Horec koreň
Kvet rastliny horca patrí medzi najviac ohrozené druhy a preto je jej zber v rozpore so zákonom. Milovníci horských kvetov a prírody poznajú napr. herec panonský.
Túto rastlinu poznáme aj pod názvom ENCIÁN gencián, nepravé Angostura, postřelenec, žlčník alebo trlič.
Liečivé účinky
1. Má protireumatické účinky.
2. Pôsobí ako prostriedok proti hlístam.
3. Priaznivo ovplyvňuje zažívanie, najmä chuť do jedla zvyšovaním produkcie moču, žalúdočných štiav, činnosti slinivky brušnej i čriev.
4. Užíva sa pri nadúvaní, žalúdočnom katare, pri žalúdočnej slabosti a ako tonikum pri rekonvalescencii po ťažkých chorobách.
5. Pri poruchách funkcie žlčníka, pečene a pankreasu.
6. Podporuje krvotvorbu, funkcie centrálnej nervovej sústavy.
7. Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, pálenie záhy, pri poruchách trávenia, pri hnačkách.
8. Hovorí sa aj o protireumatických účinkoch.
9. Podporuje funkciu centrálnej nervovej sústavy.
Môže sa používať - zvonka na
- nehojace sa a zdurené rany.
Horec sa používa v náleve.
Podávame pol kávovej lyžičky na jednu šálku nálevu a pije sa 2 až 3 x denne pol hodiny pred jedlom.
Pripravuje sa vždy čerstvý. Vhodný aj pre celiatikov.
Koreň horca je nepostrádateľnou prísadou pri výrobe liekov. Horčiny horca žltého sú obsiahnuté v rôznych hotových liekoch, v aperitívom, v horkých žalúdočných likéroch, pálenkách z planých rastlín.
Nefermentovaný koreň má ostrejšiu chuť, ktorú poznáme napr. z fernetu. V hrubom podzemku sú horčiny gentiopikrin a amarogentin, ktoré patria k najviac horkým prírodným látkam.
Liečivé prípravky jednozložkové:
Nálev – príprava:
1 KL suchého drveného koreňa horca prelejeme 1 l vriacej vody, necháme vyluhovať 15 minút.
Použitie:
Pijeme vychladený, pól hodiny pred jedlom, vždy niekoľko dúškov.