Klinček
Klinčeky sú vlastne usušené, neroztvorené púčiky kvetov, ktoré sa zbierajú ešte pred tým, ako sa roztvoria. Pomenovanie získali podľa svojho vzhľadu, ktoré hodnoverne pripomína klasický klinec. Pochádza zo stromu, ktorý rastie v Madagaskare, Brazílii a Zanzibare. To čo sa používa z tohto stromu sú vlastne nerozvinuté okvetné púpätka. Strom sa musí dožiť viac ako päť rokov až potom má kvety. Dorastá až do výšky dvoch desiatok metrov, preto nie je jednoduchý zber tohto voňavého klinčeka.
Klinček je najviac známy ako bylinka, korenie, na dochutenie jedál sladkých, slaných alebo sa pridáva do zaváranín. Málokto však vie na čo všetko sa dá použiť a k čomu je okrem varenia ešte dobrý.
Obsahuje
Vlákninu, vodu, sacharidy, bielkoviny, tuk, železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, selén, mangán, vitamín A, B, C, E, K, kyselina listová, betakarotén, omega3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny
Účinky na zdravie
- celé stáročia sa zaraďoval medzi všelieky
- podporujú obranyschopnosť (chrípka, nachladnutie, nádcha)
- podporuje hojenie kožných poranení
- má proti plesňové vlastnosti
- silné antiseptické účinky
- odstraňuje bolesti napríklad zubov a rôznych zubných zápaloch
- podporuje zdravé dýchacie cesty (pri zahlienení)
- podporujú trávenie
- zvyšujú chuť do jedla
- urýchľujú metabolizmus
- detoxikuje organizmus
- prekrvuje končatiny (pri studených nohách a rukách)
- upokojuje nervový systém
- podporuje prevenciu proti rakovine
Ako používať klinček
Chuť klinčeka je korenisto-štipľavá, preto ho treba používať s mierou. Pri správnom dávkovaní však zaujímavo ochutí sladké aj slané jedlá. V Holandsku ho zvyknú pridávať do syra, v Anglicku do jablkového koláča, v Nemecku s jeho pridaním pečú korenený chlieb. V ázijských krajinách je klinček súčasťou kari korenia. Vyskúšajte si uvariť ryžu s niekoľkými klinčekmi napichanými v cibuli a uvidíte, že bude chutiť naozaj exoticky.
Klinček môžete používať do varenia a aj ako prídavok do nápojov (studených a aj horúcich), punču, vareného vína, vianočného čaju.
Na Slovensku sa klinček používa hlavne na prípravu mnohých konzervačných nálevov a zaváranín. Klinček môžete napichať do citrusového ovocia a vytvoríte si tak jednoduchý osviežovač vzduchu a v období Vianoc príjemnú vianočnú atmosféru.
Recept
10 klinčekov v 2 dl prevarenej vody nechajte vyluhovať 20 minút. Takýto odvar 2x za deň prikladajte na poranené miesta alebo na problematickú, vráskavú pleť a už nezmývajte.