Figy
Figovník obyčajný (ficus Carica L.)
Plod (Fici, Fructus Caricae)
Krajina pôvodu: Turecko
Úprava: Sušenie
Z pohľadu TČM : chuť sladká, povaha neutrálna, vstupuje do dráhy SP, ST a LI. Spevňuje SP a harmonizuje ST, robí tekutiny a uvolňuje odchod stolice, odstraňuje nechutenstvo a tráviace problémy.
Sušené figy obsahujú bielkoviny, sacharidy, pektíny, organické kyseliny, vlákninu a vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú najmä draslík, fosfor, železo, vápnik, horčík a zinok. Majú laxatívny a močopudný účinok. Obsah draslíka blahodárne pôsobí na správnu činnosť srdca. Spriechodňujú hrubé črevo a pomáhajú pri zápche a hemoroidoch.Pomôžu pri srdcovo-cievnych ochoreniach, chudokrvnosti a únave. Figy obsahujú protirakovinotvorné látky. Odvar z fíg pôsobí proti kašľu a ako kloktadlo pri angíne a bolestiach krku.
Zvonku sa používajú zomleté na pastu a prikladajú sa na rôzne kožné vyrážky, vredy, abscesy a nehojace sa rany. Kontraindikáciou je diabetes mellitus. Podľa zásad TČM.
Nutričné hodnoty v 100 g výrobku :
Energia v kj 1100
Energia v kcal 259
Proteíny 2,9 g
Uhlohydráty 56,1 g
z toho cukry 41,8 g
Tuky 2,4 g
Vláknina 12,2 g
Produkt spĺňa nariadenie Európskeho spoločenstva ohľadom genetickej modifikácie.
Podľa EEC 1829/2003 a 1830/2003 produkt nebol geneticky modifikovaný.
Produkt neobsahuje elergény podľa 2007/68/EEC.
Balenie: 500 g
Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady č 1924/2006 zo dňa 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a doplnkov stravy akákoľvek "zdravotné, alebo výživové tvrdenie", okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Preto tu neuvádzame žiadne zdravotné tvrdenia, ktoré by mohli vyvolať domnienku, že prípravok má liečivé účinky. Informácie o zdravotných účinkoch jednotlivých zložišek si preto musíte naštudovať z iných dostupných zdrojov.
„zdravotné tvrdenie“ je každé tvrdenie, ktoré udáva, naznačuje alebo vyvoláva dojem, že existuje súvislosť medzi kategóriou potravín,
potravinou alebo jednou z jej zložiek a zdravím
„tvrdenie o znížení rizika ochorenia“ je každé zdravotné tvrdenie, ktoré udáva, naznačuje alebo vyvoláva dojem, že konzumácia nejakej kategórie potravín, potraviny alebo jednej z jej zložiek vo významnej miere znižuje rizikový faktor výskytu ochorenia u ľudí;
Upozornenie:
Tento produkt je iba doplnkom zdravej výživy. Nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek. Výrobok nie je určený k použitiu ako náhrada pestrej stravy.