Ovos
Najobľúbenejšia, najmladšia obilnina a klasická superpotravina naších predkov. Je zdrojom sily a energie potrebnej na celý deň. Zrno a slamu používali ako liečivo na zápaly kože a ekzémy. Ovos vraj posilňuje náš nervový a dokonca i reprodukčný systém. V zime sa používa nielen kvôli depresiám z nedostatku svetla, ale i kvôli takým dlhým večerom. Do jedálnička sa dáva hlavne ak je chladno. U nás sa dával ovos koňom na svätého Štefana, aby boli silné. Ovsené vločky sa určite nájdu v každej rodine.
Čo obsahuje
Ovos obsahuje veľa rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, množstvo cenných látok, vitamín E, väčšinu vitamínov skupiny B, minerály, veľa fosforu, železa, zinku, meď, mangán, a selén.
Čo dokáže
Ovos je výživná obilnina. Obsahuje viacej bielkovín a 2 – 4x viacej tukov než v ostatných obilninách. Nemusíte sa báť, ide hlavne o zdravý a pre telo dôležitý tuk s nenasýtenými mastnými kyselinami. Dokáže predchádzať zápche a vďaka slizu pôsobí na sliznicu čriev a žalúdka. Zásobuje naše telo silikónom, ktorý je potrebný pre obnovu kostí. Posilňuje nervovú sústavu (ukľudňuje pri vyčerpaní, strese a pri prepracovaní), pôsobí antidepresívne, zaháňa zlú náladu a zlepšuje duševnú výkonnosť. Stabilizuje krvný cukor, pomáha znižovať cholesterol, vysoký krvný tlak a posilňovať srdcový sval. Je to skrášľujúci prostriedok pre našu kožu. Pomleté vločky vraj vedia nadradiť mydlo a vie liečiť niektoré kožné problémy. (Ja som to ale neskúšala).
Podľa čínskej dietetiky
Ukľudňuje a obnovuje nervový a reprodukčný systém. Posilňuje slezinu, slinivku, buduje a vyrovnáva vnútornú energiu qi, znižuje cholesterol a posilňuje srdce.
Je vhodný pre
Odborníci odporúčajú ovsené vločky ako výživu deťom (hlavne pre chudé), dospievajúcim, rekonvalescentom a chorým, ktorým posilňuje telo a podporí rozvoj mozgu a nervovej sústavy. Je výborný pre športovcov kvôli silikónu. Uvarená dobrá kaša je vhodná pri poruchách trávenia, ale i pri vredovom ochorení a pri hemoroidoch. Preukázali sa aj ich protirakovinové a protiinfekčné účinky. Môžeme ho zaradzovať do diéty pri cukrovke – znižuje hladinu cukru v krvi. Pre všetkých pôsobí ako povzbudenie pri duševnom vyčerpaní, depresiách, pri únave a slabosti. Lecitín, ktorý ovsené vločky obsahujú, je dôležitý pre výživu nervov.
Zaujímavosti
Často sa doporučuje jesť ovos s mliekom alebo s jogurtom a ovocím, pretože ovos má nedostatok vitamínov A, D, C a vápnika. Najlepším radcom by malo byť vaše telo a to vám presne povie po čom sa cíti dobre. Veľmi rýchle a jednoduché raňajky je ak si ovsené vločky, hrozienka a nastrúhané jablko zalejte vriacou vodou a necháte podľa chuti napučať. Jablko kašu osladí a osvieži. Samozrejme si kašu môžete dochucovať ľubovoľným korením, napríklad, klinčekom, škoricou, mletým kardamom, vanilkou, strúhanou citrónovou kôrou, posypať semienkami či orieškami, alebo datľovým, agávovým či slivkovým sirupom.
Požitie v kuchyni
Celé zrno využívame na prípravu kaší, šalátov, zapekaných pokrmov, závarku do polievok, z múky slané či sladké pečivo. Nápoj z ovsa je ideálnou náhradou pre chorých s alergiou na kravské mlieko. Celý ovos môžete za hrsť pridať do naturálnej ryže, alebo krúp, varí sa súčasne. Celý ovos nepoužívam obsahuje lepok a je pre celiatikov nevhodný. V bio obchodoch dostať kúpiť ovsené vločky a múku zbavenú lepku.