Pizza
4 ks pizze
Suroviny
20 g droždia
1 ČL cukru
3 dl vody
500 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov
1 PL oleja
Soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu (troška), oregano
Tvrdý syr (eidamská tehla) !!! Celiatici použijú syr vhodný pre celiatikov
Postup
Droždie rozrobíme v teplej sladkej vode, zasypeme múkou a necháme vykysnúť.
Do kvásku pridáme 3/4 múky, vodu podľa potreby, soľ a vypracujeme na hladké cesto, do ktorého pridáme olej, dosypeme zvyšnú múku podľa potreby, opäť spracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti, spracujeme do tvaru bochníka a uložíme od seba na pomúčený plech. Bochníky zasypeme múkou, prikryjeme potravinovou fóliou, utierkou a necháme kysnúť do zväčšenia objemu.
Bochníky, ktoré nebudeme spracovávať odložíme a necháme odstáť v chladničke aj do druhého dňa.
Vykysnuté bochníčky vyberieme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, alebo roztlačíme prstami na požadovanú veľkosť (na tenké koleso).
Pripravíme si pesto:
Suroviny
Pretlak, alebo paradajky
Soľ
Cesnak
Olej
Mleté čierné korenie
Oregáno
Rasca (mletá)
Postup na pesto
Hustejší paradajkový pretlak, soľ, cesnak, olej, mleté čierne korenie, oregano a rascu zmiešame.
Postup prípravy pizze
Roztlačené bochníky (Pizzu) potrieme zmesou (pestom) až po okraj, obložíme obľúbenými surovinami (šunkou, slaninou, olivami, syrom),
vegetariáni cibuľou, paradajkami, paprikou, kapiou, pórom, batátmi, kukuricou, brokolicou, mrkvou, karfiolom, cuketou, tekvicou, šampiónmi, olivami, mozzarellou, parenicou, oštiepkom.
Obloženú ľubovoľnými surovinami upečieme vo vyhriatej rúre na najvyšší stupeň 300 °C 5 – 6 minút. Horúcu posypeme syrom, bazalkou.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov