Fazuľa
Naši predkovia používali fazuľu ako strukovinu pre chudobných a dnes sa z nej stala výživná kulinárska delikatesa a multifunkčná potravina. Na našom a svetovom trhu máme rôzne druhy fazúľ a líšia sa farbou, veľkosťou, chuťou a svojimi liečivými účinkami. Najznámejšie sú ľadvinové – obličkové fazule (kidney, been family). Šupky fazule obsahujú najviac toxických látok a preto je dôležité vedieť ich variť. Najznámejšie sú červená, čierna a biela maslová ľadvinka.
Čo obsahujú
Obsahujú zdravé tuky, minerálne látky ako draslík, horčík, zinok, železo, vápnik a meď, vitamíny skupiny B a veľmi dôležitú kyselinu listovú. Obsahujú aj veľké množstvo dôležitej vlákniny. Je zdrojom rastlinných bielkovín a to znamená, že vďaka strukovinám môžete obmedziť konzumáciu živočíšnych bielkovín, ktoré v prehnanom množstve škodia zdraviu. Z problematických látok obsahujú puriny, oligosacharidy a lektiny. Primerané množstvo purínov je pre nás dôležité. Oligosacharidy sú rozpustné vo vode a preto je dobré fazule namáčať a vodu zliať. Lektiny sú bielkovinového pôvodu, ktoré majú dobré aj škodlivé účinky na organizmus. Tieto látky sa ničia varením a preto je dôležité prvých 5 až 10 minút variť bez prikrývky, aby lektiny mohli odísť s parou.
Na čo pôsobia
Svojim zložení čistia, a tým chránia naše cievy a srdce, môžu pomôcť znižovať cholesterol, krvný tlak, hladinu cukru v krvi a posilniť funkciu čriev. Patrí medzi superpotraviny, ktoré pomáhajú pri prevencii zhubných nádorov.
Podľa čínskej medicíny posilňujú obličky, pozitívne pôsobia na srdce, tenké črevo a prečisťujú organizmus. Východná medicína učí, že ak je tvar rastliny podobný určitému orgánu, tak je rastlina pre tej orgán liečivá. Východná múdrosť, rozdeľuje potraviny podľa piatich elementov. Napríklad červená farba fazule azuki a červená šošovica patria k elementu Ohňa a preto posilňujú srdce a tenké črevo. Žltá faba cíceru, sóji alebo hrachu patrí k prvku Zeme a posilňuje oblasť žalúdka, slinivky a sleziny, biele fazule súvisia s prvkom Kovu a doporučujú sa na posilnenie hrubého čreva a pľúc. Červená fazuľa a tmavá šošovica sa priradzujú k Vode a tá najlepšie pôsobí na obličky a nakoniec zelená farba fazule mungo symbolizuje Drevo, čo znamená, že povzbudzuje pečeň.
Doporučuje sa pri problémoch so zrakom, bolesťami chrbtice. Používajú sa aj pri terapii neplodnosti a pri zmiernení prechodových ťažkostí u žien. Dokážu čistiť kardiovaskulárny systém, používajú sa pri detoxikácii a v terapii opuchov, pri liečbe cukrovky a úpale zo slnka.
Pozor!
Nenakličujte veľké fazule napríklad červené, čierné, Navy, Kidney atď.) Naklíčené nie sú dobré, ale hlavne nestráviteľné! Ak sa rozhodnete pre klíčenie strukovín, tak vyskúšajte mungo, šošovicu, cícer, azuki, či adzuki.
Použitie v kuchyni
Používajú sa v kuchyni na polievky, prívarky, pomazánky, nátierky, na pirohy, placky, slané záviny či na šaláty. Varte ich do mäkka, aby boli dobre stráviteľné, nemusíte ich stále kontrolovať aj keď budú tak trochu rozvarené.