Blog
Pohánka
 
Pohánka je obilnina a skvelá superpotravina, ktorá je bohatá na vlákninu. Vyskytujú sa v nej  blahodarné antioxidanty a čo je dôležité je prirodzene bezlepková, ktorú môžu konzumovať aj celiatici.
Pre svoje zdravotné účinky znovu objavená a často používaná.
 
Pohánka je nelúpaná, lúpaná, svetlá a tmavá. Robia sa z nej krúpy, lámanka, krupica, múka aj celozrnná, kaša a vločky, liečivý čaj z vňate alebo zo šupiek pohánky. 
 
 
Pohánka obsahuje
 
Bielkoviny, tuky, minerály ako vápnik, železo, horčík, draslík, meď, fosfor, mangán, zinok.
Významným zdrojom rutinu vitamínu P je jednoznačne pohánka, ktorá obsahuje ďalšie vitamíny skupiny B.
 
 
Liečivé účinky 
 
Pre obsah rutinu sa využíva na cievy a kŕčové žily.
Pre tehotné ženy a plod rozhodne ideálna.
Účinná pri hemoroidoch a zažívacích ťažkostiach, upokojuje žalúdočné a dvanástnikové vredy. Napomáha odbúraniu cholesterolu v krvi a znižuje jeho vstrebávanie z potravy.
Známe sú aj účinky pri praskaní žiliek v oku aj na tvári.
Obmedzuje krvné zrazeniny, infarkt myokardu a ochorenia mozgovej mŕtvice.
Chráni pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny.
 
Pohánku využívame na prípravu hlavného sviatočného, diétneho jedla, alebo ako prílohu k mäsovým pokrmom. Z múky sa pripravujú múčniky vhodné aj pre pacientov s bezlepkovou diétou, chlieb, cestoviny, závarky, jaternice. Po kaši osladenej datľovým alebo javorovým sirupom budú aj vaše deti spokojne spať trebárs aj celú noc.
Doprajte si aspoň raz do týždňa pohánku v rôznej podobe ako súčasť zdravej výživy.
 
 
pohánka | podanka | obilnina
 
 
Pohánka
 
 
pohánka | pohanka | obilnina