Šošovicová polievka
Ingrediencie
150 g šošovice
80 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)
20 g cibule
150 g zemiakov
40 g masti
20 g hladkej múky
Vodu
Himalájskej soli
Mleté čierne korenie
Bobkový list
Petržlenová, zelerová alebo ligurčeková vňať
100 g údenej klobásy
50 g údeného kolena
Smotanu
Ocot
Postup
Šošovicu preberiem a umyjem, namočím do studenej vody na 2 – 8 hodín, alebo nechám vo vode od večera do rána.
Vodu zlejem a šošovicu varím do mäkka v čistej vode bez solenia.
Pridám pokrájanú zeleninu, zemiaky, údené koleno a klobásu.
Z masti a múky pripravím zápražku.
Zápražku primiešam po častiach do vriacej polievky, posolím, pokorením a varím.
Mäkké mäso a klobásu vyberiem, nakrájam na menšie časti a vložím späť do polievky.
Polievku odstavím a nakoniec primiešam smotanu, dochutím octom.
Posypem bylinkami, petržlenovou, zelerovou, ligurčekovou vňaťou, alebo čerstvým rozmarínom, či oreganom.
Tip
Moja rada
Do tejto polievky si môžete pridať morskú riasu wakame, alebo kombu a varte aspoň 10 minút. Ak máte stonkový zeler a cuketu, tak ich nakrájajte, pridajte do polievky a varte už len 5 minút, aby sa Vám z toho neurobilo také mäkké blato. V letnom období polievku dochuťte čerstvou bazalkou a dozdobte kvietkami.