Horčík (Mg)
Horčík alebo magnézium (Mg) je taktiež veľmi dôležitý minerálny prvok, tak ako niektoré iné prvky ako sú draslík a vápnik. Je nenahraditeľný pri tvorbe kostí, svalov a zubov. Transportuje cukor do nášho organizmu a preto vplýva na nervovú sústavu, pamäť a dodáva energiu. Množstvo horčíka dodávaný do tela je ovplyvnený stavbou tela, vekom a pohlavím.
Horčík sa nachádza v tkanivách, kostiach, svaloch a mozgu. Nedostatok horčíka vám môže spôsobiť rôzne choroby. V krvi máme len 1 percento horčíka a 99 percent je v tkanivách.
Funkcie v organizme:
– príznakom sú svalové kŕče
– tŕpnutie v končatinách a v tvári, necitlivosť či brnenie
– pomáha pri prevencii srdcových chorôb a arytmií
– zmierňuje príznaky chronickej únavy
– znižuje krvný tlak
– pomáha v prevencii cukrovky
– aktivátor enzýmov, zúčastňuje sa vyše 100 enzymatických procesov
– nevyhnutný pre tvorbu kostí, zubov, chrupaviek
– významný pre nervovo a svalovú činnosť
– podporuje činnosť čriev, žlčníka a močového mechúra
– je regulátor výmeny vápnika
– strata chuti do jedla, nevoľnosť
– bolesti hlavy
– dôležitý pre tvorbu ochranných látok
Horčík sa musí podávať spolu s vitamínom E, C a s vitamínmi B2 a B6.
Príznaky pri nedostatku horčíka
Prejavuje sa to rôznymi chorobami najmä nepríjemným brnením až kŕčami v končatinách, nočné kŕče v lýtkach, kŕčovité ohnutie zápästí a natiahnutie nôh, bolesti hlavy. Ovplyvnené je to stresom a konzumáciou sladkostí a bielkovín.
Príznaky pri nadbytku
Nadbytok horčíka spôsobuje nevoľnosť, hnačky, celkovú slabosť, vyčerpanosť až dýchacie problémy.
Zdroje
Veľkým zdrojom horčíka sú mak, pistácie, kešu, arašidy, orechy, jadierka slnečnicové, tekvicové, listová zelenina, fazuľa, sója, syry, kakao. Magnézium môžete čerpať prostredníctvom minerálnej vody alebo výživovým doplnkom, ktoré obsahujú aj vápnik a vitamín D. Najlepšie urobíte ak budete konzumovať horčík, ktorý je obsiahnutý v ovocí, a to avokádo, banány, figy a datle.