Blog
Kešu oriešky
 
 
Hovorí  sa im aj ľadvinové orechy, preto že sú zo stromu, ktorému sa hovorí ľadvinovník.  Tvarom sa podobajú na obličky. V indickej kuchyni sú často používané. Sú hneď po mandliach druhými najpredávanejšími orechmi. Majú sladkastú chuť, pretože obsahujú dosť cukru a sú zdrojom okamžitej energie, množstva kalórií. Najzdravšie sú v prírodnej forme, teda ani solené a  ani pražené.
 
 
Zdroje
 
Kešu majú vysoký obsah nenasytených mastných kyselín, vodu, tuk, bielkoviny, sacharidy, z minerálnych látok najmä zinok, horčík a množstvo železa. Z vitamínov je najviac skupiny B,  vitamín K a  vitamín E, C, obsahujú luteín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. 
 
 
Účinky
 
Sú tiež bohaté na betakarotén a stopové prvky, ktoré podporujú rast buniek, sú vhodné pre oslabených, alebo chudých  ľudí. Posilňujú zuby a ďasná, zúčastňujú sa na tvorbe spermií, pozitívne vplývajú na kožu, sliznicu, ale i oči a nervovú sústavu. Z magického pohľadu sa hodia pre zvýšenie príjmu. Tak ako orechy aj kešu pozitívne pôsobí na nervovú sústavu. Železo je základným minerálom, ktorý pomáha dopravovať kyslík po tele. Ženy sú vystavené väčšiemu riziku vzniku anémie z nedostatku železa, pretože majú naň vyššie potreby vyplývajúce z menštruácie a celkového nedostatočného príjmu v jedle.  Kešu oriešky znižujú cholesterol, upravujú trávenie, vyprázdňovanie a detoxikujú organizmus.
 
 
Použitie
 
Z kešu si môžete pripraviť kešu máslo, alebo si ho môžete kúpiť priamo v niektorom bio obchode. Mleté kešu sa používa na vianočné cukrovinky, jemne opražené sú skvelé v zeleninovej ryži, či kuskuse, dobre sa hodí ku kurčaťu. V USA sa z kešu vyrábajú vegánske syry, výbornej kvality a chuti.
 
 
kešu | kešu oriešky