Kukurica
Kukuricu používali používali Indiáni na rôzne spôsoby a pestovali ju cez 200 druhov. My ju poznáme ako žltú, ale jej zrná boli modré, červené, rúžové, alebo rôzne bodkované a farebné a to aj bez genetickej modifikácie.
Kukuricu som poznala, len ako krmivo pre zvieratá. Potom som si ju obľúbila v podobe kaše, ktorú som robila podľa priania môjho manžela, lebo jeho mama ju pripravovala často, aby boli všetci zdraví, aby mali dostatok energie, mohli študovať a pracovať.
Kukurice sa pridáva do zdravotne nevýhodného kukuričného sirupu a iných polotovarov. Kukuričné škroby sa pridávajú aj do oblečenia, či do papiera, aj autá majú čiastočne pohon na etanol z kukurice. Niektoré zložky sa pridávajú aj do zubných pást, žrádla pre psov, čističov na topánky, do zmrzliny, liekov či do kozmetiky. Z kukurice sa pripravujú kaše, tortilly, chlieb, žemle, cestoviny.
Čo obsahuje
Vitamín C, B a je zdrojom kvalitnej vlákniny, vody a z minerálnych látok, ktoré sa zachovávajú aj po spracovaní čerstvej kukurice a je to predovšetkým draslík, fosfor, zinok a selén.
Čo dokáže
Neobsahuje lepok. Je ideálna do teplého počasia.
Žlté, čerstvé a krátko naparené klasy sú skvelou posilou kostí, svalov, mozgu a nervového systému. Čerstvé zrnká kukurice sa chovajú ako zelenina, majú aj viacej enzýmov a vitamínov než napríklad kukuričná múka či lupienky.
Pohľadom čínskej dietetiky
Podľa východnej medicíny kukurica priaznivo pôsobí na srdce. Do mäkka uvarená kukuričnú krupicu doporučujú pri problémoch s ľadvinami, najmä ak sú opuchy nôh.
Kukurica je prirodzene bezlepková potravina a vhodná pri neznášanlivosti lepku pre celiatikov.
Zaujímavosť
Táto zelenina je najmä tradičná pochúťkou v Mexiku a vo Švajčiarsku sú tzv. hominy (španielsky Nixtamal), a to sú kúkuričné zrná varené v náleve z limetiek. Takýmto spôsobom sa zo zŕn odstráni šupka, zrná zmäknú a uľahčí sa ich stráviteľnosť. Pôvodní obyvatelia ju v Amerike jedli denne a pripravovali ju vždy s limetkami. Neskôr sa zistilo, že kukurica obsahuje veľmi nízke množstvo niacinu (vitamínu B3) a limetky zvyšujú ich vstrebateľnosť. Nie nadarmo sa tvrdí, že tie najstaršie, tradičné kombinácie a spôsoby prípravy sú geniálne!