Obložené chlebíčky | chlebíček s mramorovaným vajcom
Suroviny
Chlieb dlháň, t. j tmavý tenký, podobný sendviču !!! Celiatici použijú chlieb vhodný pre celiatikov
Zemiakový šalát jemne seknutý
Plátok údeného (surové údené) !!! Celiatici použijú šunku vhodnú pre celiatikov
Jablkový chren (nastrúhaný čerstvý chren s jablkom a soľou zmiešame)
Mramorované vajce
Postup ako uvariť mramorované vajce
Vajce so škrupinou varíme 8 minút na tvrdo, jemným ťuknutím po stranách narušíme škrupinu a dáme variť do mletej zrnkovej kávy (s gruntom), varíme ďalších 10 minút). Vajcia vyberieme, schladíme a očistíme od škrupiny.
Postup
Chlieb dlháň si nakrájame na tenké krajce a pomocou vidličky, alebo lyžičky na neho rovnomerne rozložíme šalát. Prikryjeme ho tenkým plátkom údeného, ktorý potrieme jablkovým chrenom. Vychladnuté vajcia zbavíme škrupiny, prerežeme na polovicu a dáme na jablkový chren.
Chlebíček dozdobíme čerstvou feferónkou, alebo čili a zelenou vňaťou. !!! Zavárané, alebo konzervované feferónky, či čili, len vhodné pre celiatikov.
Pochutíme si.
Postup ako pripraviť
Zemiakový šalát
Suroviny
2 - 3 ks stredne veľkých zemiakov
2 ks stredne veľkých kyslých uhoriek !!! Celiatici použijú uhorky vhodné pre celiatikov
2 ks vajíčka
2 PL sterilizovanej mrkvy s hráškom
2 Polievkové lyžice majonézy !!! Celiatici použijú majonézu vhodnú pre celiatikov (doma pripravenú)
Nálev z uhoriek a sterilizovanej mrkvy s hráškom !!! Celiatici použijú nálev z uhoriek vhodný pre celiatikov
Himalájska soľ
Korenie
Cukor (štipku)
Postup
Do vody dáme variť zemiaky v šupke. Z uvarených zemiakov stiahneme šupku a necháme na chladnom mieste vychladnúť. Vajíčka si uvaríme na tvrdo, ošúpeme. Zeleninu si uvaríme a nakrájame na kocky, alebo použijeme už sterilizovanú.
Pripravené zemiaky a vajíčka pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty do misky a potrieme ich olejom. Pridáme, cukor, soľ, korenie, na maličké kocky nakrájané uhorky a zľahka premiešame. Pridáme majonézu, šťavu z uhoriek a mrkvy. Všetko jemne premiešame a na koniec vmiešame mrkvu s hráškom. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme šťavou z kyslých uhoriek a šťavou zo zeleniny.
Moja rada
Zemiaky varíme v šupke prilbližne 20 minút. Či sú uvarené skontrolujeme vpichnutím špajle do stredu zemiakov.
Ak použijete domácu majonézu a uhorky nakladné s jablkovým octom, bude šalát vhodný aj pre celiatikov.
Pre diabetikov použite stéviu, alebo brezový cukor.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov.
Tip
Miesto majonézy môžete použiť kyslú pochúťkovú smotanu, ktorá šalát odľahčí.