Vitamín C
Vitamín C poznáme pod názvom kyselina askorbová. Tento vitamín je rozpustný vo vode.
Pri konzumácii nadmerného množstva vitamínu C sa nemusíte báť. Neukladá sa v tele, ale jeho nadbytok sa vylučuje močom z organizmu. Dávku vitamínu je dôležité denne dopĺňať prísunom vhodnej stravy. Ak je strava pestrá a vyvážená zvýšite si tak odolnosť voči rôznym chorobám a infekciám, ktoré v tomto nepriaznivom období môžete dostať. Vždy je lepšie konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie ako užívať lieky.
Pri vhodnom zostavovaní jedálneho lístka predídete rôznym zdravotným ťažkostiam, ktoré sú spôsobené z nedostatku vitamínu C ako je skorbut.
Príznakom je
Únava, bolesti kostí, kĺbov, svalov, krvácanie z ďasien a modriny, prechladnutie, chrípky, kašeľ, zhoršenie hojenia rán, depresie, nespavosť a znížená výkonnosť.
Ak cítite niektorú z týchto príznakov zvýšte prísun vitamínu C a váš stav sa rýchlo upraví.
Pri predávkovaní si môžete spôsobiť zažívacie ťažkosti (obličkové kamene).
Je dôležitý pri vstrebávaní vápnika a železa, v boji proti infekciám, nádorovým ochoreniam, ochoreniam srdca, alergiám a pre správnu funkciu imunitného systému.
Veľké množstvo vitamínu C sa nachádza nielen v citrusových, ale aj v bobuľových plodoch.
Najväčší výskyt je: