Vianočka | tradičná vianočka
Ingrediencie
250 ml mlieka
15 g droždia
30 g cukru
1 vajce
2 g soli
440 g pšeničnej polohrubej múky
30 g rozpusteného masla
Navyše
Slnečnicový olej
2 žĺtky
2 lyžičky vody
15 – 20 g mandlí, hrozienka, brusnice (maku)
Postup
Pripravím kvások z časti teplého 35 °C mlieka, cukru, droždia, múky, tým spôsobom, že droždie rozmiešam v mlieku s cukrom a múkou zasypem celý povrch, nemiešam.
Do vykysnutého kvásku dolejem zbytok teplého mlieka. Pridám vajce, rozmiešam a prisypávam preosiatú múku so soľou. Keď mám zapracovanú 2/3 tiny múky, pridám roztopené maslo, nie horúce a dosypem múku a vyhnetiem. Pred koncom pridám posekané hrozienka brusnice. Nechám vykysnúť do dvojnásobného objemu.
Vykysnuté cesto si dám na olejom natretú dosku, rozdelím na 3 časti a jednu časť delím na 3 diely. Diely si vygúľam, rozvaľkám na kolesá, stočím do rožteka a zpletiem 3 valčeky. Dostanem 3 pletence. Dva pletence priložím tesne k sebe a tretí položím na ich vrch. Vianočku spojím na koncoch, preložením na olejom potretý plech. Potriem žĺtkom rozmiešaným s vodou. Vianočku nechám vykysnúť na teplom mieste. Po 30 minútach ju ešte raz natriem žĺtkov s vodou, posypem mandľami a pečiem.
Pečte:
- v rozpálenej rúre na 220 °C na strednej polici 10 minút.
- potom 10 minút pri 180 °C.
Vyberte z rúry a popraskané časti natriem žĺtkom s vodou a posypem mandľami (makom) a pečiem ďalších 10 minút pri 180 °C.
Po upečení preložím na dosku a horúcu vianočku orosím vodou. Vianočku zakryjem bielym plátnom na 30 minút, takto ostane dlho mäkká.
Môj vianočkový výtvor.
Za jedna?
Tip
Na posypanie vianočky používam mak, sezamové semienka, orechy, alebo celé mandle. Do cesta primiešavam postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, alebo vanilku.