu so soľou naložia do sudov. Pôsobením soli atlaku pustia šťavu. V sudoch sa nechávajú aspoň 6 mesiacov (niekedy dokonca až 7 rokov). Čím dlhšie sú naložené, tým sú účinnejšie. Zafarbené sú červenými listami rastliny Shizo /perilla čínska, bazalka/, preto im dodá vínovo červenú farbu. Ich chuť je výrazne slaná a kyslá, z dôvodu obsahu kyseliny citrónovej.
 
 
Liečivé účinky umeoctu a umeboši sliviek
 
Umeboši slivky obsahujú bielkoviny, minerály a tuky v dvojnásobnom množstve, než iné druhy ovocia. Sú zvlášť bohaté na vápnik, železo afosfor, mangán, sodík, horčík a podobne.
 
Pomáhajú pri rôznych zdravotných problémoch
- zmierňujú pálenie záhy
- pomáhajú pri žalúdočných nevoľnostiach a podporuje trávenie
- pomáhajú pri otrave potravinami
- používajú sa pri horúčkach
- upravujú črevné problémy a buduje zdravú črevnú mikroflóru
- pomáhajú pri zápche, ale aj hnačke
- v krvi neutralizujú nadbytok cukru a alkoholu
- spomaľujú starnutie 
(starnutie je proces oxidácie a práve umeboshi slivky majú antioxidačný účinok na náš organizmus)
- pomáhajú odstraňovať bolesti hlavy, migrény
- čistia krv
- pomáha pri detoxikácii
- odstraňujú plesne z tela
- eliminujú únavu, chránia telo pred vyčerpaním 
- obnovujú vitalitu a posilňuje imunitu
- majú schopnosť ničiť mikróby
- majú antiseptické a antibiotické vlastnosti
 
 
Použitie
 
Zo sliviek Umeboshi sa dá vylúhovaním v horúcej vode zhotoviť výborný nápoj. Slivky sa dajú konzumovať aj priamo, no neodporúča sa konzumácia viac ako pol slivky tri krát týždenne. Vhodné sú aj do čaju, alebo do ryže.
Používame ich ako náhradu soli do polievky, pre svoju špecifickú slano-kyslú chuť.
Takto pripravená polievka je uzdravujúca.
 
 
Umeboši slivky
 
 
Chlebové korenie
12. 11. 2017
Chlebové korenie
 
 
Koreniny a bylinky boli v minulosti veľmi vzácne. Zvyčajne sa ukladali či uzamykali do špeciálne upravených priečinkov a využívali sa aj ako lieky. Dnes používame koreniny a bylinky celkom bežne na zlepšenie chuti, vône a vzhľadu jedla.
Pomáhajú obmedzovať používanie „problematických“ ingrediencií, ktorými sú soľ a cukor, sú zdrojom dôležitých antioxidantov obmedzujúcich v tele zápaly, čím brzdia rozvoj srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny i cukrovky, a podporujú trávenie a prirodzené spaľovanie tukov (nadmerná konzumácia korenia sa však ako diétny program neodporúča!).
 
Pri príprave jedla používam
 
- namiesto cukru nové korenie /piment/, škoricu, ďumbier, klinčeky 
- namiesto himalájskej soli používam bazalku, oregano, rascu, alebo rozmarín.
 
Viete, že koreniny a bylinky nielenže zlepšujú chuť každého jedla, 
ale napomáhajú aj spaľovaniu tukov a sú 
zdrojom antioxidantov, ktoré v tele potláčajú rôzne zápaly.
No v prípade, že nemáte v dochucovaní koreninami a bylinkami a najmä pri ich kombinovaní žiadnu prax, držte sa osvedčených receptov a začnite opatrne s pridávaním korenín.
 
