Fazuľové pirohy
pripravované zo surovín aj pre celiatikov, bezlepkové, vegan
Ingrediencie
12 polievkových lyžíc uvarených fazúľ
1 lyžica masti / oleja
1 cibuľa, nakrájaná na kocky
1-2 strúčiky cesnaku, nakrájaný na plátky
1 červená paprika, alebo aj zelená nakrájaná na kocky
Bio korenie: 1 lyžička sladkej papriky, 1 lyžičky chili, 2 bobkové listy, 2 lyžičky mletej rasce, 2 lyžičky himalájskej soli
2 paradajky alebo 1 plechovka lúpaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 bio mrkva nastrúhaná na jemno nemusí byť, ale dodáva sladkosť miesto cukru, môžete dochutiť lyžicou agávového sirupu, alebo javorového sirupu
Na dochutenie uvareného jedla: 2 lyžičky majoránky, mleté čierne korenie
1 lístkové cesto 330 g bezlepkové, ktoré kúpite v zdravej výžive
Postup
Na bio farmárskej masti alebo oleji orestujte cibuľu, cesnak, papriku červenú alebo zelenú , po 3-5 minútach pridajte soľ, korenie a spoločne ešte restujte. Pridajte nakrájané paradajky, pretlak, mrkvu a uvarené fazule. Spoločne duste pod pokrievkou 5-10 minút. Zmes nechajte vychladnúť a podľa potreby prislaďte agáve sirupom alebo ryžovým sirupom. Dochuťte majoránkou, podľa potreby soľou, mletým čiernym korením – počítajte s tým, že náplň musí byť trochu výraznejšia, ako keby ste to jedli s kuskusom. Lístkové cesto rozvaľkajte a vykrajujte obdĺžniky ( cca 10 x 13 cm ). Naneste na nich vrchovatú lyžicu vychladnutej náplne, prehnite na polovicu a okraje k sebe ozdobne pritlačte vidličkou. Pečte pri 200 stupňoch cca 20 minút (ak chcete pirohy posypať, potrite ich žĺtkom s lyžičkou vody, do ktorého vmiešate lúpané konopné alebo sezamové semienka). Z cesta sa mi podarilo vyrobiť 12 ks obdĺžnikových piroh.
Tip
Zmena
Použila som do zmesi konopnú pastu a na vrch som zamiešala kokosovú múčku. Ak si urobíte zmesi viacej potom ju môžete servírovať s quinoou, kuskusom, cestovinami, polentou a pirohy si môžete urobiť až na druhý deň. Jedno jedlo si môžete zmeniť pridaním sterilizovanej kukurice alebo údeného tofu či orestovaných šampiónov alebo shiitaké.