Cvikla | červená repa
Cvikla pod svojou červenou šupkou skrýva zdraviu prospešný poklad s výraznými pozitívnymi účinkami.
Účinky:
Konzumácia cvikly je výživná podporuje regeneráciu nášho organizmu a spomaľuje starnutie. Pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.
Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, účinná pri ekzémoch. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasťou diét. Podporuje elasticitu ciev, pokožky, pevné vlasy, nechty a kosti.
Šťava z cvikly sa odporúča pri ochorení pečene a obličiek, ako prevencie a súčasť liečby rakoviny, pri rekonvalescencii a po operáciách a úrazoch.
Upravuje sa
najrôznejšími spôsobmi, varením, dusením, pečením alebo sa konzumuje surová. Malé plody cvikly sú šťavnatejšie a rýchle sa uvaria.
Podľa tradícií a zvykov sa u nás na Veľkú noc pripravuje šalát z nastrúhanej cvikly a chrenom.
Obľúbený je aj cviklový šalát z nastrúhanej uvarenej cvikly, nastrúhaných jabĺk, syrom mozzarella a zálievkou z jogurtom, alebo kyslou pochúťkovou smotanou.