 
Chlebové korenie
 
Liči
10. 11. 2017
Liči
 
 
Liči pre svoju náramne sladkú chuť označujú niektorí ako čínsku jahodu – ktorá však na rozdiel od európskej rastie divoko v korunách stromov a ukrýva svoju lahodnú chuť v drsnej šupke ako gaštan.
Ovocie voňavé, sladké, pripomínajúce jahodu, slivku, bazu a ružu to je exotický plod liči, ktorý má liečivé účinky. Pochádza z Ázie a má jedinečnú chuť.
 
Liči obsahuje
 
v priemere celkom 72mg vitamínu C na 200 gramov ovocia.
meď, fosfor, draslík, vitamín B, tiamín. Plody majú znížený obsah nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka.
 
Účinky
 
Čínska tradícia vyzdvihuje liečivé účinky plodov liči na kašeľ a na žalúdočné vredy, nádory a zväčšené žľazy. Kôstkam sú pripisované analgetické účinky, a teda tlmia bolesť. Čaj zo šupiek sa užíva proti hnačkám a v Indii aj proti neuralgickým bolestiam. Z výťažkov z kôry, koreňov a kvetov prebiehajú v súčasnej dobe v USA laboratórne pokusy. Majú byť využité pri liečení niektorých rakovinových nádorov.
Liči má mimoriadne sladkú a šťavnatú dužinu. Preto stačí plody olúpať, vybrať z nich kôstku a takto ich jesť čerstvé. Liči je výborné do ovocných šalátov alebo koktailov. Najviac ho konzumujeme čerstvé, varením sa znehodnocuje.
Olúpané a nakrájané na kúsky je obľúbenou súčasťou zmrzlinových a ovocných pohárov. Nakrájané na plátky v želatíne sa používajú pri zdobení šalátu. Olúpané liči nakladané v cukre je významným čínskym aj indickým vývozným artiklom. Liči sa nakladá aj do octu, pre celiatikov do vinného alebo jablčného octu, korenených nálevov a robia sa z nich omáčky a dresingy. Použitie je veľmi široké.
 
 
Liči
 
Rebarbora
10. 11. 2017
Rebarbora
 
 
Rebarbora je zelenina, ktorá sa pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, využíva sa na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet. Považuje sa za jednu z najzdravších druhov zeleniny.
Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra. Na pestovanie nie je náročná.
Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. To nie je všetko, najväčší účinok má rebarbora v koláči, k tomu pridajte čerešne alebo jahody. Naša rodina ju má rada ako kompót k hlavnému jedlu.
Všetko posypte cukrom alebo medom. Postrúhajte jabĺčko. V tomto prípade ide o veľmi zdravý dezert. Rebarbora má zaujímavú chuť, chutí výborne a hodí sa ako príloha k rybe, mäsám, napríklad aj ku grilovaným.
 
 
Zdroje
 
Rebarbora obsahuje veľa, pre telo prospešných látok: vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová.
 
 
Účinky
 
- Močopudné účinky
- Zabezpečuje detoxikáciu celého tela
- Podporuje trávenie
- Zlepšuje pravidelnú stolicu
- Podporuje imunitný systém
- Podporuje vylučovanie žlče
- Zabezpečuje správny chod nervového systému
- Odvodňuje nadbytočnú vodu z tela
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Prevencia proti anémii
- Prečisťuje krv
- Podporuje tvorbu červených krviniek
- Prevencia osteoporózy
- Podporuje tvorbu pevných kostí a kĺbov
- Podporuje tvorbu svalstva
- Lieči kožné poranenia a ochorenia
- Podporuje chudnutie
 
Konzumujte ju iba raz za čas. Preto všetkého s mierou.
Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať striedmo. Tí, čo majú chorý žlčník a oslabené obličky by sa jej konzumácii mali vyvarovať. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B.
 
Rebarbora
 
 
Čierna reďkovka
09. 11. 2017
Čierna reďkovka
 
Liečivé účinky čiernej reďkovky poznali už lekári v antickom starom Grécku. Pestovali ju v Číne a ešte skôr ju poznali v Egypte.
Teraz si ju môžete vypestovať aj vy doma v záhrade. Ak si ju vysejete v auguste, úrodu budete zbierať v novembri pred príchodom mrazov. Takto vám pri starostlivom uskladnení vydrží v dobrom stave aj pól roka. Je chutná zelenina a zároveň účinná liečivá rastlina.
Čierna reďkovka je trochu štipľavá, ak chcete odstrániť jej štipľavosť stačí ju rozrezať na menšie kúsky, posoliť himalájskou soľou a nechať chvíľu odležať.
 
Obsahuje
 
veľa dôležitých minerálnych látok, najviac draslík, ktorý priaznivo pôsobí na vylučovanie vody z organizmu, posilňuje krvný obeh a činnosť svalov.
 
Z minerálnych látok obsahuje aj železo, vápnik, síru, meď, horčík, draslík, fosfor a bór.
Obsahuje taktiež vitamín C, E, B1, B2, B6 a Beta-karotén.
 
 
Liečivé účinky a vďaka obsahu vitamínu C
 
- prispieva k normálnej a správnej tvorbe kolagénu (cievy, kosti, chrupavky, koža, ďasná)
- zvyšuje vstrebávanie železa
- prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- udržiava normálnu funkciu imunitného systému
- napomáha k normálnej činnosti nervového systému a psychiky
- čistí obličky, močové cesty
- žlčník, žalúdok 
- lieči priedušky, uvoľňuje hlieny, ničí baktérie
- pôsobí na činnosť mozgu a upokojuje nervy
- odstraňuje zápchu, plynatosť a pálenie záhy
- je zdrojom na rast buniek a krvotvorbu
 
Doma si môžete urobiť šťavu z čiernej reďkovky a piť ju pri suchom kašli, alebo pri problémoch s močovými cestami.
Čiernu reďkovku narežte na kolieska, v nádobe ju zasypte s cukrom alebo s medom, uzavrite a nechajte odležať cez noc. Skladujte v chladničke. Odporúča sa podávať hneď na druhý deň. 
Dospelí a deti od 12 rokov 1 čajovú lyžičku 2-3x denne. 
Deti od 3 rokov 1 čajovú lyžičku 2-3x denne.
 
Sirup z čiernej reďkovky môžete obohatiť vitamínom C a mätovým olejom.
Reďkovku sa používa v kuchyni na šaláty a nátierky.
 
 
Čierna reďkovka
 
Mandarínka
09. 11. 2017
Mandarínka
 
Ak sa u nás objavili mandarínky, bol to znak, že prišli Vianoce.
Mandarínky už v staroveku patrili k veľmi vzácnym druhom ovocia, ich konzumácia bola vyhradená len ľuďom z najvyšších spoločenských vrstiev.
U nás ich babka rozdávala pri štedrovečernej večeri po jednom, aby sa ušlo každému. Vedela, že sú vzácne nielen preto odkiaľ ich doviezli, a nebolo ich veľa, ale aj pre ich výživovú hodnotu.
Mandarínka je meno odvodené od slova Mandare, čo je pôvodný názov ostrova Maurícius, odkiaľ bývali dovážané.
Zloženie mandarínky 
je podobné ako pri pomarančoch.
 
Obsahuje 
 
sacharidy, tuk, vlákninu, bielkoviny, draslík, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok, železo, vitamíny A, B, E, C, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
 
Mandarínka je ľahko dostupné ovocie, ktoré sa oplatí konzumovať. Je malá, šťavnatá a zdravá. Ľahko sa lúpe a ešte ľahšie je.
 
Podporuje tvorbu červených krviniek, prevencia Anémie
Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred radikálmi
Antiseptické a antirakovinové účinky
Znižuje vysoký cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt
Močopudné účinky, odvodňuje a prečisťuje obličky s močovými cestami
Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
Podporuje zdravú pokožku, kvalitné vlasy a nechty
 
Výborné ovocie počas chudnutia, ktoré normalizuje hladinu cukru v krvi, majú nízky glykemický index. Taktiež ich vysoký obsah vitamínov podporuje metabolizmus a tým aj zdravé chudnutie. Mandarínky sú vhodné pri redukčných diétach ako doplnok jedálničku na chudnutie, pretože nemajú veľa kalórii, sú močopudné čo je tiež pozitívne pre dobré odvodnenie.
 
