Čokoládové špice | likérové špice | koňakové špice
Ingrediencie na piškótové cesto
2 vajcia
2 PL kryštálového cukru
4 PL polohrubej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov
Postup
Vajca a kryštálový cukor vyšľaháme do penista a metličkou zašľaháme múku do hladkého cesta. Na mastnom papieri robíme malé kôpky o veľkosti kovovej špičky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C.
Upečené piškóty potrieme na papieri čokoládovou polevou.
Čokoládový krém
Ingrediencie
3 dl mlieka
1 Zlatý klas
3 PL kakaa
150 g kryštálového cukru
250 g masla
Postup
V 1 dl mlieka si rozmiešame zlatý klas, kakao, cukor a vlejeme do misky s 2 dl mlieka. Miešame a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Hustú kašu pri chladení občas premiešavame, aby sa neurobila tvrdá koža. Maslo vyšľaháme a pridávame po častiach do vychladnutej kaše. Kaša a maslo musia mať rovnakú teplotu.
Krém naložíme do vrecúška so špeciálnou špičkou a vytláčame špice na buflery pomastené čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.
Na naplnenie špicov
vaječný likér, alebo koňak, pre deti salko !!! Celiatikom odporúčam sladené kondenzované mlieko (salko)
Postup
Do stuhnutých dutých krémových špicov nalejeme pomocou malého lievika vaječný likér, alebo koňak a nielen pre deti, ale aj pre tých ostatných bezalkoholové salko.
Vrch uzavrieme čokoládovým krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.
Čokoláda na poliatie
Ingrediencie
300 g čokolády !!! Celiatici použijú čokoládu vhodnú pre celiatikov
100 g masla
Postup
Nad paru si dáme roztopiť čokoládu a maslo.
Vychladnuté špice namáčame do roztopenej čokolády a opäť necháme stuhnúť.
Tip
Ak robíme špice aj pre deti, plníme ich so sladeným kondenzovaným mliekom (salkom).
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov