Otváracie hodiny
1,2

Včelí peľ 200 g

Skladové číslo: 3216

Včelí peľ 200 g

5,00 € s DPH
ks

Včelí  peľ

Ako sa získava, čo všetko obsahuje a jeho správne užívanie.

Včelí peľ je prírodný multivitamín s významným množstvom prírodných antibiotík. Je najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Obsahuje nielen prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny a proteíny.  Je vynikajúci pre všetkých aktívnych ľudí, pretože dodáva energiu, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe.  Je zaznamenaný nárast síl, výkonu a energie až o 40 – 50 % u tých, ktorí včelí peľ pravidelne konzumujú.

Včelí peľ sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané do peľového košíčka na zadných nohách, pričom ho formuje výlučkami žliaz a nektárom. Táto zmes sa nazýva obnôžkový peľ. Tento peľ včely ukladajú do úľa, kde potom kvasí a zreje. Včelí peľ je hlavnou potravinou pre správny vývoj ďalších včelstiev.          

Sušené peľové zrná 

Obnôžkový peľ sa získava pomocou lapačov peľu umiestnených pri vchode do úľa, ktorý zo zadných nožičiek včiel zachytí peľové koláčiky. Peľové zrná sa líšia tvarom vôňou aj farbou, ktorá je zväčša žltá, ale i biela, zelená, tmavá podľa druhu rastlinných zdrojov. Tá ovplyvňuje aj chuť charakteristickú pre obnôžkový peľ, ktorá je sladká až sladkokyslá.

Jedným z najzaujímavejších faktov o včeľom pele je, že nemôže byť syntetizovaný v laboratóriu. Bolo vykonaných množstvo chemických analýz najmodernejšími diagnostickými zariadeniami, ale stále ešte existujú niektoré prvky, ktoré sa nepodarilo identifikovať. Včely doň pridávajú svoje tajomné "ingrediencie", vďaka ktorým sa stáva peľ úžasným doplnkom pre zdravie.

Peľ z kvetov obsahuje:

skupinu vitamínov B komplex - (ako B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B 12 –    potrebný na tvorbu červených krviniek, ale i B3 – niacin , B7 – biotin, B9 – kyselina listová). V 100 g peľu je obsiahnuté    9,2 mg vitamínu B1, 18,5 mg B2 a 5,0 mg B6. A to denná odporúčaná dávka týchto vitamínov je B1 – 1,4 mg, B2 –        1,6 mg, B6 – 1,8 mg),                                                                                                                                                

- sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová,                          pollenín.                                                                                                                                               

 - tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová.                                           

 - minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán.                                       

 - vitamíny –vitamín A (retinol/karotén). Retinol sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. V rastlinách a v peli je to    tzv. ß–karotén, ktorý predstavuje provitamín A, látku z ktorej si naše telo ľahko syntetizuje vitamín A (retinol). Peľ je  veľmi bohatý práve na ß–karotén a môže ho obsahovať 20-krát viac ako je množstvo prítomné v mrkvičke.

Ďalej sú v peli vysoko zastúpené

i vitamíny C, D, E a K,                                                                                                               

 - aminokyseliny - ktoré sú základom bielkovín. Významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (tie, ktoré   si náš organizmus nevie vytvoriť sám) leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín,fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus. Kvalita jednotlivých bielkovín závisí na ich aminokyselinovom zložení. Včelí peľ je dokonca  bohatší na proteíny ako akýkoľvek živočíšny produkt.

- ostatné zložky – , organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.

Liečivé využitie

V prírodnej liečbe a prevencií sa peľ používa na posilnenie imunity a nervového systému. Pomáha predchádzať infekciám a je jedným z najúčinnejších antioxidantov ktoré chránia ľudský organizmus od poškodenia voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Je vynikajúcim prameňom energií.

Včelí peľ pomáha:

pri chudokrvnosti z nedostatku železa, pri anémii následkom silnej menštruácii,
pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze, pri srdcovo cievnych ochoreniach,
pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev a ťažkosti s trávením,
pri nechutenstve a úbytku hmotnosti,
pri poruchách telesného a psychického vývoja,
pri ochoreniach kože, kĺbov, očí,
pri poruchách spánku a depresiách, vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6,
pri cukrovke – pomáha regulovať hladinu glukózy,
pri dermatologických poruchách, napríklad vredoch, akné, ekzémoch, herpesoch,
pri hojení rán a poškodených tkanív,
pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch,
pri chronickom zápale prostaty, po operáciách prostaty,

pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe

Peľ chráni proti účinkom žiarenia, vrátane röntgenového a rádioterapie užívanej pri liečbe rakoviny. Stimuluje funkciu vaječníkov a chráni pohlavné žľazy pred rádioaktívnym plutóniom a jódom.

