Losos so špenátom | recept | slivková omáčka
Ingrediencie
Losos
Špenát
Cesnak
Olej
Soľ
Losos
Typický oranžová a červená farba mäsa je z lososa, ktoré sú známe tým, že vo voľnej prírode plávajú aj tisíce kilometrov, aby priviedli na svet ďalšie potomstvá. Ryba z lososa je nabitá dobrými tukmi a to omega 3 a omega 6 kyselinami a ďalšími látkami. Má jemné, lahodné, najchutnejšie a gurmánske mäso z druhu ryby.
Čo obsahuje
Bielkoviny, tuk, sacharidy, minerály, fosfor, draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, sodík, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, D, B, C, E, K, cholín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Mäso z morských rýb obsahuje veľa jódu, a sa radí medzi superpotravinu.
Účinky na zdravie
Pomáha pri spaľovaní tukov a znižuje pocit hladu. Odporúča sa pri redukčných diétach. Udržuje a vytvára svalovú hmotu. Chráni pred infarktom. Mastné kyseliny omega 3 prospievajú nielen srdcu a cievam, ale aj vývinu mozgu, sietnice oka, duševný vývoj, kĺbom, nervom a poruchám menštruácie. Majú protizápalový účinok, pomáhajú pri Crohnovej chorobe, roztrúsenej skleróze, artritíde a migréne. Tieto zdravé tuky bránia tvorbe krvných zrazenín, zlepšujú pružnosť ciev a znižujú hladinu cholesterolu. Vedci sa domnievajú, že častá konzumácia rýb by mala byť dobrou prevenciou Alzheimerovej choroby. Pomáha pri liečbe ekzémov a psoriázy. Priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém, bráni tvorbe krvných zrazením, ktoré môžu byť príčinou infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Je prevenciou proti niektorým druhom rakoviny, osteoporózy. Podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Odstraňuje nespavosť a zlepšuje koncentráciu.
Postup
Filety lososa umyjeme, osušíme papierovou utierkou a stiahneme ich z kože. Narežeme 2 cm prúžky. Jemne ich osolíme a zabalíme do špenátových listov.
Zabalené potrieme cesnakovým olejom a znovu osolíme. Dáme ich do pekáča a v rúre vyhriatej na 220 °C pečieme 2 – 3 minúty.
Studená slivková omáčka
Ingrediencie
Sušené slivky
Voda
Cukor
Kyslá pochúťková smotana
Postup
Sušené slivky si rozvaríme v jemne sladkej vode. Uvarené rozmixujeme na kašu. Do vychladnutej kaše pridáme smotanu a vymiešame. (Metličkou našľaháme)
Pečené zemiaky
Ingrediencie
Zemiaky
Soľ
Mleté čierne korenie
Mletá rasca
Postup
Zemiaky si ošúpeme, na hrubo nastrúhame, osolíme, okoreníme pridáme rascu a zamiešame. Dáme na vymastený pekáč a upečieme v rúre vyhriatej na 220°C.
Dobrú chuť!