Otváracie hodiny
Blog
Mrkva
21. 01. 2018
Mrkva 
 
Mrkva je  známa sladká  koreňová zelenina, ktorú si pestujú skoro všetci,  ktorí majú záhradku. Musí  sa okopávať a jej sladkosť závisí aj od počasia a odrody. To čo máme vypestované v záhradke nemusí byť stále bio, lebo to záleží na tom, kde vaša záhradka leží a ako pristupujete k pestovaniu. Hnojte iba kompostom, zeleným hnojivom, alebo prezretým hnojom a nepoužívate žiadne chemické prostriedky, tak budete mať vlastnú bio úradu.  Takáto s láskou vypestovaná bude lepšia ako tá najlepšia biozelenina z obchodu, ktorá chutí aj zvieratám.
 
 
Zdroje 
 
Mrkva je zdrojom  vlákniny, antioxidantov, najväčším zdrojom beta-karoténu, ktorý sa mení v organizme na vitamín A. Obsahuje vitamíny C, D, E,  K a B8, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, draslík, magnézium, železo, meď či mangán.
 
 
Účinky
 
Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha očiam. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Používa sa ako prevencia rakoviny, proti starnutiu, prečisťuje telo, je antiseptická.  Potrebná ako prevencie srdcovo - cievnych ochorení. Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred slnkom. Nedostatok vitamínu A spôsobuje vysychanie pokožky, vlasov a nechtov. Vitamín A preventívne pôsobí proti vráskam, suchej pokožke, akné a pigmentovým škvrnám. Je najdôležitejším článkom imunity.
 
 
Použitie
 
Na rozdiel od iných druhov zeleniny je uprednostňovaná varená forma, ktorá zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie karoténov do celého ľudského tela, ako surová forma. Má široké a univerzálne použitie. Používa sa nastrúhaná do šalátov, kde im dodáva nielen skvelú chuť, ale i úžasnú oranžovú farbu. Dáva sa  do polievok, omáčok, ako súčasť jedál a nálevov. Každý určite pozná i klasickú odšťavenú mrkvovú šťavu. Vyžaduje správne skladovanie.  Mrkva by mala byť očistená a skladovaná pri teplote okolo 5 stupňov Celzia. Predtým z nej treba odstrániť vňať. Ideálne sa skladuje v debničkách zasypaných pieskom, pri 90 percentnej  vlhkosti. 
 
Mrkva
 
Mrkva
 
Mrkva
 
Dula
10. 01. 2018
Dula
 
Je to ovocie tak trochu zabudnuté a pre niekoho čosi nové. Tvarom podobné  jablku, alebo  hruške. Dula rastie na menších opadavých stromoch  niekde už len v starých záhradách alebo vinohradoch.  Je zelenej, podľa zrelosti až žltej farby.  Potrebuje veľa slnka a dostatok vlahy,  preto rastie viac v južných oblastiach Slovenska.
Možno ich poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma. Dule ľudia pestovali zrejme ešte pred jabloňami a u starovekých grékov kde bola dula rituálnym darom na svadbách, ako symbol zdravia a plodnosti.
 
 
Zdroje
 
Dule sú výborným zdrojom vitamínu C a tiež ďalších nášmu zdraviu osožných látok (obsahujú sacharidy, najmä fruktózu, tiež ovocné kyseliny, pektíny, triesloviny, aromatické silice a minerálne látky ako vápnik, draslík,  železo, meď, fosfor a zinok. Významný je hlavne obsah pektínu, ktorý je potrebný pri zaváraní iných druhov ovocia, ktoré obsahujú málo pektínu.
 
 
Účinky
 
Používali ju už v ľudovej medicíne pri žalúdočných ťažkostiach  ako aj  proti hnačke. Tepelne spracované plody sú vhodné na zlepšenie trávenia a upokojenie žalúdka. Majú mierne laxatívne účinky a obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre črevá.
 
 
Použitie
 
Plody dule sa používajú pri zaváraní kompótov, džemov, želé, muštu, vína , destilátov aj na sušenie a výrobu syra. V Portugalsku toto ovocie nazývajú „marmelo“ a práve od neho je odvodený  názov marmeláda. Pre ich prenikavú vôňu sa používali do skríň medzi bielizeň ako odpudzovač  molí a  prírodný deodorant.  Kompót z dule je vynikajúci, odporúčam.
 
Dula
 
Mumio
07. 01. 2018
Mumio 
 
Orientálne zázračné liečivo.  Slovo mumio doslova znamená "ochraňuje telo pred chorobou" alebo "telo uchovávajúce". Náleziská mumia sa nachádzajú vysoko v horách Ázie, v ťažko dostupných miestach vo výškach min. 3000 m nad morom, na stenách a stropoch jaskýň alebo v trhlinách v podobe malých stalaktitov, ktoré svojim tvarom pripomínajú slzy (preto názov "Slzy hôr"). Tibeťania nazývajú Mumio "barak šun" (Brogshaun), v preklade horský olej, Indovia "Shilajit", a Arabský ekvivalent znie Chafiz-al-Adžsod alebo Arakul džibal - horský pot.  Pravé a kvalitné mumio je čiernej farby podobné  asfaltu, má zvláštnu vôňu a je mierne nahorkasté.  Mumio sa vám na dlani rýchlo roztápa , preto je lepšie  keď ho hneď dáte do čistej vody  v ktorej sa rozpustí . V liehu sa nerozpúšťa. 
S mumiom sa spája  príbeh, ktorý hovorila jedna  mladá matka, ktorá mala deväť mesačného syna, neustále  mal  bolesti brucha  a  časté hnačky . Hľadala riešenie ako pomôcť svojmu chorému synovi  až stretla bylinkára, liečiteľa, astrológa, ktorý jej poradil, aby si zohnala najlepšie mumio. Kázal jej,  aby ho dávala jeden týždeň  dvakrát na špičku noža. Keby ťažkosti  neprestávali , tak ešte  týždeň jedenkrát denne.  Zohnala najlepšie čierne mumio z Kirgizska a do troch dní bol jej syn  zdravý. Takto neskôr liečila aj dcérkine kožné problémy. Volala ho tak ako v Tibete „slzy hôr“.
 
