Včelí med
Med ako superpotravina je produkt veľmi usilovných malých včeličiek, ktoré vraj vkladajú do medu nekľudnú energiu.
Med pravý a nefalšovaný sa považuje za liečivý prírodný produkt. Med je zmes vody a dvoch jednoduchých cukrov: fruktózy a glukózy. Niektoré medy obsahujú aj malé množstvo sacharózy.
Med obsahuje väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Taktiež obsahuje organické kyseliny, zdraviu prospešné enzýmy a aminokyseliny a najmä látky, ktoré zabraňujú rastu baktérií, preto má tak dlhú trvanlivosť a prababičky ho používali na konzerváciu potravín. Obsahuje aj vitamíny, minerálne a hormonálne látky a to vitamín B2, B6, železo a mangán.
Účinky na zdravie
Má silné antibiotické a protizápalové účinky a posilňuje imunitu.
Spolu s bazovým čajom napomáha proti kašľu a zápalom dýchacích ciest.
Med má dezinfekčné účinky, to znamená, že pomáha hojiť rany a popáleniny. Má ukľudňujúce účinky a je vhodný pri nespavosti. Doporučuje sa v tehotenstve a pri chudokrvnosti. Je lepšie stráviteľný než repkový či trstinový cukor a nie je tak návykový ako cukor. Kvalitný med nezvyšuje hladinu cukru toľko ako repkový či trstinový cukor. Používa sa na posilnenie cievy, srdca a doporučuje sa jesť med so škoricou. Veľmi často sa doporučuje jesť med pri bolestiach žalúdka, na kloktanie proti zápachu z úst a kožných infekciách. Med je vďačnou surovinou pri výrobe masky na tvár. Pleť dizinfikuje a ukľudňuje, vyrovnáva vrásky.
Odborníci sa zhodli na tom, že sa med nedoporučuje podávať deťom do 1 roka.
Najkvalitnejšie účinky medu majú lesné, jedľové medy. Výborné sú aj medovicové z duba a lipy.
Chrám v Luxore:
„Pi mlieko, jedz med, cvič, chodievaj do divadla a dožiješ sa vysokého veku“.