Tekvica
Chutí, lieči a je superpotravina prospešná nášmu zdraviu. Plod je známa, obrovská guľovitá alebo elipsovitá bobuľa. Tekvica kvitne v letných mesiacoch. Pochádza z Ameriky a pestuje sa u nás v početných odrodách v záhradách i na poli pre olejnaté semená a ako zelenina, a tiež ako obľúbená potrava pre ošípané. My ju zavárame ako kompót, alebo nakladanú na obdobie kedy jej je na trhu nedostatok.
Prečo ju pestujeme
Zo všetkých rastlín z čeľade tekvicovitých sa venuje najmenšia pozornosť zo strany pestovateľov tekvici, hoci je to plodina, ktorá má veľa zaujímavých vlastností a mnohostranné použitie. U nás sa jej pestovaním zaoberajú hlavne záhradkári v rôznych oblastiach našej republiky. Výborné výsledky sa dosahujú pri pestovaní tekvice na komposte. Takto pestované rastliny majú bujný vzrast a dávajú vysoké úrody dobre vyvinutých plodov. Tekvica patrí medzi rastliny, ktoré sú náročné na živiny, pretože pri raste vzniká značné množstvo asimilátov. Plodom tekvice je dužinatá bobuľa, ktorá môže mať rôzny tvar a veľkosť, farba môže byť biela, žltá, zelená alebo oranžová. Povrch plodu môže byť jednofarebný, pásikavý alebo rôzne mramorovaný. V dužine plodu sa nachádzajú ploché vajcovité semená. Ich veľkosť závisí od kultivaru. Pre konzum sú najvhodnejšie plody v mliečno-voskovej zrelosti. Čím sú plody staršie, tým menej sú vhodné na konzum. Iba veľkoplodé kultivary sa nechávajú dozrieť do biologickej zrelosti, potom sa konzervárensky spracúvajú, alebo sa používajú na kŕmne účely.
Čo obsahuje
Tekvica je pre každého vyznávača diét, lebo má nízku kalorickú hodnotu. Je ľahko stráviteľná a nevyvoláva alergie. Je vhodná jak pre celiatikov, tak pre diabetikov, ale aj vegetariánov. Pomer živín v tekvici je dosť nízky, obsahuje málo sacharidov, a ešte menej proteínov a takmer žiadne tuky. Obsahuje vitamín mladosti a plodnosti, vitamínom C, B, E, betakarotén, bielkoviny, tuky, sacharidy, minerály, vlákninu a vodu.
Ako pôsobí
Bojuje proti infekciám. Pôsobí ako spoľahlivý prostriedok proti hlístam. Posilňuje zrak, vlasy a nechty. Pôsobí močopudne, podporuje činnosť pečene, obličiek a slezinu. Odporúča sa pri problémoch s prostatou. Má protizápalové a antibakteriálne účinky. Je vhodná pri redukčnej diéte, lebo je ľahko stráviteľná, nedráždi črevá a zažívací trak. Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Tieto vlastnosti ju predurčujú na prípravu rôznych diétnych jedál a je vhodným spestrením jedálneho lístka najmä pre deti. Vitamíny v tekvici pôsobia na nervový systém, pamäť, a dobrú náladu. Obsahu veľa draslíka a tým pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol, bráni tvorbe krvných zrazenín, neutralizuje nadbytok žalúdočnej kyseliny a má ochranný účinok na žalúdočnú sliznicu. Je bohatým zdrojom účinných látok rastlinného pôvodu, pri ktorých sa preukázal antikarcinogénny účinok.
Kde sa používa
Je v kuchyni najpoužívanejšia zelenina. Používa na prípravu polievok, prívarkov, zaváraná ako kompót, do ktorého sa môže pridať zdravý ananás na chudnutie. Pripraviť si môžete vynikajúci džem s kyslými jablkami. Použiť ju môžete na sladké múčniky.