Blog
Bôb
 
Pripomeňme si bôb, ktrorý sa vytratil z nášho jedálnička.
Pritom ide o jednu z najstarších plodín. Pestovali ju už pred 6500 rokmi v severnej Afrike. Odtiaľto sa rozšíril do Európy, Ázie a Ameriky. V Európe bol veľmi populárny do konca 1. storočia, ale príchodom fazule z Ameriky sa začal vytrácať.
 
 
Zdroje
 
- veľa bielkovín / až 33% /, 
- je zdrojom vlákniny
- vitamínov A, C a E,
- škrobu
- minerálov ako
- meď 
- draslík a 
- fosfor
 
 
Liečivé vlastnosti
 
Odporúča sa 
 
- vďaka vysokému obsahu bielkovín 
- k dobrej nálade
- pri problémoch s kĺbmi 
- Parkinsonovej chorobe 
- hypertenzii 
- malárii
 
V gastronómii má široké využitie, dá sa použiť do šalátov, polievok, pyré, do rizota, cestovín a ako príloha k mäsu. Varený chutí ako pečené gaštany. Sušený musí byť pred varením namočený dlhšie.
 
Nakoľko obsahuje veľa bielkovín je vhodný pre vegetariánov, ako náhrada  mäsa. Tak ako cícer ani bôb nenadúva a neobsahuje lepok je prirodzene bezlepkový. Je vhodný pre ľudí, ktorý majú CELIAKIU.
 
Konzumuje sa  aj neošúpaný a posypanýs himalájskou soľou.
 
 
 
Bôb ako gaštany

Recept 

Príprava

Ja som bôb namočila na obed do vody a na druhý deň ráno som z neho vodu zliala, prepláchla a nechalo som ho bez vody prikrytý čistou utierkou až do večera. To znamená, že po nejakých 18 – tich hodinách som ho začala variť bez soli v tlakovom hrnci 8 minút, do ktorého som dala toľko vody, aby bôby plávali. Po uvarení som ho rozložila na plech a v rúre som ho piekla 10 minút tak, aby boli semená bôbu chrumkavé ako gaštany. Ja ich s mojou rodinou jedávame neošúpane posypané s himalájskou soľou.

 

Bôb ako gaštany

 

Bôb ako gaštany