Bôb
Pripomeňme si bôb, ktrorý sa vytratil z nášho jedálnička.
Pritom ide o jednu z najstarších plodín. Pestovali ju už pred 6500 rokmi v severnej Afrike. Odtiaľto sa rozšíril do Európy, Ázie a Ameriky. V Európe bol veľmi populárny do konca 1. storočia, ale príchodom fazule z Ameriky sa začal vytrácať.
Zdroje
- škrobu
- meď
- draslík a
- fosfor
Liečivé vlastnosti
Odporúča sa
- vďaka vysokému obsahu bielkovín
- k dobrej nálade
- pri problémoch s kĺbmi
- Parkinsonovej chorobe
- hypertenzii
- malárii
V gastronómii má široké využitie, dá sa použiť do šalátov, polievok, pyré, do rizota, cestovín a ako príloha k mäsu. Varený chutí ako pečené gaštany. Sušený musí byť pred varením namočený dlhšie.
Nakoľko obsahuje veľa bielkovín je vhodný pre vegetariánov, ako náhrada mäsa. Tak ako cícer ani bôb nenadúva a neobsahuje lepok je prirodzene bezlepkový. Je vhodný pre ľudí, ktorý majú CELIAKIU.
Bôb ako gaštany
Recept
Príprava
Ja som bôb namočila na obed do vody a na druhý deň ráno som z neho vodu zliala, prepláchla a nechalo som ho bez vody prikrytý čistou utierkou až do večera. To znamená, že po nejakých 18 – tich hodinách som ho začala variť bez soli v tlakovom hrnci 8 minút, do ktorého som dala toľko vody, aby bôby plávali. Po uvarení som ho rozložila na plech a v rúre som ho piekla 10 minút tak, aby boli semená bôbu chrumkavé ako gaštany. Ja ich s mojou rodinou jedávame neošúpane posypané s himalájskou soľou.