Blog
ALLIUM sativum
Cesnak kuchynský
 
ALLIUM sa zaraďuje sa do čeľade ľaliovité (Liliaceae) superpotraviny.
Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlina z čeľade cesnakovité (Alliaceae). Hovorí sa, že pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina.
 
Charakteristická cesnaková aróma, patrí  medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta.
 
Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom...
 
 
Liečivé účinky cesnaku
 
Využíva sa nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve má cesnak kuchynský široké použitie. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.
 
 
Použitie:
 
Cesnak má mnohostranné použitie: v domácnosti ho používame nielen v surovom stave ale aj na varenie, ako prísadu do obľúbených jedál. Na liečebné použitie ho používame hlavne pre jeho antibakteriálne účinky. Táto superpotravina priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru, pôsobí proti jedovatým splodinám ako detoxikant, proti kŕčovo, ovplyvňuje tvorbu a vylučovanie žlče, pôsobí aj na črevné parazity, je podporným prostriedkom proti infekčným ochoreniam. Ďalej pôsobí proti zvýšenému krvnému tlaku, pri artérioskleróze, aplikuje sa pri paradentóze i na mokvavé rany.
 
 
ako znížiť krvný tlak
 
 
Cesnak
 
 
cesnak