Čučoriedky
Čučoriedky sú superpotravina, dajú sa vypestovať už aj v našich záhradách, a preto nie je potrebné ich zbierať v lesoch, z ktorých majú najväčší úžitok zvieratá. Šťavnaté fialové guľôčky sú nabité množstvom zdraviu prospešných látok. Sú najvýdatnejším zdrojom antioxidantov, ktoré majú schopnosť ničiť voľné radikály v tele.
Čo obsahujú
Čučoriedky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu a udržiavaní zdravých ďasien a kapilár. Vitamín C má zásadný význam pre vstrebávanie železa a udržiavanie zdravého a silného imunitného systému.
Spomenúť, že čučoriedky sú aj skvelým zdrojom minerálov a vitamínu E, vitamínu A a vitamínu K. Obsahuje dostatočné množstvo mangánu, ktorý hrá dôležitú úlohu vo vývoji kostí, metabolizmu bielkovín a sacharidov.
Draslík, ktorý odvádza prebytočnú tekutinu z tela, a tým pomáha odstraňovať opuchy. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom. Čučoriedky obsahujú stopové prvky: meď, zinok, chróm, mangán a železo, ktoré podporujú tvorbu krvi.
Čo dokážu
Čučoriedky preukázateľne zlepšujú zrak, predovšetkým videnie za šera a v noci, čo v druhej svetovej vojne testovali na pilotoch Royal Air Force. Čučoriedky obsahujú špeciálnu skupinu antioxidantov zvaných karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré podporujú zdravie očí.
Udržujú hladinu cholesterolu a prispievajú k lepšej činnosti srdca.
Strava bohatá na čučoriedky výrazne zlepšuje duševné schopnosti učenia, posilňuje motoriku a chráni mozog pred stresom.
Čučoriedky sú prírodný liek pre prevenciu a elimináciu infekcie močových ciest.
Odporúčajú sa na hnačku a zápchu.
Toto ovocie bolo preukázané, ako vysoko účinné v prevencii vzniku rakoviny vaječníkov a v mnohých prípadoch bola účinná ochrana.
Používanie
Najzdravšie bude, keď sa skvelé ovocie za čerstva zjesť.
Čučoriedky pekne do fialova sfarbia každé osviežujúce smoothie. Hodia sa do kaší, alebo si z nich môžete pripraviť chutný džem, či sirup, alebo si ich viete usušiť a použiť aj na prípravu múčnikov.