Králičie mäso
Králičie mäso považujeme za delikátne a ľahko stráviteľné, má jemné svalovú vlákna, minimálne množstvo kolagénu a nízky obsah tuku. Svojim zložením sa podobá kuraciemu mäsu. Mäso králičie má tu výhodu, že je rýchlo tepelne pripravené. Dnes sa už podarilo vyšľachtiť rôzne plemená králikov, ktoré rýchlo rastú a dosahujú výbornú kvalitu mäsa.
Zdroje
Mäsko králika je bohatým zdrojom plnohodnotných bielkovín zastúpené všetkými esenciálnymi aminokyselinami. V králičom mäse prevažujú tuky s nasýtenými mastnými kyselinami , ktoré sú pre človeka viac prospešnejšie ako tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami. Vďaka skoro nulovému množstvu tukov, sacharidov a vysokému podielu vody vykazuje králičie mäso nízku energetickú hodnotu. Obsahuje vitamíny skupiny A, B, najmä B2, B6 a B12, vitamín D, ktorý je potrebný pri absorbovaní vápnika a pre stavbu kostí a zubov. Z minerálov je to draslík, horčík, zinok, železo, fosfor a síra. Mäso obsahuje aj koenzým Q10, ktorý je dôležitý pre každú jednu bunku v ľudskom tele.
Účinky
Pre zdroj purinu, ktoré králičie mäso obsahuje, mali by si dávať väčší pozor pri spotrebe pacienti, ktorým bola diagnostikovaná dna a zvýšená hladina kyseliny močovej.
Mäso z králika je ľahko stráviteľné, pripravuje sa na rôzne spôsoby a pripravuje sa hlavne varené, dusené a potom grilované a pečené. Občas si ho môžete dopriať vyprážané s varenými zemiakmi, chutné bude aj s domácou knedľou a omáčkou. Všetko záleží na tom, akú náročnú fyzickú prácu budete vykonávať. Králičie mäso je málo dostupné v obchodných sieťach a preto bude lepšie ak si nájdete zdroj na dedine, kde sú drobnochovatelia od ktorých si ho zabezpečíte a tak si spestríte svoj jedálny lístok z kvalitného bio mäsa, ktorý je nízkotučným zdrojom bielkovín.