Mandarínka
 
Pomaranč
09. 11. 2017
POMARANČ
 
Pomaranč je ovocie pestované v subtropických oblastiach. Najčastejšie sa používajú na priame jedenie alebo na výrobu džúsov. Odporúčame priamu konzumáciu, aby ste sa vyhli dodaným chemickým látkam, ktoré sa v džúsoch a iných nápojoch vyskytujú bežne.
Pomaranč obsahuje
 
Kyselinu citrónovú, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vápnik, fosfor, horčík, draslík a minimum tuku
 
Podporuje
 
Podporuje imunitu a zbavuje telo škodlivých látok – vhodný počas chrípkových období.
Obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerály.
Prečisťuje steny ciev od nadbytočného tuku.
Prevencia pred rakovinou.
Mineralizuje kostné tkanivo preto je vhodný pri Osteoporóze.
Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.
Pomaranč odbúrava kyselinu močovú z kĺbov a preto je vhodný aj pri Dne a Artritíde.
Vitamín C chráni pokožku pred voľnými radikálmi – pevnosť a pružnosť pokožky.
 
Pomaranč ako aj iné citrusy pomáha schudnúť. Robia sa z neho očistné kúry t. j. dni keď sa je len pomaranč alebo jeho šťava.
 
Zdraviu prospešná vláknina v jednom pomaranči pokryje 15% odporúčanej dennej dávky. Okrem toho pomáha regulovať krvný cukor.
Pomaranče ďalej znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi je to pomerne neznámy fakt.
Obsahuje bioflavonoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Preto je lepšie jesť celé ovocie, než len piť pomarančovú šťavu riedenú vodou. Do pomarančovej šťavy si môžete zamiešať chia semiačka, alebo zelený jačmeň. Pre celiatikov vhodné a zdraviu prospešné.
 
 
Pomaranč
 
Datle
07. 11. 2017
Datle 
 
Kúpte si datle, ja ich mám čerstvé najradšej. Dodávajú mi energiu na celý deň. Sušené či čerstvé ovocie, len keď ich mám po ruke každý deň. Občas si zoberiem jeden, inokedy niekoľko kusov naraz.
Hodne vitamínov a vlákniny zaberie u každého. Ak máte dosť voľného času, pripravte si chutný a rýchly koláč, alebo si ich nasekajte do kaše na raňajky. Však raňajky sú dôležité. Ak chcete veľa, dlho a kvalitne pracovať, tak si dožičte dávku kvalitných datlí. 
Ak si kúpite s kôstkou, tak sa trochu narobíte, ale výsledok bude super. Vlastnou prácou to bude len na osoh, pre celý váš organizmus. U nás sa dajú kúpiť aj bez kôstky vo veľmi dobrej kvalite, či už ako BIO alebo nebio. Treba ochutnať rôzne druhy a potom pochopíte, že to nemá chybu. Toto super ovocie sa tá jesť stále, nielen na Vianoce, ale aj počas celého roka.
Neváhajte dajte ešte dnes svoju porciu. Výsledok sa dostaví.
 
 
Datle obsahujú
 
Veľa vody, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, betakarotén, vitamín A, B, E, K, cholín, betaín, kyselinu listová, kyselina pantoténová. 
 
 
Zloženie datlí je potrebné, aby nám 
 
- Podporilo sústredenosť a funkciu mozgu, odstránilo MIGRÉNY
- Podporilo imunitu a chránilo  bunky pred radikálmi
- Podporilo  a prečistilo  trávenie, zlepšilo pravidelné vyprázdňovanie
- Dodalo  energiu, priebežné uvoľňovalo  cukor do krvi
- Prečistilo a spevnilo cievy, prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Upokojilo nervový systém, mierne antidepresívne účinky
- Eliminovalo zápaly dýchacích ciest a odstránilo kašeľ
- Vytvorilo prevenciu proti Osteoporóze, podporujú tvorbu kostného tkaniva
- Zlepšilo kvalitu (spevnilo) pokožku, vlasy a nechty
 
Datle sú rýchlym zdrojom energie po obede a športovci vedia, že aj  po ich tréningu.
Tréner určite odporúča datle ako sladké cukríky a rôzne iné sladkosti.
Občas si kúpim datľové cukríky, sú bez cukru a trocha zmeny neuškodí. Ak nemám  po ruke datľové cukríky či bombóny, zoberiem si tyčinku datľovú, ktorú nosím v kabelke a nezaberie veľa miesta. Celiatici určite ocenia aké vitamíny obsahujú plody datľovej palmy. Sú prirodzene bezlepkové a zjete ich s radosťou bez najmenšieho zaváhania. Posekané datle môžete primiešať do ovocnej múky. Kašu, ktorú si pripravíte na raňajky odporúčam poliať s datľovým sirupom. Už malé deti to takto pripravené zbožňujú, však potom sa im dobre spinká, čo napokon ocenia aj ich rodičia. 
.
 
Datle
 
Datle
 
 
 
 
Moruša
07. 11. 2017
Moruša
 
 
Ten, kto pozná morušu, vie že sa dá vypestovať, alebo dostať kúpiť morušu bielu, čiernu, červenú a trnavskú, ktorá vznikla krížením čiernej a červenej. Moruša biela je pôvodom z Číny, moruša čierna z Iránu. Známa je aj pod synonymom stromová malina.
 
Kedysi sa moruše hojne vysádzali okolo ciest. Plody sa používajú na priamu konzumáciu. Týmto podlhovastým plodom sa začali  pripisovať mnohé liečivé účinky. V svojej domovine sa plody sušili a mleli na prášok, ktorý slúžil svojim obyvateľom ako náhrada cukru a pekári i gazdiné ho pridávali do rôzneho cesta na koláče, zákusky, lievance a na všetko kde chceli použiť cukor. Pripravovali si z moruše liečivý čaj.
 
 
Obsahuje
 
moruša obsahuje veľmi veľa vitamínov a minerálov, ako je draslík, horčík, vápnik, selén, meď, fosfor, zinok, železo, niacín, kyselinu listovú, či riboflavín.
 
 
Ako pôsobí na zdravie
 
Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádorov. Z listov moruše sa varí čaj.
Skúste  do svojho jedálnička zaradiť aj túto plodinu a nebudete musieť bojovať s nadváhou.
 
 
Morušu môžu konzumovať aj celiatici a preto ich pridávajte kaša ne raňajky. Ak chcete niečo na pitie tak si pripravte nápoj na ktorý budete potrebovať.
 
 
Moruša
 
Bôb
01. 11. 2017
Bôb
 
Pripomeňme si bôb, lebo  sa vytratil z nášho jedálnička.
Pritom ide o jednu z najstarších plodín. Pestovali ju už pred 6500 rokmi v severnej Afrike. Odtiaľto sa rozšíril do Európy, Ázie a Ameriky. V Európe bol veľmi populárny do konca 1. storočia, ale príchodom fazule z Ameriky sa začal vytrácať.
 
 
Zdroje
 
- veľa bielkovín / až 33% /, 
- je zdrojom vlákniny
- vitamínov A, C a E,
- škrobu
- minerálov ako
- meď 
- draslík a 
- fosfor
 
 
Liečivé vlastnosti
 
Odporúča sa 
 
- vďaka vysokému obsahu bielkovín 
- k dobrej nálade
- pri problémoch s kĺbmi 
- Parkinsonovej chorobe 
- hypertenzii 
- malárii
 
V gastronómii má široké využitie, dá sa použiť do šalátov, polievok, pyré, do rizota, cestovín a ako príloha k mäsu. Varený chutí ako pečené gaštany. Sušený musí byť pred varením namočený dlhšie.
 
Nakoľko obsahuje veľa bielkovín je vhodný pre vegetariánov, ako náhrada  mäsa. Tak ako cícer ani bôb nenadúva a neobsahuje lepok je prirodzene bezlepkový. Je vhodný pre ľudí, ktorý majú CELIAKIU.
 
Konzumuje sa  aj neošúpaný a posypanýs himalájskou soľou.
 
 
 
Bôb
 
Avokádo
30. 10. 2017
Avokádo
 
Avokádo si kupujte mäkšie pre priamu konzumáciu. Ak si ho kúpite tvrdšie musíte rátať s tým, že ho treba nechať doma dozrieť. Poznáte ho podľa toho, že je to ovocie tmavo - zelenej farby a veľkosťou sa podobá na pštrosie vajce. Povrch avokáda je na dotyk drsný, vnútrajšok je žltkastý a v prostriedku má veľkú kôstku. Ak ho rozrežete začne hnednúť, preto ho rýchlo pokvapkajte citrónovou šťavou.
Rastie na tropickom strome, ktorý dorastá do výšky 15 metrov.
Vyrába sa z neho aj olej na rôzne použitie.
 
 
Zdroje
 
Cenné zdravé tuky – omega 3 a 6 kyseliny, ktorých máme väčšina nedostatok.
Vodu, tuky, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, draslík, železo, fosfor, horčík, zinok, sodík, meď, mangán, selén, fluorid, vitamín A, B, C, E, K, kyselina listová, kyselina pantoténová, betakarotén a luteín (antioxidant, farbivo)
 
 
Liečivé účinky
 
Zmierňuje menštruačné ťažkosti
Podporuje tvorbu červených krviniek
Pomáha znižovať hmotnosť
Podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny
Je ideálnym zdrojom bielkovým pre dojčiace matky
Povzbudzuje duševnú činnosť, sviežosť a koncentráciu
Má blahodarný účinok na našu pleť
Vhodné pre diabetikov
Podporuje zdravé srdce, pružnosť ciev
Podporuje hojenie rán
Je to ovocie plodnosti
Podporuje činnosť pečene
 
Po konzumácii avokáda sa zasýtite, dodáte dostatočné množstvo živín mozgu, chránite sa pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou, rakovinou. Avokádo má tiež priaznivé účinky pre váš zrak, znižuje cholesterol a má protizápalové účinky.
 
 
Použitie
 
do šalátov, nátierok,
ako ovocie na desiatu, olovrant, 
pripravuje sa z neho smoothie, 
ako príloha k rybám, namiesto chleba k vajíčkam na raňajky
dužinu stačí ochutiť himalájskou soľou, čiernym korením a je mimoriadne chutná
 
Avokádový olej je antialergický a používa sa na všetky typy pleti. Je účinný pri kožných ochoreniach. Môže sa používať na pokožku celého tela. Natierajte sa ním pri liečbe ekzémov, psoriázy, lupienky, akné a pri podráždenej pleti. Vhodný aj pri bezlepkovej diéte.
 
 
Avokádo
 
Kardamóm
29. 10. 2017
KARDAMÓM
 
 
Kardamóm, jedna z najstarších a najdrahších korenín sveta, má svoju domovinu práve, v lesoch východného Nepálu a susedného Sikkimu. Je to liečivá rastlina, ktorá dorastá až do výšky  3 metroch. Do jedál a nápojov sa kvôli svojej špecifickej vôni a chuti pridával kardamóm už pred viac ako 3000 rokmi a zostal veľmi populárny dodnes. Patrí k najobľúbenejším koreniam indickej kuchyne a arabský svet miluje pikantnú chuť, ktorú dodáva dobrej čiernej káve. Často sa pridáva aj do čaju, likérov a ájurvédskych nápojov, ktoré využívajú najmä liečivé vlastnosti kardamomu. Vyniká najmä v sladkých jedlách a v nápojoch s mliekom a medom.
 
Pestovanie, zber a spracovanie kardamomu sú náročné a drahé, preto je kardamóm hneď po šafráne a vanilke najdrahším korením na svete. Často býva súčasťou indických a nepálskych koreninových zmesí nazývaných garam masala, ktoré obsahujú najmä koriander, kardamóm, klinčeky, čierne korenie, škoricu, muškátový kvet a niekedy aj bobkový list. 
Vynikajúcu chuť má najmä čajová tea masala, ktorá sa zvykne krátko povariť a zmiešať s čiernym himalájskym čajom, mliekom a medom. Takýto chutný a veľmi voňavý čaj patrí k liečivám indickej ájurvédy, náuky o dlhom a zdravom živote. Dokáže človeka rozohriať, rozprúdiť krv i energiu, zrýchliť metabolizmus a pomôcť odstráneniu toxínov z tela.
 
ZELENÝ KARDAMÓM
Poznáme niekoľko druhov kardamómu. Najznámejším je zelený kardamóm. V zelených tobolkách sa nachádzajú drobné tmavé aromatické semená. Práve tie sa používajú ako korenie. Mohutné listy rastliny nie sú aromatické. Semená sa zberajú ešte pred dozretím, pretože zrelé tobolky pukajú a rozsýpajú semienka po okolí. Najkvalitnejší zelený kardamon sa pestuje najmä v oblasti Kardamomových hôr na malabarskom pobreží juhozápadnej Indie. 
 
HNEDÝ KARDAMÓM 
V Nepále a v Sikkime sa pestuje hnedý kardamóm (Amomum subulatum) typický pre oblasť Himalájí. Jeho plody i semená v nich sú väčšie tmavšie a majú drsnejšiu chuť. Preto býva niekedy toto špecifické korenie označované ako nepravý kardamóm, na čo sa Nepálci veľmi hnevajú a na svoje vzácne korenie nedajú dopustiť. Toto označenie naozaj nie je správne, pretože oba typy kardamómu, hnedý i zelený, majú svoje vlastné požitie a význam. Hnedý kardamóm má jemne zadymený tón, používa sa viac vo vidieckej ľudovej kuchyni pri tradičných indických a himalájskych receptoch. V jedlách nemá dominovať, ale podčiarknuť chuť ostatných ingrediencií.
 
Čo obsahuje
 
Zdravé a vzácne korenie obsahuje omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny, mangán, vitamín B, bielkoviny, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, sacharidy, tuk a vodu. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie.
 
Účinky
 
Kardamóm má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok. Keď rozhryziete pár kardamomových semien, má to veľmi ukľudňujúci vplyv na nervovú sústavu, osvieži dych a zlepší trávenie. Eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál.
Vo všeobecnosti však platí, že najlepšie zdravotné účinky dosiahnete pravidelnou konzumáciou samotného kardamómu
 
Kardamóm má významný vplyv aj na chudnutie, pretože podporuje trávenie, vyprázdňovanie, odvodnenie, odkyslí organizmus. Neobsahuje takmer žiadne kalórie, dopriať si ho môžete za 1 mokka lyžičku za deň.
 
Účinky 
 
Prečisťujú a podporujú funkciu obličiek
Zlepšujú a podporujú funkciu pečeni
Podporuje imunitný systém
Ochraňuje bunky pred radikálmi
Prevencia proti rakovine
Silné antiseptické účinky
Podporuje trávenie
Zlepšuje vyprázdňovanie
Zvyšuje chuť do jedla
Odstraňuje plynatosť
Odkysľuje organizmus
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Eliminuje pálenie záhy a tvorbu žalúdočných kyselín
Močopudné účinky
Odstraňujú nadbytočnú vodu z tela
Ochladzuje organizmus (vhodný v lete, počas horúčky)
Pomáha vyplavovať nadbytočný kofeín z tela
Dodáva energiu
Eliminuje stres
Podporuje funkciu mozgu a pamäti
 
Použitie
 
Podľa typu jedla sa používajú žltozelené sušené celé tobolky, v ktorých sú čierne zrnká, alebo samotné celé zrnká alebo už pomleté. Kardamóm má široké využitie v našej kuchyni, kde ho môžeme pridávať do studených a teplých pokrmov zemiakov, ryže, pečiva, rôznych sladkostí, perníkov, výrobe likérov, zmrzlín, v Nemecku dolaďuje aj chuť niektorých údenín, pečeného mäsa. Taktiež sa kardamóm môže použiť na dochutenie pečeného ovocia, kompótov a rôznych ovocných a zeleninových šalátov, cestovín, omáčok, nátierok, alebo do polievky, kaše. Vhodný aj na dochutenie kávy, čaju. Znižuje hladinu kofeínu z kávy. Pôsobí pozitívne v mliečnych produktoch, kde zabraňuje prekysleniu organizmu z kravskej laktózy.
 
 
Kardamóm
 
 
 
Slamiha
28. 10. 2017
 Slamiha
 
je často súčasťou čaju na podporu trávenia a zrýchlenia metabolizmu. Mierni kŕče, nadúvanie a posilňuje metabolizmus. Používa sa pri vírusových a chronických zápaloch pečene, dolných močových ciest a vyrážkach. Odporúča sa ako podporný prostriedok proti vzniku žlčníkových kameňov, zápale žlčníka a žlčovodov. Podporuje pankreásové enzýmy. Je vynikajúcim doplnkom k detoxikačným kúram zameraným na očistu pečene, žlčníka a tráviaceho traktu. Vhodný aj ako prevencia pred problémami s trávením. Vo všetkých prípadoch užívania nasleduje po 3. týždňoch 1. týždeň pauza. Nie je určené pre deti do 3. rokov.
 
 
Účinky čaju 
 
Pred 200 rokmi sa ľudia liečili iba prostriedkami z prírody. Dnes sa k tejto starej múdrosti zase vraciame. To, že rastliny disponujú veľkou liečivou silou je vedecky dokázané a všeobecne známe už po stáročia. Prírodná medicína často pomáha rovnako dobre ako niektoré chemicky vyrobené lieky.
Bylinky by sme mali užívať už ako prevenciu. Nemá význam robiť silné čaje, účinok väčší nebude. Nečakajte až ochoriete. Nikdy nezabudnite na to, že bylinka nie je všeliek. V prípade akýchkoľvek pochybností sa poraďte s lekárom.  
 
Kedy piť: 2-3x denne
Príprava bylinného čaju: 1- 2  čajové lyžičky zmesi  zalejeme 2,5 dl vriacej vody, necháme 10 – 15 minút lúhovať, po precedení podávame.
 
Slamiha
 
 
Ľan
26. 10. 2017

Ľan 


Hrubé črevo, je zodpovedné za vstrebávanie vody, solí, vitamínov a živín z potravín, ktoré neboli spracované v tenkom čreve. Pokiaľ tenké črevo nefunguje správne, spôsobuje problémy ako je bolesť hlavy, nadúvanie, zápcha, plynatosť, priberanie na váhe, málo energie, únava a iné kožné či chronické ochorenia.


Problémy môžu byť spôsobené aj nestrávenými potravinami (veľa potravín, ktoré dnes jeme sú plné alergénov, prísad, konzervačných látok a iných chemických látok), čo vedie k vzniku toxínov v tele.

Keď však hrubé črevo prečistíte, môžete sa ľahko zbaviť škodlivín a podporiť tak zdravé črevné baktérie. Zvýšite si tým energiu a zlepší sa aj vstrebávanie vitamínov a živín. Existuje viacero spôsobov ako na to.


 

Ľanové semienka

Ľan ako obilnina s vynikajúcimi liečivými vlastnosťami. Ľanové semienka sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, antioxidantov a prírodných vlákien, preto sú vhodné pre očistu hrubého čreva. Ľanové semienka absorbujú vodu a pomáhajú odstraňovať toxíny.