Bryndza
Bryndzu obľubujú mnohý Slováci, pre svoju chuť a najmä pre zdraviu prospešné látky. Vedci a lekári hovoria, že v nepasterizovanej bryndzi sa nachádza množstvo „priateľských“ baktérií mliečneho kvasenia, ktoré majú blahodarne účinky na ľudský organizmus. Bryndza je vlastne typický čerstvý slovenský syr, ktorý sa vyrába bez chemických konzervantov a hovorí sa, že je probiotická.
Zdroje
Ovčie mlieko z ktorého sa vyrába bryndza patrí medzi významné zdroje mastných kyselín. Podľa analýz má aj samotné ovčie mlieko dvojnásobne viac vápnika ako kravské mlieko a vyšší je aj obsah minerálov (železo, draslík, fosfor) a vitamínov (A, B12, biotín, kyselina pantoténová a vitamín D, ktorého je štvor až päťnásobne viac).
Účinky na zdravie
Znižuje krvný cukor, cholesterol, zápalové parametre. Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, rednutí kostí, alergických ochoreniach, zvyšuje imunitu a znižuje krvný tlak. Aj preto ju prirovnávajú k bielemu zlatu.
Aká je bryndza?
Zimná bryndza – ktorá je tiež letná, len sa k nej primiešava syr z kravského mlieka a uskladňuje sa v dubových sudoch, zásobárňach, z ktorých sa potom čerpá až do jari.
Letná bryndza – je to bryndza z ovčieho syra v sezóne, keď sa ovce pasú na lúkach a sú dojené. Prvá takáto lahodná bryndza sa obyčajne objavuje v máji, preto sa jej hovorí, "májová“.
Pre niektorých je výborná delikatesa, ktorá sa používa v studenej a teplej kuchyni na prípravu pomazánok, polievok, alebo ochutenie niektorých jedál, ako sú naše tradičné halušky s bryndzou, alebo bryndzové pirohy, taktiež typické slané bryndzové tyčinky.