Dobrá myseľ | oregano
Pamojorán obyčajný, Dobromysl
Dobrá myseľ má úžasné protizápalové účinky na každý orgán v ľudskom tele. Ďalej má veľmi silné antibiotické účinky. Má až 8x viac antioxidantov ako jablko a 3x viac ako čučoriedky. Oregano sa dá jednoducho primiešať do akéhokoľvek jedla a preto neváhajte používať korenie oregano. Jeho chuť si rýchlo zamilujete!
Jeho účinky boli známe starým Egypťanom a neskoršie Grékom, ktorý oregáno používali ako dezinfekciu ( bolo hlavným antibakteriálnym prostriedkom, ktorý používal liečiteľ Hippokrates ).
Oregánové lístky sa dlhodobo používajú na liečbu ochorení spojených s dýchacím a tráviacim systémom. Pomáhajú liečiť kašeľ a pľúcne choroby napríklad ochorenia priedušiek. Vhodné pri zahlienení, zlepšujú odkašliavanie, pozitívny vplyv na astmu, zápal pľúc, nachladnutie a chrípku.
Kvety aj listy majú pri rozotretí medzi prstami charakteristickú príjemnú vôňu. Pamajorán obyčajný býval voľakedy módnym, no dnes je už zväčša iba korením talianskej kuchyne, čo je veľká škoda pre jeho nesporné liečivé účinky. Korenie poskytujú u nás dosť často kvitnúce výhonky červenkastej farby (Herba origani), ktoré sa dostávajú do obehu rezané alebo pomrvené. Svojím účinkom a arómou sa podobá majoránu a materinej dúške. Niekde sa používa aj ako náhrada majoránu.
Obsahuje tieto účinné latky
Bielkoviny, tuky, sacharidy, minerály, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, betakarotén, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K a kyselinu listovú.
Aké má oregáno účinky na zdravie
Odstraňuje dusivý kašeľ
Pomáha a zlepšuje kožné ochorenia
Pomáha liečiť pliesne, candidy
Podporuje imunitný systém
Antirakovinové účinky
Antibiotické a antiseptické účinky
Pomáha pri problémoch so stolicou (zápcha, hnačka)
Detoxikuje tráviaci systém
Upokojuje nervový systém
Pomáha pri liečbe zápalov pečene, močových a dýchacích ciest
Má antiseptické účinky
Mineralizuje kosti – prevencia Osteoporózy
Chráni a podporuje vývin nových buniek
Podporuje zrážanie krvi
Oregáno sa najčastejšie využíva v kuchyni na korenenie polievok, omáčok a pizzu.
Používa sa ako čaj. Na šálku čaju použijeme 1 lyžičku vňate.
Poznáme aj oreganový olej, ktorý zachováva priaznivé účinky tejto rastliny.