 
Zdroje
 
Je zdrojom množstva minerálov a 26 stopových prvkov a  je to   prírodná zmes  organických a anorganických látok. Skladá sa z radu vitamínov, 10 oxidov kovov, aminokyselín, steroidov, fosfolipidov,  éterických olejov a ďalších biologicky aktívnych látok.
 
 
Účinky
 
Je to účinný adaptogén.  Nevyvoláva žiadne toxické ani iné nežiaduce účinky ani pri dlhodobom užívaní. Pomáha pri bolesti hlavy, lieči astmu, alergie, kožné problémy,   výrazne urýchľuje  hojenie rán, popálenín,  krvných podliatin, zlomenín, zažívacie, črevné ťažkosti.  Posilňuje organizmus,  imunitný systém  pred a po operácii.  Chráni pečeň, zlepšuje činnosť srdca, je účinné pri vzniknutých chorobách z ožiarenia. Lieči epilepsie, vyčerpanosť a stresové vypätie. Preventívne pôsobí  proti angíne, chrípke, prechladnutiu. Má spevňujúci vplyv na svalovú  hmotu a telesnú stavbu, vhodné pre športovcov. Pre svoje antioxidačné účinky spomaľuje  proces starnutia  a zastavuje rast rakovinových buniek. Je to prírodné antibiotiku proti infekciám, vírusom, baktériám. Lieči zápaly, hemoroidy. Dopĺňa hladinu minerálov a podporuje vstrebávanie a ukladanie vápnika do kostí.
 
Preventívna mumiová kúra, je podľa hesla:                       
Lepšie je chorobám predchádzať, ako ich liečiť.
Bolo dokázané, že ľudia, ktorí absolvujú mumiovú kúru 2-3 krát do roka, boli menej náchylní na infekčné ochorenia, než tí, ktorí mumio nebrali vôbec.
 
 
Mumio
 
Fenikel
04. 12. 2017
Fenikel obyčajný
 
Fenikel sa podobá na niečo medzi mrkvou a kôprom a jeho účinky na zdravie človeka sú veľmi silné. Je charakteristickej anízovej chuti a považovaný za všestranný liečebný prostriedok. 
 
Táto liečivá bylina obsahuje cenné látky, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie. Fenikel by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, ako prvá pomoc, pri niektorých zdravotných problémoch. 
Fenikel má dve odrody a to sladkú alebo horkú odrodu.
Táto liečivá bylina dorastá do výšky 2 metrov. Pričom je buď dvojročná alebo trváca a je charakteristická žltými a voňavými kvetmi, podobne ako kôpor, kvitne od júna do konca septembra podobne ako kôpor. Obľubuje teplo, slnko ale nemá rád vietor a mráz. Mali by sme ho chrániť pred vetrom a mrazom.
 
 
Feniklové plody obsahujú napríklad silicu, mastný olej, sacharidy, kumariny a iné látky prospešné pre organizmus, pričom napríklad silica sa používa pri dezinfekcii proti blchám, kým na vnútorne použitie je fenikel určený pri liečbe kašľa, prechladnutia aj kŕčov v bruchu. Najčastejšie v kuchyni sa používa fenikel ako korenie v talianskej a francúzskej gastronómii, pričom sa používa aj pri konzervovaní zeleniny a jemne osekané feniklové lístky sa môžu dať do jogurtových zálievok.
Fenikel patrí medzi rastliny, ktoré majú široké využitie ako v kuchyni, tak v ľudovom liečiteľstve. Prvé záznamy o užívaní tejto byliny na liečenie aj v kulinárstve pochádzajú už z doby staroveku, používali ho v starej Číne, v Indii, v Oriente a v oblasti Stredomoria.
Pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu. Látky obsiahnuté v semenách uvoľňujú hladké svalstvo tráviaceho traktu. Pôsobí aj pri prekyslení žalúdku. Má tiež jemne dezinfekčné pôsobenie, môžeme ho s úspechom použiť pri bolestiach žalúdku a pri slabších zápaloch žalúdku alebo čriev. Fenikel podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek. Má aj močopudný vplyv, takže napomáha čistiť obličky a dezinfikovať organizmus. Pitie čaju podporuje odkašliavanie. V stredoveku vraj ľudia pili feniklový čaj alebo žuli semená ako prevenciu proti obezite, pretože po požití sa dostavuje pocit nasýtenia a tým sa znižuje ďalšia chuť k jedlu. Po žuvaní feniklových semien sa príjemne osviežil dych. 
V ľudovom liečiteľstve je bežne využívaný aj feniklový sirup a med.
 
Účinné látky
 
Feniklová hľuza je vďaka vysokému podielu vlákniny ideálnym liečivom pre všetkých, ktorí trpia tráviacimi poruchami, ako napríklad pri:
- nadúvaním
- má upokojujúce účinky na črevá 
- pocitom preplneného žalúdka a zápchou
- jemne utišuje a uvoľňuje 
- vláknina viaže toxíny a tuky v črevách, má teda aj detoxikačné účinky
- znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
- podporuje obranyschopnosť
- silný antiseptický účinok
- odstraňuje plynatosť
- eliminuje bolesti brucha (črevá, žalúdok)
- zlepšuje vyprázdňovanie
- podporuje chuť do jedla
- udržuje zdravé a prečistené dýchacie cesty
- uvoľňuje hlien
- odstraňuje kašeľ
- močopudný účinok
- odstraňuje nadbytočnú vodu
- prečisťuje obličky a močové cesty
- afrodiziakálny účinok
- odstraňuje stres z tela
- má blahodarný vplyv na nervy a zlepšuje náladu
- podporuje tvorbu materského mlieka
- znižovanie vysokého krvného tlaku
 
Nálev z feniklových semien sa používa hlavne na
 
- očné výplachy alebo obklady pri zápaloch, ktoré sa prejavujú začervenaním očí a pálením
- odvar ako kloktadlo pri zápaloch a bolestiach v krku. 
- ústna voda na zlepšenie stavu ďasien
 
Obsahuje
 
Fenikel má vysoký obsah draslíka (zabezpečuje hospodárenie s vodou v organizme a funkčnosť buniek) a vitamínu C (podporuje imunitu organizmu a mentálnu sviežosť). Feniklová hľuza obsahuje optimálnu kombináciu dvanástich dôležitých stopových prvkov a štrnástich aminokyselín (bielkovinových stavebných látok). Z fenikla sa získava éterický feniklový olej (tradičný prostriedok pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienu v oblasti nosohltana). 
 
Použitie
 
Vo väčšine starších kuchárskych kníh sa s feniklom takmer nestretneme, ba niektoré pred ním dokonca aj varujú. Fenikel má vraj takú nezvyčajnú a korenistú chuť, že chutí len málokomu.
V posledných rokoch si však fenikel získava medzi gurmánmi čoraz väčšiu obľubu. Mnohí totiž prišli na to, že pridaním fenikla sa dajú ozvláštniť aj obyčajné zemiaky. A zemiaky s feniklom, to je veru naozaj špecialita!
Pre ľudí trpiacich nadváhou je fenikel výborným prostriedkom na redukciu hmotnosti. Viaže tuky už v črevách tak, že v kritických zónach brucha, bokov, zadku a stehien sa už neusadzuje toľko triglyceridov (tukových molekúl). Okrem toho fenikel likviduje aj „mokrý“ tuk v bruchu, totiž zásoby vody v oblasti pupka, ktoré obézni ľudia omylom považujú za tukové vankúšiky.
 
V kuchyni sa používa repík feniklu buď v surovom stave do šalátov, alebo ho môžeme zapekať. Listy majú anízovú vôňu, pridávajú sa do nakladanej zeleniny, ale tiež do polievok a omáčok. V južnej Európe sa pridávajú ku grilovaným a pečeným rybám a rôznym bezmäsovým, alebo mäsovým, jedlám. Napríklad pečené bravčové karé s feniklom je výborná a aromatická pochúťka.
Fenikel umyjeme, vňať odstránime, ale nezahadzujeme. Nadrobno posekanú ju môžeme pridať na dochutenie alebo dozdobenie šalátov alebo prívarkov. Stonky odrežeme. Fenikel konzumujeme surový v šalátoch, ale aj varený vo forme prívarku. Do surových šalátov ho krájame na tenučké kolieska, pri varení hľuzu prekrojíme na štvrtky alebo pokrájame na menšie kúsky. Varíme v troche slanej vody asi 15 minút. Fenikel má výraznú vlastnú chuť, hodí sa však ku všetkým druhom zeleniny i korenín, akými sú citrónová šťava, čierne korenie, koriander, olivový olej, muškátový orech, ocot, ale aj ku kyslému ovociu, ako je pomaranč či jablko.
Populárny je nálev z feniklu, kedy môžete použiť jedna lyžička usušených feniklových plodov, tie sa zalejú 250 ml vriacej vody, celé sa to nechá vylúhovať 5 minút a následne sa to scedí. Takýto nálev sa môže osladením použiť aj na čaj, pričom by sa mal podávať vždy čerstvý a mierne teplý.
 
 

 

Fenikel

 

DAJKON 
– biela reďkovka
 
Biela REĎKOVKA je obľúbenou zeleninou, tak oko červená reďkovka.
Odlišuje sa už na prvý pohľad. Jej tvar je predĺžený (meria 20 - 50cm) a jej veľkosť je pomerne väčšia (priemer reďkovky je 5 - 10cm). Obe reďkovky pôsobia priaznivo na zdravie a sú pomocníkmi tak ako pri prevencii i pri liečbe niektorých zdravotných problémoch. Ak hľadáte preventívny prostriedok pred vznikom močových kameňov, do šalátu pridajte červené reďkovky. Pri liečbe obličkových kameňov, majú navrch zas biele reďkovky!
Hovorí sa, že v Japonsku je zeleninou číslo jeden. V chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov, detoxikuje organizmus.
Buď si ju vypestujete doma v záhrade, čo by ste urobili najlepšie, alebo si ju musíte kúpiť v supermarketoch.
Dajkon biela reďkovka chutí omnoho jemnejšie a lahodnejšie. Červená reďkovka chutí pikantnejšie a ostrejšie. Každý kto má rád klasickú reďkovku, bude dozaista s jej kúpou spokojný. Navyše vyzerá veľmi efektne aj na tanieri. Veľké biele kolieska určite zaujmú každého hosťa aj toho kto je celiatik a dodržiava bezlepkovú diétu.
Ak chcete chudnúť, doprajte si diétu pomocou dajkonu, táto zelenina vám dodá energiu a nemusíte sa báť, že sa vám po jej konzumácii nalepia nejaké tukové vankúšiky. Pridajte si ju na každý tanier.
 
Obsahuje veľa vitamínu C
Okrem toho, že je diétna, je aj veľmi zdravá. Obsahuje veľa vitamínu C, ktorý pomáha zlepšovať vašu imunitu a má antioxidačné účinky. V dôsledku toho dokáže biela reďkovka váš organizmus skvele detoxikovať. Taktiež obsahuje veľa aktívnych enzýmov, ktoré pomáhajú vášmu tráviacemu ústrojenstvu správne fungovať. Dokonca by nemala chýbať ako príloha ku ťažkým a mastným jedlám.
 
Ako vám pomôže
 
Chráni pre srdcovo-cievnymi ochoreniami
Nakoľko je veľkým detoxikátorom a čističom organizmu, veľmi dobre vplýva na naše cievy a srdce. Je vhodným prostriedkom na prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. 
 
Liečivé účinky
 
- odstraňuje tuky a hlieny z organizmu
- rozpúšťa hlieny
- zlepšuje imunitu organizmu, vďaka vitamínu C
- pomáha pri nachladnutí
- odstraňuje OPUCHY na nohách a edémy
- je jednotkou v rozpúšťaní žlčníkových, obličkových kameňov a prevencii pred ich tvorbou
- je kráľovnou zeleniny pri žlčníkovej diéte
- odstraňuje zápchu
- pôsobí protizápalovo, ničí plesne a baktérie
- znižuje hladinu cholesterolu, chráni srdce
- pôsobí DEZINFEKČNE
 
Pripraviť si môžete
 
Daikon kúpite v surovom stave, ale aj v rôznych variáciách, ako napríklad nakladaný, či sladený, alebo dokonca farbený výrobok. Používa sa ako pikantná príloha ku sushi. Doma si ju môžete pripraviť úplne jednoducho. Stačí ak si ju nastrúhate a ochutíte Tamari sójovou omáčkou, alebo len nakrájate na kolieska a pokvapkáte olivovým, či chia olejom. Jesť ju môžete ku celozrnnému chlebu s maslom, ale aj ku vareným jedlám, ako prílohu. Taktiež si ju môžete uvariť, upiecť, či vypražiť, všetko závisí už iba na vašej fantázií.
 
 
Dajkon biela reďkovka
Zázvor
01. 12. 2017
 
Zázvor ďumbier
 
GINGER NATURAL
 
 
Zázvor je podzemný koreň, ktorý môže byť vo vnútri  žltej, bielej alebo  červenej farby, podľa toho veľmi záleží na odrode.  Na povrchu má šupku vo farbe svetlo hnedej. Zázvor je veľmi aromatický a s veľmi zvláštnou chuťou.  Zázvor pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde je bežnou súčasťou ázijskej kuchyne. Zmienka o ňom je už v starovekých čínskych, indických a blízkovýchodných spisoch,  kde bol veľmi cenený pre svoje liečivé, kulinárske a aromatické schopnosti a vlastnosti.
 
Čo obsahuje
 
Zázvor obsahuje vitamíny a minerály ako je vláknina, vitamín B6, C, vápnik, draslík,  horčík, fosfor, železo, zinok, kyselinu listovú, ryboflavín.
 
 
Účinky
 
Zázvor má veľmi dlho tradíciu predovšetkým vďaka jeho účinným a zmierňujúcim príznakom na zažívací trakt. V medicíne je využívaný ako vynikajúci liek proti nadúvaniu a upokojeniu črevného traktu. Ďalej má ešte antioxidačné a protizápalové účinky. Zázvor znižuje všetky príznaky vrátane závrate, nevoľnosti, vracania a studeného potu.  Zároveň veľmi účinne zmierňuje nevoľnosti a zvracanie počas tehotenstva. Dokáže ich bolesti zmierniť a dokonca aj zmenšiť opuchy a zápaly. Tehotné ženy, ktoré trpia rannými nevoľnosťami, môžu používať zázvor na zmiernenie nevoľnosti a zvracaniu, často v podobe zázvorových tabliet, lízaniek alebo cukríkov. Žuvanie surového zázvoru alebo pitie zázvorového čaju je obyčajný a pritom najlepší domáci liek na nevoľnosť aj počas liečby rakoviny.  Zázvor je vynikajúce na chladnejšie obdobie jesene a zimy, keďže zázvor výborne zahrieva organizmus a pomáha tak aj pri prechladnutiach, chrípke, kašli  
 
 
 
Užívanie
 
Odporúča sa pitie zázvorového čaju maximálne dvakrát až trikrát denne. A pokiaľ sa jedná o odvar z čerstvého zázvoru, je potrebné použiť len 4 gramy na liter teplej vody. Samozrejme zase podľa vašej individuálnej znášanlivosti.
 
Zázvor môže byť použitý čerstvý, sušený, v prášku, obaľovaný v cukre, vo forme šťavy, oleja do potravín, ale aj ako účinná zložka súčasťou kozmetiky. Vďaka jeho jedinečnej vôni a chuti je veľmi často využívaný do mnohých receptov.
 
Zázvor
 
 
Tempeh
30. 11. 2017
Tempeh
 
 
najkvalitnejším produktom zo všetkých sójových výrobkov, obsahuje všetky aminokyseliny ako komplexná bielkovina.
 
 
Tempeh a liečebné účinky na zdravie
 
Potravina s významným prínosom pre zdravie človeka, ktorá pomáha pri prevencii i liečbe mnohých chorôb: 
črevné ochorenia
anémia, nedostatok vitamínu B12 
osteoporóza 
nádorové ochorenia 
artérioskleróza a jej komplikácie 
 
Tempeh ako syr je dôležitým doplnkom v strave vegetariánov. V Japonsku, Číne a Indonézii tradične používajú fermentovaný sójový výrobok, ako plnohodnotnú náhradu mäsa.
 
Tempeh
 
 
 
Karob
30. 11. 2017

Karob

 

Pre niekoho karob, pre niekoho svätojánsky chlieb a pre niekoho rohovník obyčajný (srbský rogač).

 

Zdroje

Je bohatý na vitamíny A,B,D, obsahuje Mg, Ca, Fe, znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

 Ak porovnáme ho s kakaom, má trikrát vyšší obsah vápnika, o tretinu menej kalórií a sedemnásťkrát menej tuku! Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný pre zastavenie hnačky, pri zdvíhaní žalúdka a pri zvracanie. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu.

 

Výborný na trávenie. Zlatý struk nájdeme v Španielsku, ale aj Chorvátsku. Používa sa ako náhrada kakaa, najmä pre tých, ktorí majú alergiu na kakao. Dájú sa s ním piecť koláče, alebo ako kakaový nápoj.

 

Karob

 

Machovka
30. 11. 2017
Machovka  peruánska
Machovka čerešňová /Physalis peruviana/
 
Plody podobné hrozienkam sú poklady Inkov nazývané - Goldenberries alebo Incan Berries.  Táto rastlina je dnes pestovaná v tropických a subtropických oblastiach všetkých kontinentov. Machovka aj keď sa to nezdá napriek jej chuti, ale patrí medzi zeleninu.  Machovka rastie do výšky cca  0,6 – 1,2 m. plody sú príbuzné paradajke a ukryté v ochrannej šupke, ktorá ich chráni pred škodcami a preto sa pri pestovaní nemusí používať nebezpečná chémia. Vyznačujú sa veľmi príjemnou, ľahko sladko osviežujúcou chuťou, pripomínajúce pomaranče, goji, divo rastúci drač a maliny. Jej plody  sú oranžové až žlté a môžeme ich po odstránení kalicha, inak nazývané šupka priamo zjesť. 
 
 
Zdroje
 
Obsahuje vitamíny A a C, sacharidy,  ovocné kyseliny, pektíny , provitamín A , vitamín B , minerálne látky, napríklad vápnik, draslík a fosfor. Obsahuje  karotenoid  physalein, triesloviny, sacharidy, organické kyseliny,  cukor, mastný olej a tanín.
 
 
Účinky
 
Machovka  pôsobí  močopudne, zlepšujú látkovú výmenu a čerstvá šťava z plodov potláča svrbenie. Užíva sa aj k vylučovaniu solí kyseliny močovej pri ochorení obličiek a močových ciest, pri opuchoch. Využíva sa aj vo forme kúpeľov, ktoré pomáhajú pri dne, reumatizmu, aj pri rekonvalescencii. Plody zabezpečujú organizmus dennou  dávkou  vitamínu C.  Vďaka svojím vlastnostiam priaznivo pôsobí na žily,  cievy, zrakové nervy,  pružnosť krvných vlásočníc, prevenciu srdcových chorôb a spomaľujú starnutie na bunkovej úrovni. V juhoamerickej kultúre boli  používané na čistenie črevného traktu od parazitov. Celkovo  pôsobí na správnu  obranyschopnosť  organizmu. Goldenberries sú známe aj svojimi diuretickými účinkami. Usušené obsahujú množstvo vlákniny pre dobrú peristaltiku čriev.
 
 
Použitie
 
Plody sa používajú  do smoothie,  ovocných šalátov, môžeme si nimi ozdobiť rôzne zákusky, torty, alebo si ich namočiť do čokolády. Machovku môžeme konzumovať aj  ako doplnok zdravej výživy ako príjemne kyselkavé ovocie aj keď je to zelenina.  Naše telo po jej konzumácii prijme iba nevyhnutné látky, ostatok vylúči z tela von. Má ochranný a antioxidačný účinok a užívame ju od 10 g do 40 g denne.
 
Machovka
 
Lastovičník
27. 11. 2017
Lastovičník väčší (Chelidonium majus)
 
 
Žltý kvietok, ktorý rastie v blízkosti múrov. Za touto rastlinou nemusíte chodiť ďaleko, nájdete ju takmer za každým plotom, pri cestách, na rumoviskách, najčastejšie na zatienených miestach. Poznáte ju podľa žltých kvietkov na konci až 70 cm vysokých stoniek. Slovenské pomenovanie dostala podľa toho, že začína kvitnúť približne v čase, keď prilietajú lastovičky a odkvitá, keď lastovičky odlietajú. Pri poškodení zo stoniek aj z podzemka vyteká oranžové mlieko, ktoré na odeve zanecháva škvrny.
 
 
Účinky
 
Má upokojujúce a antibakteriálne účinky. Uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, podporuje tvorbu a vylučovanie žlče. Bylinka lastovičníka sa užíva  pri kolikách v tráviacej sústave a žlčníkových kameňoch, obličkových kameňoch a piesku. Prečisťuje krv a pečeň, preto pôsobí veľmi dobre na látkovú premenu. Pomáha pri hnačke, tlmí podráždenosť centrálnej nervovej sústavy a spomaľuje činnosť srdca. Mierne znižuje krvný tlak a mierne upravuje nepravidelnú menštruáciu. Má tlmivé účinky pri dráždivom kašli, používa sa pri prieduškovej astme a angíne pektoris. Z vonku sa používa na kožné problémy, pri psoriáze,  ekzémoch a liečia sa s nim bradavice.
 
 
Lastovičník
 
Lahôdkové droždie
 
Nutričné kvasnice sú obľúbenou chutnou potravinou vegánov a vitariánov, pretože sú jedným z najbohatším prírodným zdrojom vitamínov skupiny B a poskytujú vysoký obsah kompletných bielkovín. Sú to kvasnice bez prímesí a konzervačných látok a preto nespôsobujú kvasinkové infekcie.
 
Zdroje
 
Vitamíny skupiny B, D, proteíny, enzýmy, sacharidy, lipidy, stopové prvky, železo a meď, esenciálne mastné kyseliny, a dôležité minerálne soli
 
 
Účinky
 
Vitamín B pomôže na bolestivé a zapálené afty, lámavé a rozštiepené vlasy. 
Thiamín - vitamín B1, ktorý je potrebný pre srdcovú a nervovú činnosť, riboflavín - B2 ovplyvňujúci zdravie pokožky, zraku a tráviaceho ústrojenstva, niacín - vitamín B3, ktorý priaznivo vplýva na pokožku, tráviaci trakt i nervovú sústavu. Celkovo sa vitamíny typu B podieľajú na uvoľňovaní energie zo sacharidov a tým priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Z minerálov sa v droždí vyskytuje chróm, ktorý uľahčuje prisvojovanie glukózy a jej prenikanie do buniek. Najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prinesie vám množstvo benefitov - absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá. Neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii odstraňuje nadúvanie.
 
 
Použitie
 
Lahôdkové droždie majú syrovo-orieškovú chuť a pripomínajú chuť škvarkov. Používajú sa ako korenie na dochutenie rôznych hotových jedál, zahustenie polievok,  šalátov, smoothie a iných výživných receptov ako náhrada syra. Najčastejšie sa používa ako lahodná pochúťka priamo do úst. Sušené lahôdkové droždie spojené s maslom, medom a orieškami, to je zdroj vitamínu B pangamínu vhodné na raňajky či už celiatickým, alebo s klasickým celozrnným chlebom. Dochutené štipkou himalájskej soli.
 
Lahôdkové droždie
 
Maitake
25. 11. 2017
MAITAKE  "Tancujúca Huba"  (Grifola frondosa )
 
Trstnatec lupenitý,  Trsovnica lupeňovitá
 
Huba  Maitake  sa v tradičnej čínskej medicíne používa na zvýšenie celkovej obranyschopnosti organizmu. Mnoho storočí bolo veľmi ťažké liečivú hubu Maitake vo voľnej prírode nájsť a získať. Vzácna huba rastie v horách severovýchodného Japonska, v USA, východnej Kanade a Číne. Rastie najmä pri koreňoch dubov.
Vlastnosti  týchto húb sú spojené s biologickou aktivitou zvláštnych molekulárnych štruktúr beta-glukanu, ktoré sú schopné zvyšovať aktivitu lymfocitov.  Betaglukán je  unikátny komplexný polysacharid, schopný podporovať obranné reakcie organizmu proti baktériám a parazitom. 
 
 
Zdroje
 
Obsahuje vitamín B2, B5, D2 a niacín, ale aj vlákninu, betaglukán a aminokyseliny. Maitake je bohatá aj na minerály a to vápnik, draslík  a horčík ako aj  antioxidanty. Tradičné čínske či japonské bylinkárstvo si maitake cení ako adaptogén najmä preto, lebo pomáha vrátiť organizmus späť do rovnováhy po fyzickom či duševnom preťažení.
 
 
Účinky
 
Maitake výrazne spomaľuje rast rakovinových buniek, dokonca niektoré druhy rakovinových buniek zabíja.  Osvedčila  sa  najmä pri liečbe prostaty,  močového mechúra,  ale aj rakoviny čriev a  prsníka. Odporúča sa  pri únave k posilneniu energetického systému,  pri zníženej obranyschopnosti organizmu, pri redukčnej diéte, pri nespavosti, podráždenosti a duševnej vyčerpanosti, prispieva k normalizácii  látkovej výmeny.
 
- podporuje  oslabenú  imunitu
- podporuje krvotvorbu
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- pomáha v  boji proti voľným radikálom
- brzdí rast rakovinových buniek
- má antimutagénne účinky
- u žien a mužov po prechode
- podpora konvenčnej liečby hemoroidov
- podporuje  reguláciu  hmotnosti
- pri bezlepkovej diéte 
- Maitake sa odporúča pri nedostatku spánku a celkovej  slabosti
 
Maitake
Čierna rasca
24. 11. 2017
Čierna rasca 
 
 
Čiernej rasca sa vďaka blahodarným účinkom na organizmus používa už po stáročia a vyrába sa z nej a olej, ktorý pozitívne vplýva na organizmus. 
 
 
Obsahuje unikátny komplex biologicky aktívnych látok ako nenasýtené mastné kyseliny, minerály síry, fosforu a železo, vápnik, vitamíny A, E, éterický olej nigellon a iné.
 
 
Semená čiernej rasce patria medzi jedny z najviac cenených liečivých rastlín v histórii.
Znižuje vysoký krvný tlak
Pomôže s cukrovkou 2. typu
Uzdravuje pečeň
Podporí pamäť
Pomáha astmatikom
Výborný prostriedok na kožné problémy
Zastaví vypadávanie vlasov
Prevencia voči rakovinovým ochoreniam
 
Používa sa priamo do úst, alebo ako korenie do jedla a pri zistených parazitoch v trávení.
 
Čierna rasca
Dračia krv
24. 11. 2017
Dračia krv
 
 
Jej účinky sú také rôznorodé, že určite nahradí niekoľko liekov naraz.
Štíhli strom, a jeho červeno-šedá kôra s bielymi škvrnami je hladká. Početné kvety zeleno-bielej až jantárovej farby tvoria hroznovité zoskupenia. Plody sú malé, guľaté, červenkasté a pokryté chĺpkami, obsahujú hladké a mäkké semená, ktoré tvarom pripomínajú draka.
Ak je kôra stromu narezaná alebo zodretá, vyteká z nej tmavočervená, šťavovitá, penivá miazga (latex, živica), ako keby strom krvácal. Tento latex má liečivé vlastnosti a Peruánci ho používajú ako “tekutý obväz”, pretože rýchlo schne a vytvára ochrannú vrstvu.
Užíva sa pri liečbe hnačiek pri ochorení AIDS a pri liečbe hnačiek spojených s cestovaním) a taspín (vykazuje protizápalovú aktivitu a hojí rany).
Takže Sangre de Drago je skvelá na krv, krvné cievy a kardiovaskulárny systém.
Všetci veľmi dobre vedia o ďalších znamenitých antivírusových, antibakteriálnych, antiseptických, antimykotických, hemostatických, protinádorových, protistresových a tonizujúcich účinkoch.
Používa sa vnútorne: na vírusové zápaly pečene, anémia, vírusový zápal dýchacích ciest.
Vonkajšie použitie: popáleniny, infekcie, vonkajšie poranenia všetkého druhu.
 
 
Dračia krv
 
Naša farma
24. 11. 2017

Naša farma

 

Naša farma

 

Mesto alchymistov
24. 11. 2017

Mesto alchymistov

 

Mesto alchymistov

Konečne oddych Hluboká

Konečne oddych Hluboká

Pestrec
24. 11. 2017

Pestrec

 

Obsahuje množstvo polynenasýtených mastných kyselín: stearovú, linolovú, palmitovú a i., vďaka ktorým účinne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Látky obsiahnuté v plodoch pestreca mariánskeho sú vhodné na posilnenie obranyschopnosti organizmu,podporujú činnosť pečene, žlčníka a zažívacieho traktu. V Bulharsku ho nazývajú „dar od Panny Márie" a to z toho dôvodu, že pestrec obsahuje unikátnu látku SILYMARÍN. Silymarín má močopudný účinok, vďaka ktorému dochádza k prečisteniu pečene od toxických látok. Pestrecový olej pomáhá v prevencii žlčových kameňov. Semena pestreca poskytujú veľmi kvalitný olej, ktorý blahodárne pôsobí na funkciu pečene. Chráni pečeňové tkanivo pred oxidačným poškodením, podporuje detoxikačné účinky pečene. Pomáhá pri trávení, priaznivo ovplyvňuje funkciu žlčníka. Prispieva k udržaniu zdravia srdca a normálneho metabolizmu cukrov. Posilňuje fyziologickú odolnosť organizmu vystaveného nepriaznivým životným podmienkám, napr. pri pôsobení stresu, alkoholu, UV-žiarenia, exhalátov z ovzdušia. Je výborným pomocníkom pri liečbe ochorení sliznice maternice, najmä endometriózy a pomáha zmierniťmenštruačné kŕče a bolesti.

 

Pestrec

Kyselina listová
24. 11. 2017
Kyselina listová
 
(Vitamín – B9, Bc a M)
 
Kyselina listová je kyselina a zároveň aj vitamín. Táto kyselina listová  je rozpustná vo vode a je nevyhnutná pre správny vývoj a rast bielych krviniek. Pre svoje vlastnosti je potrebná v tehotenstve pre správny vývin plodu. Už pred plánovaním tehotenstva treba doplniť zásoby kyseliny listovej do organizmu. Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje u detí spomalenie v raste a neprospievaním. 
 
 
Zdroje
 
Listová zelenina, brokolica, karfiol, špenát, ružičkový kel, chren, fazuľa, sója, paradajky, paprika, obličky, kvasnice, orechy, olejnaté semená, niektoré druhy ovocia, žĺtok, kuracia, bravčová, morčacia pečeň, čučoriedky, maliny, datle, figy, orechy, červená repa.
Najlepším zdrojom je v čerstvom stave, teda konzumujeme ju v surovom stave alebo krátko sparené.
 
 
Kyselina listová
 
 
Koloidné striebro a zlato
 
je dezinfekčný prostriedok s antiseptickými a antibakteriálnymi účinkami, potrebný na hojenie rán, kože, oparov, herpesov.
Liečenie koloidom nenahradzuje imunitný systém, ale mu pomáha, stimuluje a skutočne lieči.
 
Napoleon a kráľ Alexander používali koloidné striebro na čistenie riečnej vody, aby sa stala pitnou.
Takýto postup čistenia vody používali už v I. a II. svetovej vojne.
 
Používajú ho na známych klinikách popálenín, v armáde a pri výskume kozmického priestoru, je vhodný pre človeka, rastliny aj zvieratá.
 
Neodporúča sa používať tento výrobok pre ľudí citlivých na striebro a kov!
 
Koloidné striebro a zlato
Švédske horké
24. 11. 2017
Švédske horké 
 
Pomocou špeciálneho procesu bolo možné spracovať švédske horké bez obsahu alkoholu. Toto švédske horké môžu používať deti a všetci, ktorí nemôžu práve používať alkohol. Použitie švédskeho horkého bez alkoholu pre vnútorné používanie je rovnaké ako použitie švédskeho horkého s alkoholom. Pre vonkajšie použitie aj naďalej sa odporúča používať švédske horké s alkoholom.
 
Zloženie:
 
Absinthii herba - Palina pravá; Althaeae radix – Ibiš, koreň; Angelicae radix – Angelika, koreň; Angosturae cortex – Angostúra, kôra; Anisi fructus – Aníz; Anisi stellati fructus – Badyán; Artemisiae herba – Palina; Aurantii amarii pericarpium – Horký pomaranč, oplodie; Camelia sinensis folium - Čínsky čaj; Cardamomi fructus – Kardamóm; Carthami flos – Požlt farbiarsky; Caryophylii flos – Klinček; Centaurii herba – Zemežlč, vňať; Chamomillae flos – Harmanček; Cinnamomi ceyl. cortex - Kôra škoricovníka; Coriandri fructus – Koriander; Cubebae fructus - Piepor kubebový, plod; Ebuli radix - Baza chabzdová, koreň; Foeniculi radix – Fenikel, koreň; Galangae rhizoma – Zázvor; Gentianae radix – Horec koreň; Inulae helenii rhizoma - Oman pravý; Cynarae folium – Artyčok, list; Piperis nigri fructus – Čierne korenie; Iridis radix – Iris, koreň; Junglandis regiae folium – Vlašský orech, list; Liquiritiae radix - Sladké drievko, koreň; Liquiritiae succus - Sladké drievko, šťava; Melissae folium - Medovka lekárska; Menyanthis folium - Vachtový list; Myristicae arillus – Muškátový miešok; Myristicae sem. – Muškátový orech; Myrrhae (gummi resina) - Myrhovník pravý; Salviae folium – Šalvia, list; Satureae herba – Saturejka; Serphylii herba – Materina dúška; Thymi herba – Tymián; Tormentillae radix – Nátržník, koreň; Zedoariae radix - Kurkuma cicvárová,koreň; Zingiberis radix – Zázvor, koreň; Sorbit, hnedý cukor, natriumbenzoat, kaliumsorbat.
 
