Blog

Hrach

08.01.2017
Hrach 
 
Hrach má pozitívny vplyv na ľudský organizmus a to vedia aj športovci. Využívajú ho pre obsah bielkovín aj tí, ktorí nejedia mäso a mäsové výrobky. Veľký rozdiel je medzi čerstvým a sušeným hrachom.  Čerstvý hrach obsahuje 5-6 gramov bielkovín a sušený 20-25 gramov. Hrach je dôležitý najmä pre vegetariánov dodá im veľa energie.
Zaraďujeme ho do strukovín.
 
Obsahuje
vitamíny B1, B2, B3, B6, B9 a C. Minerály ako: draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, zinok, železo
Obsahuje vodu a C vitamín skoro ako citrón.
 
 
Jeho účinky
 
Hrach má výrazne omladzujúce účinky. 
Detoxikačné účinky.
Dodá množstvo energie a dostatočne zasýti. 
Podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. 
Účinne znižuje vysoký cholesterol.
Má blahodárne účinky na nechty a vlasy.
Pôsobí  na dobrý zrak. 
 
Jediný negatívny účinok tejto zdravej rastliny  je známy, že spôsobuje nadúvanie a plynatosť po jeho zjedení hlavne v podobe uvarenej kaše. Dá sa to ľahko zmeniť použitím vhodného korenia pri jeho príprave.
 
Vďaka vysokému obsahu proteínu (hlavne v kombinácii s obilninami), vitamínmi a minerálmi je veľmi vhodnou potravou pre tehotné a kojace ženy. Je bohatý na kyselinu listovú, ktorá pôsobí preventívne pri vývoji nervovej sústavy plodu. ?
 
 
Použitie
Hrach sa používa na prípravu polievky, kaše, prívarky. Vypestovaný a čerstvo natrhaný a zo svojej záhrady chutí najlepšie. Pri varení hrach solíme až na konci, aby nám nestvrdol.
 
 
Recept
Hrachová polievka
 
Ingrediencie
 
250g hrach 
2 ks väčšie zemiaky
Korenie soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, saturejka, kmín, bobkový list.
 
Postup
Na 1 hodinu hrach namočený vo vode varte bez soli pokým nebude mäkký. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte kým budete mať všetko mäkké. Všetko spolu rozmixujte pridajte korenie a nakoniec posoľte himalájskou soľou.
Podávajte s na kocky nakrájaným chlebom. Takto pripravené môžu konzumovať aj celiatici. Hrach je bezlepková strukovina.
 
 
hrach
 
 
Hrach