Smotanové langoše
Suroviny
500 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov
20 g droždia !!!Celiatici použijú droždie len vhodné pre celiatikov.
2 – 3 dl mlieka
100 g kyslej pochúťkovej smotany
2 ks vajcia
soľ
1 ČL cukru na podporu kvasenia
2 dl oleja na vyprážane
Pretlačený cesnak, kečup, syr, kyslú pochúťkovú smotanu na potretie langoša !!! Celiatici použijú kečup a syr vhodný pre celiatikov
Postup
Ako si pripravíme kvások
Mlieko si zohrejeme do teploty tela, pridáme cukor, droždie, rozmiešame, zasypeme časťou múky a necháme kysnúť.
Ak máme kvások vykysnutý pridáme pochúťkovú smotanu, vajcia, múku, soľ a vypracujeme na hladké cesto.
Cesto dáme do väčšieho mikroténového vrecúška a dáme do chladničky kysnúť, najlepšie cez noc.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 – 10 rovnakých dielov, urobíme z nich bochníky (gule), ktoré necháme podkysnúť. Na pomúčenej doske ich valčekom rozvaľkáme na polovičný priemer panvice v ktorej budeme vyprážať a necháme podkysnúť.
Po 10 minútach kysnutia zoberieme cesto (langoš) a v ruke ho povyťahujeme na správnu hrúbku a veľkosť. Pri tejto práci dávame pozor, aby sme ho nepotrhali a vypražíme v oleji z obidvoch strán do ružova.
Vypražený langoš vyberieme a dáme na kuchynskú utierku, prípadne ho prikryjeme kuchynskou papierovou utierkou, aby sme ho zbavili prebytočného tuku. Podávame s olejom, v ktorom sme si roztlačili cesnak, alebo smotanou, kečupom, posypaný nastrúhaným syrom.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov