Blog

Medové rezy

 

Ingrediencie na medové pláty

450 g hladkej pšeničnej múky

150 g masla (smetol)

150 g práškového cukru

2 celé vajcia

2 PL medu

2 PL mlieka

1 KL sódy bikarbóny

Na potretie: marmeládu (džem, lekvár), niečo kyslejšie ako ríbezľovú, malinovú, alebo marhuľovú

 

Postup na medové pláty

Maslo (smetol), cukor, med, mlieko, vajcia,  dám rozpustiť do misky nad parou. Keď je teplé – rozpustené, odstavím z pary, vsypem múku so sódou bikarbónou zamiešam vareškou a potom na doske cesto dôkladne spojím. Cesto musí byť tak spracované  ako na rezance. Teplé cesto rozdelím na 3 časti, rozvaľkám na veľkosť plechu. Každú časť upečiem samostatne na mastnom papieri, na opačnej strane plechu vo vyhriatej rúre na 200 °C. Upečené medové pláty majú mať zlatohnedú farbu.

 

Plnka

Ingrediencie

250 g práškového cukru

250 g masla

500 ml mlieka

3 PL hrubej múky

 

Postup na maslovú plnku

Cukor a maslo dobre rozmiešam

Z mlieka a s 3 lyžicami hrubej múky uvarím hustú kašu. Do rozmiešaného masla s cukrom primiešam vychladnutú kašu, potriem pláty plnkou, poukladám na seba, zaťažím, dám do studenej tatranskej špajzy vychladnúť. Tým, že sú pláty zaťažené, dobre sa spoja s plnkou, pláty sa napijú, zmäknú, budú sa lepšie krájať. Povrch bude rovný, čo je dobré keď  vrchný plát natriem tenkou vrstvou marmelády (džemu, lekváru) a polejem čokoládovou polevou. Po stvrdnutí čokolády krájam krásne medové rezy.

 

Poleva

Ingrediencie

100 g čokolády na varenie

50 g tuku

 

Postup na čokoládovú polevu

Tuk rozpustím v miske nad parou, do teplého zamiešam polámanú čokoládu a miešam, kým sa nerozpustí. Vlažnou polevou polejem vychladnutý múčnik, ktorý som natrela tenkou vrstvou marmelády.

 

Sladké mlsanie!

 

Moja rada

Naplnené pláty dávam do chladu prikryté a zaťažené, aby sa vyrovnali, spojili a zmäkli. Ľahšie sa s nimi pracuje. Pláty sú pórovité a marmeláda zabráni tomu,  aby sa čokoláda dostala hlboko do plátu. Ostane krásne rovná na povrchu.

Tip

Na povrch občas dávam citrónovú polevu, alebo jednoducho posypem práškovým cukrom. Smetol, má inú konzistenciu aj bod zadymenia keď sa používa na pečenie plátov. Plnka má lepšiu lahodnú chuť keď používame maslo, nemusí sa v spojení s kašou zraziť. Buď máme kašu a maslo rovnakej teploty, alebo je lepšie do masla pridávať kašu, aby sa nám plnka nezrazila.

 

medové rezy | medove rezy  | dezert | koláče | kolace | vianočné recepty | vianočné dezerty

 

medové koláče

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

krémový zákusok

 

čokoládový zákusok

 

zákusok

 

medové rezy | medove rezy | medovy rez | koláče | vianočné recepty | vianočné dezerty