Hovädzí stejk so zeleninou
1 porcia
Suroviny
250 g hovädzie mäso (sviečkovica, roštenec)
Soľ
Mleté čierne korenie
Na prílohu potrebujeme:
varené zemiaky, anglickú zeleninu (mrkva, zelená fazuľka, brokolica)
Na bylinkové maslo potrebujeme:
15 g masla
Bylinky
Potravinovú fóliu
Postup
Z dobre odležaného hovädzieho mäsa (sviečkovica, vysoká roštenka) nerežeme naprieč vlákien kus mäsa, steaky o hrúbke 1,5 – 2,5 cm. Steak mierne naklepeme a prudko opečieme z obidvoch strán na panvici, rošte, alebo grile.
Ak je jedna strana opečená, stejk obrátime, po povrchu ho posolíme, okoreníme a na vrch položíme stuhnuté bylinkové maslo.
Dochutiť ho môžeme podľa vlastného uváženia soľou, korením, bylinkami, pastami.
Ja ho pripravujem len so soľou, korením a bylinkovým maslo, ktoré pridávam pred dokončením, aby mäso nestratilo svoju šťavu.
Steak podávame so zemiakmi pripravenými na všetky spôsoby (varením, pečením, fritovaním), dusenou zeleninou (mrkva, zelená fazuľka, hrášok, brokolica, kukurica, špargľa), bylinkovým maslom, alebo pripravenou omáčkou podľa vlastného výberu a chutí.
Príprava bylinkového masla
Bylinkové maslo pripravujeme tak, že maslo zmiešame s bylinkami, vtlačíme do formičky na ľad, alebo do potravinovej fólie zaviažeme a dáme do chladničky stuhnúť.
Bylinky použijeme podľa vlastného výberu a chuti (pažitka, petržlenová vňať, ligurčeková vňať).
Podľa druhu tepelnej úpravy
-
Ťažký – hart – krvavý steak, mäso je na reze dookola hnedé, vo vnútri surové, krvavé.
-
Medium anglický – mierne prepečený, mäso je na reze hnedé, v strede ružové, nevyteká krvavá šťava.
-
Ľahký prepečený – mäso je na reze hnedastej farby, vyteká hnedá šťava.
-
Suchý, modrý, blú, prepečený – mäso je na reze hnedé bez šťavy.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov