Orechy
Ak chcete pomôcť sebe aj svojím deťom pri podpore činnosti mozgu jedzte denne hrsť kvalitných orechov, lebo patria medzi superpotraviny. Pomáhajú pri raste, rozmnožovaní a fungovaní mozgu.
Orechy používali naši predkovia na ochranu magických rituálov a uväzovali si ch okolo krku, aby ich ochraňovali pred zlými duchmi a prírodnými katastrofami. Časom pochopili, že ich konzumáciou si zlepšili zdravie a poskytlo im to ďalší zdroj potravy. Vlašský orech je jadro plodu veľkého stromu – orešáka královského. Latinský botanický názov orešáka je Juglans, podľa boha Jupitera, komu bol tento strom zasvätený. Preto sa mu tiež hovorí Jupiterov orech, alebo aj Jupiterov žaluď. Je považovaný lahôdku a za liečivú potravinu. Okrem jadra sa na liečenie využívali listy a oplodie. Vo vlašskom orechu je veľmi silná koncentrácia zdraviu prospešných látok.
Čo obsahuje
Je vynikajúcim zdrojom omega 3 mastných kyselín, mangánu, medi, ale aj draslíka, horčíka, selénu, železa, zinku, a kyseliny listovej. Obsahuje aj ďalšie cenné látky a to vitamíny E, B, antiocidanty, vlákninu, vysoký obsah aminokyselíny argininu a ochranné rastlinné fytochemikáclie zo skupiny polyfenolov. Obsahuje kyselinu ellagovú, ktorá podporuje imunitný systém, a hormón melatonin, ktorý je potrebný pre dobrý spánok. Sú veľmi bohaté na zdravé tuky, kvalitné proteíny, sú nutrične veľmi hodnotné.
Čo dokážu
Podľa niektorých zdrojov ich výživová hodnota presahuje hodnotu hovädzieho mäsa. Orechy znižujú zrážanlivosť krvi, zlepšujú prekrvenie v cievach, regulujú krvný tlak, zabraňujú kôrnateniu tepien a prospievajú k udržaniu ich pružnosti. Znižujú cholesterol. Štúdia ukázali, že ak zjete hrsť orechov 4x za týždeň, znížite tým riziko srdcovo-cievnej príhody až o 40 %. Považujeme ich za ideálnu výživu pre mozog, nielen kvôli svojemu tvaru, ktorý pripomína mozog, ale aj svojim obsahom omega 3 mastných kyselín, ktoré výborne vyživujú nervové bunky a celú nervovú sústavu. Posilňujú mentálnu činnosť, zlepšujú sústredenie a pamäť. Na väčšinu mužov pôsobí ako afrodiziakum (obsah angininu pôsobí na pružnosť tepien a bežne sa pridáva do všetkých afrodiziakálnych potravinových doplnkov). Posilňuje kvalitu kože, nechtov a vlasov. Večer pred spaním hrsť orechov pomôže navodiť dobrý spánok. Zinok v orechoch podporuje hojenie rán.
Podľa čínskej dietetiky
Vlašské orechy majú sladkú chuť, teplú povahu a pôsobia na dráhy obličiek, pľúc a hrubého čreva. Vyživujú obličky, prehrievajú oblasť okolo pásu a kolien. Zohrievajú pľúca, zlepšujú astmu, posilňujú čreva a podporujú peristaltiku.
Sú vhodné pre
Študentov a pre duševne pracujúcich, sú skvelé pre rozvoj mozgu deti. Posilňujú pri nervových ochoreniach, ideálny zdroj energie pre ťažko pracujúcich. Veľmi vhodné pre diabetikov, celiatikov, vegetariánov, vegánov a pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.
Zaujímavosť
Z listov orecha kráľovského sa pripravuje nálev, ktorý pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Doporučuje sa pri črevných kataroch, proti hnačkám a na zníženie hladiny cukru v krvi. Záhradkári poznajú antibakterálne pôsobenie listov, a preto ich nepridávajú do kompostu, lebo by znemožnili život mikroorganizmov. Orechy obsahujú veľa tukov a preto rýchlo žltnú. Orechový olej je príjemný do šalátov a nátierok. Vitamíny a minerály v nich sú dobrým a rýchlym zdrojom na naštartovanie krásneho dňa.