Čierna reďkovka
Liečivé účinky čiernej reďkovky poznali už lekári v antickom starom Grécku. Pestovali ju v Číne a ešte skôr ju poznali v Egypte.
Teraz si ju môžete vypestovať aj vy doma v záhrade. Ak si ju vysejete v auguste, úrodu budete zbierať v novembri pred príchodom mrazov. Takto vám pri starostlivom uskladnení vydrží v dobrom stave aj pól roka. Je chutná zelenina a zároveň účinná liečivá rastlina.
Čierna reďkovka je trochu štipľavá, ak chcete odstrániť jej štipľavosť stačí ju rozrezať na menšie kúsky, posoliť himalájskou soľou a nechať chvíľu odležať.
Obsahuje
veľa dôležitých minerálnych látok, najviac draslík, ktorý priaznivo pôsobí na vylučovanie vody z organizmu, posilňuje krvný obeh a činnosť svalov.
Z minerálnych látok obsahuje aj železo, vápnik, síru, meď, horčík, draslík, fosfor a bór.
Obsahuje taktiež vitamín C, E, B1, B2, B6 a Beta-karotén.
Liečivé účinky a vďaka obsahu vitamínu C
- prispieva k normálnej a správnej tvorbe kolagénu (cievy, kosti, chrupavky, koža, ďasná)
- zvyšuje vstrebávanie železa
- prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- udržiava normálnu funkciu imunitného systému
- napomáha k normálnej činnosti nervového systému a psychiky
- čistí obličky, močové cesty
- žlčník, žalúdok
- lieči priedušky, uvoľňuje hlieny, ničí baktérie
- pôsobí na činnosť mozgu a upokojuje nervy
- odstraňuje zápchu, plynatosť a pálenie záhy
- je zdrojom na rast buniek a krvotvorbu
Doma si môžete urobiť šťavu z čiernej reďkovky a piť ju pri suchom kašli, alebo pri problémoch s močovými cestami.
Čiernu reďkovku narežte na kolieska, v nádobe ju zasypte s cukrom alebo s medom, uzavrite a nechajte odležať cez noc. Skladujte v chladničke. Odporúča sa podávať hneď na druhý deň.
Dospelí a deti od 12 rokov 1 čajovú lyžičku 2-3x denne.
Deti od 3 rokov 1 čajovú lyžičku 2-3x denne.
Sirup z čiernej reďkovky môžete obohatiť vitamínom C a mätovým olejom.
Reďkovku sa používa v kuchyni na šaláty a nátierky.