Blog

Antioxidanty

28.02.2017
Antioxidanty
 
 
Antioxidanty ochraňujú naše telo pred vplyvmi škodlivých látok a podporujú rast buniek, zabraňujú ich zničeniu a zároveň znižujú proces starnutia (Alzheimer).
Sú to ochranne látky, pretože chytajú odpadky. 
 
Rozdelenie antioxidantov:
 
Prirodzené (prírodné) antioxidanty predlžujú trvanlivosť potravín, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny. 
 
 
Antioxidanty tvoria dôležitú skupinu aditívnych látok pod označenením É-čok E 3xx, ale iba po E321.
Predlžujú trvanlivosť potravín a chránia ich pred skazením. 
 
Vymenujeme si celý rad potravín, ktoré patria medzi najlepšie prírodné zdroje antioxidantov:
 
Brusnica čučoriedková - čučoriedky, citrusové plody, brusnice, jahody, maliny, čerešne, červené a modré hrozno, slivky, jablká, broskyne, avokádo, marhule, paradajky, kapusta, brokolica, špenát, cesnak, mrkva, červená paprika, pór, červená fazuľa, hrášok, tekvica, rôzne druhy orechov, mandle, slnečnicové a ľanové semienka, olejnaté rastliny, sójové a kukuričné výhonky, morské živočíchy, ryby, pečeň, červené víno, šípky a zelený čaj.