Rebarbora
Rebarbora je zelenina, ktorá sa pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, využíva sa na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet. Považuje sa za jednu z najzdravších druhov zeleniny.
Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra. Na pestovanie nie je náročná.
Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. To nie je všetko, najväčší účinok má rebarbora v koláči, k tomu pridajte čerešne alebo jahody. Naša rodina ju má rada ako kompót k hlavnému jedlu.
Všetko posypte cukrom alebo medom. Postrúhajte jabĺčko. V tomto prípade ide o veľmi zdravý dezert. Rebarbora má zaujímavú chuť, chutí výborne a hodí sa ako príloha k rybe, mäsám, napríklad aj ku grilovaným.
Zdroje
Rebarbora obsahuje veľa, pre telo prospešných látok: vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová.
Účinky
- Močopudné účinky
- Zabezpečuje detoxikáciu celého tela
- Podporuje trávenie
- Zlepšuje pravidelnú stolicu
- Podporuje imunitný systém
- Podporuje vylučovanie žlče
- Zabezpečuje správny chod nervového systému
- Odvodňuje nadbytočnú vodu z tela
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Prevencia proti anémii
- Prečisťuje krv
- Podporuje tvorbu červených krviniek
- Prevencia osteoporózy
- Podporuje tvorbu pevných kostí a kĺbov
- Podporuje tvorbu svalstva
- Lieči kožné poranenia a ochorenia
- Podporuje chudnutie
Konzumujte ju iba raz za čas. Preto všetkého s mierou.
Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať striedmo. Tí, čo majú chorý žlčník a oslabené obličky by sa jej konzumácii mali vyvarovať. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B.