Datle
Datle medjool (Phoenix dactylifer)
Krajina pôvodu: Izrael
Úprava: Sušenie, celé kusy s kôstkou
Tieto šťavnaté dužinaté plody podporujú správne funkcie sleziny a žalúdka. Svojou prirodzene sladkou chuťou dodávajú množstvo potrebnej energie na každý deň a úspešne bojujú proti slabosti a únave. 100g datlí obsahuje približne 300 kcl. Dosahujú liečivé účinky hlavne pri oslabení žalúdka, nechutenstve, kŕčoch v bruchu a hnačke. Prispievajú ku krvotvorbe a upokojujú dušu. Preto sa často využívajú ako podporný prostriedok pri liečbe anémie, slabej menštruácií, mžitkoch pred očami, závratmi a nepokoji. Ďatle sú bohaté aj na množstvo vitamínov a minerálnych látok – draslík, vitamíny skupiny B, vitamín A, meď, chlór a železo. Obsahujú až 70% prírodného cukru a majú nízky obsah vody. Odpradávna sa používali ako účinný uspávací prostriedok, pretože obsahujú vysoké množstvo aminokysliny tryptofan, ktorá sa v tele premieňa na spánkový hormón melatonín. Obsahom vápnika prispievajú k zdraviu našich kostí a zubov. Podľa výskumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center pri Izraelskom technologickom inštitúte Technion v Haife, ďatle aj napriek svojej sladkej chuti a vysokému obsahu cukru nezvyšujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú chrániť proti upchávaniu ciev, ateroskleróze. Ďatle sú tiež považované za mierne afrodiziakum, u mužov dokonca podporujú sekréciu spermií. Doporučujú sa pre ťažko pracujúcich a študentov, ktorým dodajú energiu. Výborné sú aj pre tehotné a kojace ženy, pretože podporujú tvorbu materského mlieka. Je dokázané, že znižujú riziko vzniku srdcových ochorení a rakoviny.
Nutričné hodnoty v 100 g výrobku :
Energia v kj 1275
Energia v kcal 305
Bielkoviny 2,2 g
Uhlohydráty 65 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 8,7 g
Produkt spĺňa nariadenie Európskeho spoločenstva ohľadom genetickej modifikácie.
Podľa EEC 1829/2003 a 1830/2003 produkt nebol geneticky modifikovaný.
Produkt neobsahuje elergény podľa 2007/68/EEC.