Piškótová banánová roláda
Ingrediencie
Piškótové cesto:
4 vajcia
4 PL kryštálového cukru
4 PL polohrubej múky pšeničnej (kopcovitej)
Postup
Cukor a vajcia vyšľahám (šľahačom, metličkou) do penista. Pridám polohrubú pšeničnú múku a metličkou zašľahám do hladkého cesta. Vylejem na mastný papier, vytvarujem do formy plátu a upečiem v rozohriatej rúre na 200 °C. Upečený korpus nechám prechladnúť, z teplého stiahnem dole papier a nechám vyhladnúť.
Postup na prípravu pudingového krému
Z čerstvého mlieka cca 3 dl,
200 g banánu a
50 g vanilkového cukru vymixujem kokteil, ktorý dám variť a zahustím
40 g rozmiešaným obilným škrobom (Zlatý klas) v
2 dl mlieka. Uvarím hustý puding (hustú kašu).
Čerstvé prešľahané 250 g maslo vmiešam do vychladnutého pudingu a všetko spolu vyšľahám do jemného krému. Maslo aj puding musia mať rovnakú teplotu, aby sa Vám plnka nezrazila.
1/3 krému si odložím na potretie rolády.
Roládu potriem kyslejším džemom (ríbezľovým), natriem krémom, hrubšiu vrstvu dám pod banán a zrolujem. Zabalím do papiera a nechám vychladnúť, stuhnúť v chladničke 4 – 5 °C.
Roládu vyberiem, rozbalím, potriem časťou krému a posypem strúhaným kokosom, perličkami, grankom.
Tip
Moja rada
Upečený korpus sa má nechať na doske krátko prechladnúť, to je preto, aby sa nazalepilo, a ešte za tepla sa papier odstráni. Korpus sa nemusí po upečení hneď stáčať, tak ako to často vidíme, nič sa mu nestane, ak bude rovný a za studena ho potriete plnkou. Mám to odskúšané a funguje to.
Do korpusu sa môže pridať mletý mak, mleté orechy.
Roládu podávam s čerstvým ovocným pyré, ktoré si pripravím z čerstvého rozmixovaného ovocia.
Ak je to riedke, dám do sitka, šťava odkvapká a pyré dochutím cukrom, škoricou, vanilkou.
(jablká, hrušky, slivky, broskyne, marhule, čučoriedky, černice, maliny). Na pyré banán nepoužívam, lebo rýchlo stmavne (zčerná).