Blog
Ryža
 
Na svete rastie cez 7 000 druhov ryže a každá má svoju špecifickú vôňu, farbu, štruktúru i tvar. Ryža je najrozšírenejšou obilninou na svete, ktorou sa živí viac než polovica ľudstva. V jednom z čínskych prísloví sa hovorí, že jedlo bez ryže je ako krásne dievča, ale iba s jedným okom.
Ryža je pokrytá nestráviteľnou šupkou, ktorá sa odstraňuje, iba keď je ryža dozretá. Pod touto šupkou sa nachádza ďalší obal, ktorý sa necháva v prípade ryže naturálnej, alebo sa jej hovorí aj prírodná, hnedá alebo nie celkom správne celozrnná. Pri odstránení tejto šupky vznikne biela ryža.
Pri pravidelnej konzumácii ryže naturálnej si udržíte štíhlu postavu jedná sa o superpotravinu, ktorá  prečistí  telo a dušu.
 
Čo obsahuje
 
Obsahuje polysacharidy, bielkoviny a malé množstvo kvalitného tuku.
Je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu E. Táto ryža obsahuje minerálne látky ako železo, vápnik, mangán, zinok, horčík, draslík, fosfor, meď a často aj selén, omega 3 a omega 6 mastné kysleliny, kyselinu pantoténovú.Šálka uvarenej naturálnej ryže obsahuje až 88 % dennej dávky mangánu. Naturálna ryža obsahuje až 7x viacej vlákniny ako biela ryža.
Obsahuje ochranné látky lignany a podľa niektorých štúdií dokážu spomaľovať rast rakovinových buniek a sú považované za ochranu pred takzvanými hormonálne podmienenými rakovinami, ako je rakovina pŕs.
 
Čo dokáže
 
Je ľahko stráviteľná obilnina, ktorá ukľudňuje nervový systém a pomáha liečiť depresie pretože je naturálna a obsahuje veľa vitamínu B. 
Zachováva správnu funkciu čreva, pomáha predchádzať zápche a preto znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Je to potravina, ktorá sa radí medzi najmenej alergické  a jej veľkou výhodou je, že neobsahuje lepok, ktorý sa stáva veľkou záťažou pre mnohých bežne sa stravujúcich ľudí.
Podľa čínskej medicíny naturálna ryža posilňuje pankreas (slinivku cz) a slezinu, ukľudňuje žalúdok, črevá a odvádza z tela toxické látky.
Naturálna ryža je najharmonickejšia a energeticky najvyváženejšia obilnina. Má široké využitie v kuchyni, kde s kardamomom má ukľudňujúci vpyv a pôsobí na zlepšenie trávenia.  Pravidelná konzumácia posilňuje kondíciu, čistí organizmus od škodlivín, zachováva správnu funkciu čreva, reguluje hladinu cholesterolu. Je ideálna pre ľudí s cukrovkou, pretože udržuje nízku hladinu krvného cukru
 
Používa sa hlavne so zeleninou, s tofu, s tempehom, alebo rôznymi lúšteninami. V kombinácii s mäsom je ťažko stráviteľná. Pri pečení chleba skúste pridať trošku uvarenej ryže do cesta na chleba. Aj moja babka používala ryžu pri pečení chleba.
Podporuje zdravé chudnutie, detoxikuje organizmus, prečisťuje obličky, znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak. Neobsahuje lepok je vnodná pre celiatikov (bezlepkárov). Obsahuje minimum tuku. Je súčasťou rôznych redukčných diét. Je protizápalová, čistí tráviaci trakt, posilňuje imunitu je ľahko stráviteľná, preto je vhodná aj pre malé deti. Používame ju ako prílohu k mäsu, k zelenine, ale aj do nákypov a kaší. Používam bielu, hnedú, červenú, čiernu, basmati, ale aj jasmínovú o ktorej mám samostatné video.
 
 
jasmínová ryža | ryža | ryže
 
 
ryža
 
 
ryža
 
 
jasmínová ryža | ryža | ryže