Blog

Boršč

6 porcií

 

Ingrediencie

200 g hovädzieho alebo bravčového mäsa, poprípade polovicu jedného a polovicu druhého

50 g slaniny

100 g hlávkovej kapusty

200 g zemiakov

60 g mrkvy

30 g petržlenu

30 g zeleru

100 g cvikly

40 g masti

40 g cibule

2 strúčik cesnaku

20 g paradajkového pretlaku !!! Celiatici použijú vhodný pre celiatikov

1 bobkový list

3 štipky rasce

Čierne korenie

Himalájsku soľ

Ocot  !!! Celiatici použijú ocot vhodný pre celiatikov. Ja odporúčam jablkový, alebo vinný.

Vývar z mäsa a pitnú vodu

200 g kyslej smotany na zdobenie polievky

 

Postup

Na masti som orestovala cibuľu, pridala na kocky nakrájanú slaninu, cesnak, mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky, cviklu a kapustu nakrájanú na jemné rezance.

To celé som zaliala vývarom z mäsa, ktoré som uvarila do mäkka.  

Polievku som osolila, okorenila mletým čiernym korením (peprom), bobkovým listom, rascou a paradajkovým pretlakom a ďalej som varila do mäkka.

Uvarené mäso z vývaru som nakrájala na menšie kocky, pridala ku skoro uvarenej zelenine a ešte spolu krátko povarila.

Polievku som podľa chuti okyslila octom. Na tanieri dozdobila kyslou smotanou rozmiešanou so soľou, cesnakom, pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

Tip

Moja rada

Ak použijete jablčný ocot, bude polievka vhodná aj pre bezlepkárov.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

boršč | ruský boršč | boršč polievka

 

ruský boršč

 

polievka

 

 

boršč | ruský boršč | boršč polievka