 
Švédske horké
 
 
Vianoce s hydinou
22. 11. 2017
Vianoce s hydinou
 
 
Také sú zvyky
 
Kým sa dostaneme k hydine musíme zjesť rybu.
 
Podľa starých vianočných zvykov sa pod obrus na štedrovečernom stole dávali peniaze. Kládli sa pod taniere, alebo pod obrus. Tento zvyk však znamenal jediné, aby ich rodina mala v budúcom roku dostatok peňazí. Aj v súčasnosti tento zvyk pretrváva vo väčšine slovenských domácností.
Štedrá večera bola odjakživa rodinnou záležitosťou. Predchádzala jej spoločná modlitba. Gazda potom rozkrojil najkrajšie jablko a každému z neho dal kúsok. Znamenalo to, že rodinu tvorí každý jej člen, ako kúsky tvoria celé jablko.
Na slávnostnom stole preto nesmeli chýbať oplátky, med, cesnak a jablko, ktoré sa vždy krájalo priečne na polovicu. Ak sa po prekrojení z jadrovníka vytvorila hviezda, znamenalo to šťastie a zdravie.
 
Zachovával sa zvyk, že skôr ako sa začalo jesť, hlava rodiny ešte predniesla prípitok s pohárikom „ostrého“ a až potom nasledovalo jedenie oplátok s medom a cesnakom, orechov a jabĺčka a polievky kapustovej s hubami a sušenými slivkami. 
Po dobrej kapustnici prišiel ďalší chod a to bobáľky s makom, hrachová kaša, varené slivky, ryba so šalátom, alebo so zemiakmi. Hlava rodiny rozdala po jednom banáne, mandarinke, pomaranči, fige a datlí.
U nás sa až po polnoci podávala upečená hydina, hus, kačka alebo morka.
 
Štedrý večer bol vždy opradený rúškom tajomstva a vianočných povier. U nás sa uchoval zvyk prestierať o jeden tanier a príbor navyše pre prípad, že by počas večere prišiel náhodný hosť. Touto formou sa však vzdáva úcta zosnulému členovi rodiny, ktorý v tom roku zomrel.
Od štedrovečerného stola sa nesmelo počas večere odbiehať, čo platilo aj pre gazdinú. Preto bolo vždy všetko jedlo buď na stole, alebo v jeho bezprostrednej blízkosti.
Po večeri sa rodina opäť krátko pomodlila a hlava rodiny, alebo jej najstarší člen sa Bohu poďakoval za jedlo a pitie, ktoré im doprial. Zo zvyškov, ktoré zostali gazda odniesol zvieratám do maštale, aby aj oni ochutnali dobroty večere. 
 
 
vianoce s hydinou
Na stromčeku sviečka svieti,
pokoj, šťastie nech k vám letí.
A keď rozžiaria sa vaše tváre
by hojnosti ste mali stále.
 
Na stromčeku sviečka svieti
Svata-barbora
22. 11. 2017
Svätá Barbora
 
Slovenské zvyky a tradície
 
 
 
V predvečer sviatku chodievali po dedinských domoch "barborky". Dievčatá a ženy zahalené do bielych plachiet so šatkou na tvári, aby ich nebolo možné poznať. V ruke držali košík so sladkosťami alebo metlu, či husacie krídlo. Keď prišli do domu, symbolicky vymetali kúty. Svoj príchod ohlasovali zvončekom alebo klopaním na okno. Po kresťansky sa pozdravili, zborovo sa s rodinou pomodlili a pokračovali ďalej po dedine.
Dodnes sa zachoval zvyk rezať v tento deň vetvičky čerešní, ktoré vo váze rozkvitli presne na Štedrý deň. Vetvičky si dievčatá dávali za pás na polnočnej. Mládenec, ktorý si vetvičku od dievčaťa zobral, dal si ju za klobúk a takto jej vyznal lásku. Iná zvyklosť hovorí, že dievčatá dali každej vetvičke meno niektorého chlapca a verili, že si vezmú toho, pri mene ktorého ako prvá vetvička rozkvitne. Inokedy sa počítalo, koľký deň po Barbore vetvička rozkvitne, aby sa určil najšťastnejší mesiac budúceho roku. 
 
My sme na Barboru odrezali zopár vetiev z čerešne, ktorá nám rastie v záhrade. Sú nádherne rozkvitnuté a chceme sa s Vami o tú krásu podeliť.
 
 
Svätá Barbora
 
Kyslá kapusta
19. 11. 2017
Kyslá kapusta 
 
 
Najlepšia kvasená kapusta je pripravovaná doma. Pripravíte si ju podľa svojej chuti a s tým určite budete spokojní. Dáte si do nej ingrediencie také aké máte najradšej. Príprava kyslej, alebo kvasenej kapusty je rôzna, to už závisí len na vás. Takáto vitamínová bomba bude po ruke celú zimu. Je zdrojom mnohých vitamínov a dokáže významne posilniť obranyschopnosť organizmu.
 
 
Obsahuje
 
vitamín C, E, vitamíny skupiny B a K a rovnako v nej nájdete železo, fosfor, flór, horčík či draslík.
Kyslá kapusta je aj antioxidantom a požieračom tuku. Je jedna z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily.
Pre všetky svoje blahodarné účinky sa už pradávno zaradila na prvé priečky najzdravších potravín vôbec. Dodáva organizmu množstvo hodnotných bioaktívnych látok a dokonale prečistí organizmus od všetkých škodlivín.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu B12, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť, podieľa sa na správnej činnosti mozgu a nervov, metabolizme bielkovín, tvorbe červených krviniek, raste buniek a kostí.
 
 
Ako pôsobí
 
Ak chcete schudnúť stačí si dať každý deň misku kapusty a nemusíte siahnúť po rôznych umelých prípravkoch na schudnutie.
Kyslú kapustu by sme mali jesť surovú, ale nezanedbateľné účinky na zdravie má aj vo fo