Boršč
6 porcií
Ingrediencie
200 g hovädzieho alebo bravčového mäsa, poprípade polovicu jedného a polovicu druhého
50 g slaniny
100 g hlávkovej kapusty
200 g zemiakov
60 g mrkvy
30 g petržlenu
30 g zeleru
100 g cvikly
40 g masti
40 g cibule
2 strúčik cesnaku
20 g paradajkového pretlaku !!! Celiatici použijú vhodný pre celiatikov
1 bobkový list
3 štipky rasce
Čierne korenie
Himalájsku soľ
Ocot !!! Celiatici použijú ocot vhodný pre celiatikov. Ja odporúčam jablkový, alebo vinný.
Vývar z mäsa a pitnú vodu
200 g kyslej smotany na zdobenie polievky
Postup
Na masti som orestovala cibuľu, pridala na kocky nakrájanú slaninu, cesnak, mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky, cviklu a kapustu nakrájanú na jemné rezance.
To celé som zaliala vývarom z mäsa, ktoré som uvarila do mäkka.
Polievku som osolila, okorenila mletým čiernym korením (peprom), bobkovým listom, rascou a paradajkovým pretlakom a ďalej som varila do mäkka.
Uvarené mäso z vývaru som nakrájala na menšie kocky, pridala ku skoro uvarenej zelenine a ešte spolu krátko povarila.
Polievku som podľa chuti okyslila octom. Na tanieri dozdobila kyslou smotanou rozmiešanou so soľou, cesnakom, pažítkou a petržlenovou vňaťou.
Tip
Moja rada
Ak použijete jablčný ocot, bude polievka vhodná aj pre bezlepkárov.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov