Pečená kačica s červenou kapustou | kačica | kačacie hody
Postup
Očistenú, umytú kačicu som potrela soľou zvonku i z vnútra. Do dutiny som dala pripravenú žemľovú plnku. Kačicu som dala do dvojdielného pekáča, podliala vodou, zakryla a piekla v rozohriatej rúre na cca 180°C. Počas pečenia dolievam vodu, prelievam kačicu. Mäkkú kačicu vyberiem, rozporcujem nožnicami.
Žemľová plnka
Ingrediencie
Rožky !!! Celiatici použijú rožky vhodné pre celiatikov
vajcia
mlieko
petržlenová, cibuľková, alebo zelerová vňať
soľ
Postup
Vajcia rozmiešam v mlieku, osolím a polejem rožky !!! Celiatici použijú rožky vhodné pre celiatikov, zľahka premiešam, ak budú rožky napité, dám ich do dutiny kačky, ktorá je už osolená z vnútra.
Červená hlávková kapusta
Ingrediencie
Hlávku červenej kapusty
1 cibuľa biela, alebo červená
1 PL masti
Rasca
Soľ
Ocot !!! Celiatici použijú ocot vhodný pre celiatikov, odporúčam vinný, alebo jabčný.
Cukor
Voda
Postup
Kapustu si jemne narežem, očistenú cibuľu narežem na hrubšie.
Na roztopenej masti spením rascu, pridám cibuľu a opražím. Opraženú cibuľu zalejem octom, pridám kapustu, vodu, zamiešam, osolím a dusím. Počas varenia ochutnávam, či je dosť sladké, slané, kyslé.
Hodujeme!
Knedle
Ingrediencie
10 porcie
1 kg polohrubej múky !!! Celiatici použijú len múku vhodnú pre celiatikov, odporúčam ryžovú.
1 droždie
1 vajce
4 rožky !!! Celiatici použijú rožky vhodné len pre celiatikov
30 – 40 g cukru
30 g soli
3 dl mlieka
Vodu podľa potreby
Postup
Pripravím si kvások z mlieka, cukru, droždia a zasypem múkou, nemiešam. Nechám kysnúť.
Do nádoby dám polovicu múky, kvások na drobno narezané rožky, soľ, vajce, zamiešam a podľa potreby pridám vodu a múku. Cesto vypracujem a dám na 1 hodinu kysnúť. Vytvarujem si bochníky, ktoré vygúľam do obdĺžnikového tvaru a podkysnuté dám variť nad paru 20 minút. Knedľu z pary, vyberiem, drievkom (špajlou) poprepichujem a pomastím masťou. Nakrájam na 1 -1,5 cm hrubé kolieska.
Pochutíme si.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov
Moja rada
Kysnuté cesto sa zahusťuje. T.j., že prisypávam múku.
Tip
Kačku pečiem podľa veľkosti, približne 2 hodiny, moja vážila 3 kg, bola veľká z domáceho chovu a piekla som ju skoro tri hodiny. Ak chcem mať kožu chrumkavú kačku pečiem 30 minút odkrytú. Nožičky na kačici som zviazala niťou a kačku som nezašívala. Na kačici si nechávam ramienko, krídelko a krk si odkladám na prípravu polievky. Krídelko by sa zbytočne len spieklo a tak budem mať výborný vývar.
Na plnku som použila 4 rožky (žemle), 4 vajcia, 2 – 3 dl mlieka. Mlieka radšej dolievam, aby plnka nebola riedka. Keď sa mi plnka zvýši, zabalím ju do igelitového vrecúška, pevne zviažem a dám do vriacej vody variť. Varím 10 minút, aby sa vajíčka dobre uvarili, vyberte a nakrájam ako samostatnú plnku ku kačke.