Blog

Syrové žemle

04.11.2017
Syrové žemle
 
 
Ingrediencie
 
Na kvások:
 
100 ml vlažné farmárske mlieko
1 kocky čerstvé droždie
1 lyžička kryštálového cukru
 
Na cesto:
 
500 g hladkej múky /špaldová/
2 lyžice sezamovej múky
180 -200 ml vlažného farmárskeho mlieka /plnotučné/
100 g parmezánu 
1 vajce
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička himalájskej  soli
 
Na ukončenie:
 
1 vajce
30 g strúhaného parmezánu
Čerstvý rozmarín
Hrubozrnná himalájska soľ
 
 
Postup:
 
Najprv si pripravte všetky potrebné ingrediencie. Do menšieho hrnčeka odlejte 50 – 100 ml vlažného mlieka. Pridajte droždie, cukor, alebo med a zľahka premiešajte. Dajte na teplé miesto, do 10 minút by  vám mal vykysnúť kvások.  Do veľkej misy nasypte múku, pridajte zbytok mlieka, vajce, olivový olej, lyžičku himalájskej soli a hotový kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré ľahko  poprášte múkou a prikryte utierkou. Misu s cestom uložte na teplé miesto a nechajte hodinu kysnúť. Rúru si predhrejte na 180°C,  vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a zapracujte do neho nastrúhaný parmezán. Zo vzniknutého cesta vytvarujte 18 - 20 bochníčkov. Tie presuňte na vyložený papier  na pečenie.  Žemle natrite zo všetkých strán rozšľahaným vajíčkom a posypte postrúhaným parmezánom, nasekaným rozmarínom a hrubou himalájskou soľou.  Žemle nechajte ešte 20 minút  vykysnúť  a potom ich vložte do rozohriatej rúry. Pečte 20-25 minút.
Je to ľahšie stráviteľné, ale nie je bezlepkové, lebo špalda obsahuje lepok.
 
 
Syrové žemle
 
 
Syrové žemle
 
 
Syrové žemle