Punčové rezy
Piškótové cesto
Ingrediencie
na 1 vajce ide:
20 g kryštálového cukru (1 PL)
25 g polohrubej múky pšeničnej (1 kopcovitá lyžica) !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov
Džem, alebo marmeláda
Ja robím z 10 - tich vajec
Postup
Vajcia si vymiešam s kryštálovým cukrom, prisypem múku a všetko spolu premiešam. Pripravené cesto rozotriem na mastný papier, alebo na vymastený a múkou vysypaný plech, dám pomaly upiecť do rozohriatej rúry na 180 °C a nechám vychladnúť. Upečiem si tak 2 pláty tenké a jeden hrubý.
Jeden tenký plát natriem džemom, prikryjem hrubým plátom, dobre popritláčam, prepichnem ho prstami a zalejem od krajov až po prostriedok cukrovou vodou. Polievam pomaly, aby sa cesto dobre napilo. Keď na cesto pritlačím rukami, musím vidieť na vrhu tekutú hmotu. Vtedy je cesto dobre napité. Keď je cesto ešte málo napité, tak prilejem cukrovej vody. Na vrch rozotriem mierne hrubú vrstvu džemu, ktorý prikryjem druhým tenkým plátom aj s papierom. Zaťažím doskou a nechám odpočívať, aby sa pláty dobre spojili.
Zo zaťažených a napitých plátov odstránim mastný papier, prikryjem spodnou časťou plechu a rýchlym pohybom pláty otočím tak, aby sa mi dostal spodný plát na vrch. Mastný papier stiahnem, plát polejem ružovou polevou, nechám zaschnúť a pokrájam na úhľadné rezy.
Cukrová voda
Ingrediencie
500 ml vody
300 g kryštálového cukru
1/2 dl rumu !!! Celiatici použijú rum vhodný pre celiatikov
Červenú farbu
Šťava z citróna, alebo sunquickový sirup, domáci džem (malinový, jahodový, marhuľový), koláč musí to byť výrazne sladký a mierne kyslý.
Postup
Do hrnca si dám vodu, cukor, rum, farbu, citrón, džem, nechám zovrieť a vychladnúť.
Poleva
Ingrediencie
300 g práškový cukor
Farbu (z červenej repy, brusníc), toľko farby, aby bola poleva jemne ružová
Vodu podľa potreby ja som dala (6 PL)
2 PL oleja
Postup
Cukor zalejem horúcou vodou, pridám olej, farbu a zamiešam vareškou na hustú, lesklú, ľahko roztierateľnú polevu.
Moja rada
Tip
Keď v recepte hovorím, že treba dva pláty tenké a jeden hrubý, tak to tiež záleží na tom aký máte veľký plech a koľko zákuskov potrebujete. Mne na bežné použitie stačí urobiť jeden tenký plát a ten rozrežem na 2 polovice (dva rovnako dlhé obdĺžniky). Ďalší hrubý plát si na plechu skrátim zarážkou z mastného papiera a tak upečiem menší a raz tak hrubý plát, ktorý potom použijem do prostriedku medzi dva tenké pláty.
Džem, ktorý má semienka, tak ako jahoda a malina, ten radšej prepasírujem, aby som pri jedení zákuska nemala medzi zubami nepríjemné semená.
Olej sa dáva do polevy preto, aby sa tak nelámala a aby bola hladká a lesklá. Potom sa koláč dá dobre pokrájať.
Keď je koláč dobre napitý a zaťažený, nechávam ho odpočívať v chladničke, alebo ho dávam do najchladnejšej miestnosti a to je špajza do druhého dňa, najlepšie cez noc.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov