Vianočné medovníky | medovníčky | vianočné recepty
Ingrediencie
(dávka je cca na 100 menších kúskov)
1050 g pšeničnej hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 celých stredne veľkých vajec
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
2 polievkové lyžice medovníkových korenín (môže to byť mletá škorica, klinčeky, aníz, fenikel, muškátový orech, muškátový kvet, koriander, nové korenie, badián, niekto pridáva aj zázvor)
Nastrúhaná citrónová kôra
Postup
Spracovanie cesta:
1. Múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, sódou bikarbónou a preosiatym korením.
2. Všetko spolu preosejeme, pridáme citrónovú kôru.
3. V strede zmesi urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka.
4. Cesto dobre vypracujeme a vložíme do pomúčenej nádoby, prikryjeme a na chladnom mieste necháme zrieť najmenej 4 dni, no môže to byť aj niekoľko mesiacov. Keďže, ja mám času veľa, robím to hneď.
5. Vyzreté cesto znovu premiesime a po častiach rozvaľkáme.
6. Na vykrajovanie menších kúskov cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, na väčšie kúsky to bude hrúbka 5 mm.
7. Vykrojené medovníčky kladieme na vymastený plech. Pečieme ich v rozohriatej rúre na 200 – 220°C musia mať zlatohnedú farbu. Po upečení ich nechávame vychladnúť na pekáči a potom ich preložíme na dosku, aby boli zo spodnej strany rovné a hladké.
Bielková poleva
1 bielok vyšľaháme na sneh so 130 g práškovým cukrom, ktorý 3 x preosejeme. Pevnú polevu naplníme do vrecúška a zdobíme medovníčky, perníky.
Ak ich chceme mať farebné, použijeme potravinársku farbu, čokoládu, alebo rôzne perličky, či ozdoby.
Moja rada
Ak chceme mať tmavšie medovníčky, tak ich rozšľahaným vajíčkom natierame pred pečením, ak chceme povrch svetlejší, natierame ich hneď po vybratí z rúry – priamo na plechu. Medovníčky, ktoré chceme potrieť bielou alebo čokoládovou polevou, vajíčkom nepotierame, poleva by sa nezachytila.
Okoštujeme!