Kurací perkelt
Ingrediencie
1 stredne veľkú kuru alebo kurča
Cibuľu, koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, alebo pastrnák, kaleráb, zeler)
40 g masti
1 lyžičku červenej papriky
20 g hladkej múky !!!Celiatici použijú len bezlepkovú múku, ja odporúčam ryžovú.
Himalájsku soľ
Vodu
Smotanu
Postup
Kuru si umyte a vložte do studenej vody, pridajte soľ, korenie, zeleninu a uvarením získate kvalitný vývar a mäkké mäso.
Do misky si dajte masť, múku a nechajte krátko pražiť, pridajte červenú papriku a zalejte vývarom, ktorý ste si uvarili z kury. Nechajte povariť, odstavte a prilejte sladkú smotanu.
Mäso z vývaru pokrájajte na menšie kúsky, vložte do pripravenej omáčky, zamiešajte, ochutnajte túto dobrotu a dochuťte podľa potreby soľou.
Perkelt, alebo paprikáš sa podáva s cestovinami (kolienkami), alebo s haluškami (nokami).
Recept na halušky
Ingrediencie
400 g hladká múka !!!Celiatici použijú len bezlepkovú múku, ja odporúčam ryžovú.
1 vajce
Voda
olej
Postup
Do misky si nasypte múku, pridajte vajce a podľa potreby vodu. Urobte polotuhé cesto, ktoré môžete dobre a ľahko pretláčať pomocou pretláčadla na halušky, alebo dajte na doštičku a nožom hádžte halušky do vriacej osolenej vody.
Uvarené scedíte a pomastíte olejom, aby sa Vám halušky nezlepili.
Cesto na halušky sa nesmie vypracúvať, lebo by sa ťahalo.
!!!Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov