Syrové žemle
Ingrediencie
Na kvások:
100 ml vlažné farmárske mlieko
1 kocky čerstvé droždie
1 lyžička kryštálového cukru
Na cesto:
500 g hladkej múky /špaldová/
2 lyžice sezamovej múky
180 -200 ml vlažného farmárskeho mlieka /plnotučné/
100 g parmezánu
1 vajce
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička himalájskej soli
Na ukončenie:
1 vajce
30 g strúhaného parmezánu
Čerstvý rozmarín
Hrubozrnná himalájska soľ
Postup:
Najprv si pripravte všetky potrebné ingrediencie. Do menšieho hrnčeka odlejte 50 – 100 ml vlažného mlieka. Pridajte droždie, cukor, alebo med a zľahka premiešajte. Dajte na teplé miesto, do 10 minút by vám mal vykysnúť kvások. Do veľkej misy nasypte múku, pridajte zbytok mlieka, vajce, olivový olej, lyžičku himalájskej soli a hotový kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré ľahko poprášte múkou a prikryte utierkou. Misu s cestom uložte na teplé miesto a nechajte hodinu kysnúť. Rúru si predhrejte na 180°C, vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a zapracujte do neho nastrúhaný parmezán. Zo vzniknutého cesta vytvarujte 18 - 20 bochníčkov. Tie presuňte na vyložený papier na pečenie. Žemle natrite zo všetkých strán rozšľahaným vajíčkom a posypte postrúhaným parmezánom, nasekaným rozmarínom a hrubou himalájskou soľou. Žemle nechajte ešte 20 minút vykysnúť a potom ich vložte do rozohriatej rúry. Pečte 20-25 minút.
Je to ľahšie stráviteľné, ale nie je bezlepkové, lebo špalda obsahuje lepok.