Peľ obsahuje nukleové kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky na spomaľovanie starnutia, vypína pleť a vyhladzuje vrásky. Podporuje rast nového tkaniva pokožky a životodarné prekrvenie všetkých kožných buniek. Ponúka účinnú ochranu pred dehydratáciou a vnáša nový život do suchých buniek, najmä ak sa užíva pravidelne aspoň tri mesiace. Tiež dokáže spôsobiť viditeľné priaznivé zmeny v napätí a pigmentácii starnúcej pokožky. Pomáha aj pri liečbe akné – vonkajším umývaním vodou s rozpustenými peľovými zrniečkami.

Výskumy preukázali, že látky ukryté vo včeľom pele spomaľujú rozvoj mnohých škodlivých baktérií aj regulujú a podporujú črevnú mikroflóru vďaka antibiotickému účinku peľu. Užívanie peľu má tiež pozitívny vplyv na krv. Je pozorovateľné, napr. u anemických pacientov, že po pravidelnom užívaní peľu ich hladina hemoglobínu postupne stúpala. Včelí peľ normalizuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Peľ je tiež liekom na sennú nádchu a alergie. Niektorí autori odporúčajú desenzibilizáciu inhalačných peľových alergií perorálnym užívaním peľu. Je však potrebné ho užívať najmenej šesť týždňov pred začiatkom sezóny a potom pokračovať po celú dobu sezóny. Liečba sa skladá z podávania malého množstvo alergénu, ktorý bude stimulovať vlastný imunitný systém pacienta k produkcii vlastných protilátok, ktoré budú eliminovať alergickú reakciu. Ale je potrebné s nim zaobchádzať, samozrejme, opatrne, ak trpíte alergiami. Začínajte len s niekoľkými zrniečkami a postupne dávku zvyšujte. Pozorne sledujte reakciu organizmu, a ak by bol dôvod, peľ vysaďte a obráťte sa na lekára.

Užívanie peľu:

Aby sa peľové zrnká dali stráviť a využiť, musí peľ prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode.


Príprava:
1. spôsob
Kávovú lyžičku peľu nasypte do pohára a prilejte malé množstvo vody. Po navlhnutí peľových zrniek rozmiešajte na hustú kašu. Potom pridajte menšie množstvo medu a po zmiešaní môžete užívať.

2.spôsob
40g / 5 pol.lyžíc/ prevarenej vody po vychladnutí primiešať 25 g medu /2 pol.lyžice/ a 100 g peľu. Riadne premiešať, a nechať 3 dni v otvorenom pohári. Užíva sa 1-3 lyžičky denne.

Dávkovanie:
Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je maximálne 15 g denne (1 kávová lyžička = 5 g). V ideálnom prípade podávame peľ ráno nalačno (nevadí ak ho primiešame aj do jedla, či nápoja) poprípade 3 x denne 1 lyžička.
Pri perorálnom užívaní peľu nehrozí u pacientov trpiacich na alergiu na peľ prakticky nijaké nebezpečenstvo. Podstatou klinických peľových alergií je precitlivenosť na peľ anemofilných rastlín (opeľujú sa vetrom), ktorých zrniečka sú menšie a ľahšie. Peľ entomofilných rastlín (opeľujú sa hmyzom), ktorý zbierajú včely, vyvoláva alergické reakcie len výnimočne.

Upozornenie: V prípade zistenej alergie je vhodné sa o konzumácii poradiť so svojím lekárom.

Skladovanie: Peľ je nutné skladovať v chladničke v dobre uzatvorenom obale aby sa zachovali jeho fyzikálno-chemické vlastnosti.

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...


Meno: Povinný údaj
Email: Povinný údaj
Hodnotenie:
Vaša recenzia:

Odoslaním príspevku súhlasíte s podmienkami používania služby recenzie produktu


Odporučte emailom.


Komu: Povinný údaj
Od: Povinný údaj
Sprievodný text: