Paradajková polievka z čerstvých paradajok
4 porcie cca 1,2 l po 3 dl
Ingrediencie
150 g cibule
600 g paradajok
100 g masti
soľ
cukor
citrón
50 g hladkej múky !!! Celiatici použijú len múku vhodnú pre celiatikov, odporúčam ryžovú.
50 g tuku
Postup
Očistenú na drobno narezanú cibuľu spením na masti. Pridám umyté na drobno narezané paradajky, jemne osolím (môže sa pridať na plátky narezaný cesnak, podľa chuti 3 – 4 strúčiky).
Opražím to, zalejeme vodou a uvarím do mäkka. Uvarené rozmixujem, prepasírujem cez sito, dám variť podľa potreby dolejem vodou cca do objemu 1 litra.
Z 50 g tuku a 50 g hladkej múky pripravím tmavú zápražku, zalejem 2 dl studenou vodou, rozmiešam a zahustím polievku. Dochutím soľou, cukrom, citrónom – oregánom, majoránkou, cesnakom, bazalkou je to na dobrovoľnosti, každý si môže dochutiť podľa seba.
Vložka do polievky
Všetky drobné druhy cestovín, ryža, nezvyčajná je slaná ovsená kaša, prípadne krupičná kaša, krupicové noky, tvrdý syr strúhaný, drobné rezaný, drobné rezané nite.
Dochutiť sa môže šľahačkou, pochúťkovou smotanou a sekanými zelenými bylinkami (kôpor, petržlen, zeler, pažítka, cibuľka, ligurček, bazalka).
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov
Tip
Niekedy si paradajkovú polievku zahusťujem vajíčkom, ktoré v pohári vidličkou trošku rozmiešam, vlejem do polievky a krátko povarím.
Táto polievka je z čerstvých paradajok a preto nie je až taká červená. Prepasírum ju cez sitko preto, aby som tam nemala semienka a polievka je vtedy jemnejšia a hladšia. Keď mám chuť experimentovať, tak do nej primiešam trošku škorice.