Vajcia
Vajcia obsahujú zárodok života a ľudia sa od pradávna snažili využívať ich tajomnú energiu. V staroveku sa najčastejšie používali slepačie vajcia a zbierali sa aj vajcia od rôznych vtákov.
Sú symbolom Veľkej noci, vzkriesenia prírody a svetová mytologia im pripisuje božský pôvod. Liečitelia a šamani ich používali ako liek. Posilňujú sexuálnu túžbu, aj ako ochranný prostriedok pred zlom, krupobitím a bleskom.
Moderná doba odsúdila sliepky do klietky a vajcia podrobila striktnej dietetickej analýze. Výsledok je, že ľudia sa boja jesť vajcia kvôli cholesterolu. Pritom vajíčka sú dokonalé posilňujúce a taktiež plnohodnotná potravinou na posilnenie rastu vlasov. Radíme ich medzi superpotraviny, ale pravda je taká, že všetkého sa má jesť s mierou.
Ak patríte medzi ľudí citlivých na cholesterol zo stravy, potom by ste nemali jesť viac ako 3 vajcia za týždeň. Pri jedení väčšieho množstva ako 7-10 kusov za týždeň /počítajte aj v polotovaroch, buchtách či koláčov/ je nutné znížiť konzumáciu iných koncentrovaných potravín ako sú tvrdé syry, mäso. Ináč budete prijímať veľké množstvo bielkovín, nasýtených tukov, cholesterolu a taktiež energie.
Tradičná čínska medicína používa vajcia ako posilňujúci prostriedok po potrate. Doporučuje ho ako posilnenie krvi, pre dodanie vlhkosti. Bielok sa používa k ochladeniu horúcich stavov, detoxikácii a pri kašli. Vaječný žĺtok sa používa pri nespavosti, pre slabšie deti a pri spomínanom potrate. Bielok a žĺtok sú rovnako cenné.
Na trhu sa objavujú rôzne druhy vajec. Ak kupujete vajcia, všímajte si číselného kódu na vajci – nápisy a krásne obrázky nemusia hovoriť o správnom chove zvierat. Vyberajte si vajcia s číselným kódom ktorý začína 0 alebo 1.
Vajcia z výbehového chovu, kde majú kury prístup k paseniu sa na tráve, majú vyšší obsah omega 3 mastných kyselín, vitamínu D a aj podľa niektorých štúdií vitamínu B12. Bio vajcia obsahujú viac lecitínu, tukov a karotenoidov.
Bio vajcia pochádzajú z ekologického chovu a je neporovnateľné, ohľaduplnejšie než bežný chov, preto krmivo a prístup na pastvu stojí za kvalitou vajca. Ak chcete domáce farmárske vajcia musíte poznať ich históriu a okolie v ktorom sú sliepky chované. Dávajte si pozor na čerstvosť, lebo najzdravšie sú tie najčerstvejšie.