Špargľa
Špargľa patrila už v minulosti medzi superpotravinu a luxusnú zeleninu, konzumovali ju v najdrahších hoteloch labužníci vysokých vrstiev.
Odborníci špargľu považujú za elixír zdravia a mladosti.
Táto zelenina pre svoje cenné látky organizmus posilňuje, lieči a pôsobí ako afrodiziakum.
Čo obsahuje?
Obsahuje veľké množstvo vody, vlákniny, bielkoviny, malé množstvo sacharidov preto ju môžu konzumovať aj dieabetici, Obsahuje vitamíny C, B, E, betakarótén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú. Špargľa je zdrojom minerálov a stopových prvkov ako zinku, draslíka, jódu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, síry, medi a selénu.
Ako pôsobí?
Posilňuje cievny systém, srdce, zlepšuje krvotvorbu, podporuje činnosť čriev, očisťuje organizmus od škodlivín, zásobuje mozog. Podporuje činnosť obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. Má regeneračné, tonizujúce a upokojujúce účinky. Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov. Upokojuje pri prepracovaní, pri stresoch a lieči nervové slabosti. Pozitívne vplýva pri znižovaní hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Oporúča sa pri poruchách trávenia, hemeroidoch a vredoch. Pôsobí priaznivo na sliznicu čriev a žalúdka.
Na špargli sú najcennejšie hlavičky, preto ich neodstraňujeme. Je ľahko stráviteľná, pre svoj nízky obsah kalórií vhodná pri redukčných diétach.
Ako používaná v kuchyni
Varená so strúhankou a maslom ako predjedlo, hlavné jedlo, alebo ako chutná polievka so zeleninou.