Fašírky z mletého mäsa v rúre
t. j. (12 – 14 fašírok)
Ingrediencie
500 g mletého bravčového mäsa
Soľ
Mletá rasca (sk) kmín (cz)
Čierne mleté korenie
30 g cesnaku (5 - 6 strúčikov)
100 g cibule
2 ks (80 g) žemle (kajzerka), čistá buľka – tmavá z vnútra !!! Celiatici použijú žemle vhodné len pre celiatikov.
Voda podľa potreby
100 g strúhanky !!! Celiatici použijú strúhanku vhodnú pre celiatikov.
2 ks vajce
Brančovej masti
Postup
Zomleté mäso osolím, okorením, pridám roztlačený cesnak, na jemno narezanú cibuľu, vo vode namočené, vyžmýkané žemle, strúhanku podľa potreby, vajcia 2 kusy.
Všetko zapracujem na cesto, tvarujem s vlhkými rukami, formujem fašírky o hmotnosti cca 50 g – 70 g.
Naukladám na masťou vymastený plech a upečiem vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 10 – 20 minút.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov
Tip
Na plechu pripravené fašírky nie sú také mastné ako keď ich vyprážam na masti. Vyskúšajte, sú výborné.
Zemiaková kaša je redšia - vyšľahať do hladka
Zemiakové pyré – je tuhšie,
1 kg zemiakov
50 g soli
mlieko
2 g rasce
Postup
Zemiaky očistím, narežem, zalejem horúcou vodou, osolím, okorením mletou rascou, uvarím, scedím, zalejem mliekom, privediem do varu a ručne vypracujem stredne hladké pyré (ostanú kúsky zemiakov). Formujem na tanier.
Pikantný kapustový šalát
Ingrediencie
300 g kyslej bielej kapusty
100 g cibule
40 g cesnaku (10 – strúčiky)
50 ml oleja t. j (pól dl)
Soľ
Čierne mleté korenie, prípadne
feferóny, alebo baranie rohy !!! Celiatici použijú feferóny, alebo baranie rohy vhodné len pre celiatikov.
Postup
Kapustu si preseknem, pridám na jemno narezanú cibuľu, na plátky narezaný cesnak, soľ, korenie, olej, premiešam, dochutím.
Ak máte chuť na pikantné, pridáte feferóny.
Ak ho robím pre deti, namiesto cibule pridám kyslé uhorky. !!! Celiatici použijú kyslé uhorky vhodné pre celiatikov.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov.