Topinambury
Táto málo známa rastlina je súčasťou zdravej výživy. Má liečivé účinky. Podobá sa slnečnici a pripomína zázvor, alebo aj zemiaky.
Topinambury obsahujú
unikátny sacharidový systém na podstate fruktózy a jej polymérov a inulínu. Osahujú biologicky aktívne látky, minerálne látky – železo, kremík, horčík, zinok, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B i C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny. Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu. Tiež reguluje krvný tlak, chráni pečeň a obličky. Pomáha aj zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Odporúča sa tiež pri rekonvalescencii, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze. Ak pochrúmete kúsok surovej hľuzy, rýchlo a na pomerne dlho zaženie hlad. Chuťou pripomína mladý kaleráb s príchuťou slnečnicových jadierok.
Využiteľnosť topinambur je v rôznych odvetviach farmaceutickom priemysle a potravinárstve. Ako plodina je nezmar. Kam ju zasadíte ťažko je sa jej zbaviť. Prežijú aj v zimnom období a vykopať ich môžete aj v januári. Používa sa ako zemiaky do šalátov a znižuje krvný cukor. Podporuje liečbu cukrovky a pri detoxikácií organizmu. Reguluje krvný tlak, chráni pečeň, a obličky. Odporúča sa pri rekonvalescencii, a pomáha zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Oporúča sa pri reume, proti artritíde a osteoporóze.
Hľúzou z topinabury rýchlo zaženie hlad.